Türkçe bilmeyene tedavi yok
- Sêrt'te işitme sorunu üzerine hastaneye giden Fatma Sümeli, “Hasta, Türkçe bilmediğinden SRT değerleri ölçülemedi” denilerek muayene edilmedi. Kürtçe tercüme veya Kürtçe bilen sağlık çalışanı seçeneğine başvurulmadı.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nde tedavi olmak isteyen Fatma Sümeli'ye, Türkçe bilmemesi nedeniyle “Konuşmayı Alma Eşiği (SRT)” testi yapılmadı. Muayeneyi gerçekleştiren doktor, test için hazırlanan evraka “Hasta, Türkçe bilmediğinden SRT değerleri ölçülemedi” şeklinde not düştü.
Sümeli, işitme sorunu yaşadığı için 17 Eylül'de hastaneye gitti. MA'y akonuşan oğlu Abbas Sümeli, “Annemin kulağında duyma yetisi olmadığı için hastaneye gittik. Hastaneye gittiğimizde kulak testi yaptırdık. Burada bir cihaza tutular. Ardından annem doktora göründü. Amed veya Êlih’e gitmemizi istediler. Verdiği kâğıda baktığımızda ‘Hasta Türkçe bilmediğinden SRT değerleri ölçülemedi’ yazıyordu. Orada tercüme edebilirdik, ancak tercüme talepleri olmadı. Ancak burada direk başka yere götürmemizi istediler. Orda Kürtçe bilenler de vardı. Biz de vardık ancak başka kente gitmemiz istendi” dedi.
Ana dilde sağlığa erişim hakkı
Annesinin Türkçe bilmediğini, ana dilde sağlık talebinde bulunduğu için tedavisinin yapılmadığını belirten Sümeli, “Kent halkının büyük bir kısmı Kürt, hastaneye gelenlerin çoğu Türkçe bilmiyor. Bunun böyle olmaması gerekiyor. Ana dilimizde sağlık talebinde bulunduğumuzda bunları kastediyorduk. Ana dilimizde sağlık hizmetinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığına başvuru
Doktor hakkında Sağlık Bakanlığına şikâyette bulunduklarını dile getiren Sümeli, tedaviye erişim hakkının engellendiğini ifade etti.
SRT testi nedir?
Hastanın saf ses ortalamasının (SSO) 10dB -15dB üstünde üç heceli altı kelime verilir. Hasta hepsini doğru olarak tekrarlarsa 5dB şiddet azaltılır ve yeniden üç heceli başka bir kelime listesi verilir. Bunu da doğru tekrarlarsa 5dB azaltılarak sürdürülür. SÊRT