Tutsak yakınlarına ulaşılmalı

Kadın Haberleri —

  • Saime Ateş Mesutoğlu’nun eşi siyasi tutsak ve bir çocuğu hasta. Peyas Belediyesi’nin düzenlediği Kadın Emeği Buluşması’nda stant açarak evde yaptığı yemekleri satıyor. Mesutoğlu, “Bu projeler süreklileştirilmeli. Benim gibi kadınlara ulaşılması ve bir ağ kurulması gerekir” dedi.

Amed’de Peyas (Kayapınar) Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlarla hem dayanışmak hem de ekonomik gelir sağlaması için geçtiğimiz günlerde 75 Park’ta “Kadın Emeği Buluşması”nın 2’ncisini gerçekleştirmişti. Evde kendi yaptıkları ürünleri stantlarda yurttaşlarla buluşturan kadınlardan Saime Ateş Mesutoğlu da yaptığı yiyecekleri burada satıyor.

Yemeklerini sundu, onay aldı

Uzun zamandır yemek yapan, kültürel yemekleri ve yemeklerin tarihini araştırdığını Mesutoğlu, “Bir süre önce gerçekleştirilen fuarda 27 tane tescilli yemeğimiz vardı. Birçok insan bu yemeklerin ismini bile duymamıştı ve o 27 yemeğin sunumunu koyarak tanıtımını yaptım. Bir markette çalışırsam sabahtan akşam saat 5-6’ya kadar kalacağım. Ancak öyle çalışamadığım için evimde yemek yapıp satıyorum. Bazen bir hafta 10 gün hiç sipariş olmuyor. O dönemlerde çok zorluk çekiyorum ama bu projenin sürekli olması benim ve birçok kadının geçimini sağlamada büyük bir katkı olacak” dedi.

Kadın ağı şart

Jinnews’e konuşan Mesutoğlu’nun eşi siyasi tutsak ve bir çocuğu ise hasta. Birçok siyasi tutsakta olduğu gibi eşinin de Ankara Sincan’a sürgün edildiğini kaydeden Mesutoğlu, şöyle konuştu: “Eşimin yanına yılda en fazla 3 defa gidebiliyoruz. Çocuğum hasta olduğu için onu otobüsle götüremiyorum. Uçakla gidip geliyorum. Bu da çok büyük bir maliyet. Buradan Ankara’ya gidip gelme 15-20 bin lira. Aylık gelirim bile daha 15-20 bin lira değil. Böyle olunca hayat benim için daha zor oluyor. Bu yüzden benim gibi kadınlara ulaşılması gerektiğini düşünüyorum. Daha doğrusu bu kadınların bir araya gelerek daha büyük bir ağ oluşturması, beraber yola devam edip, daha güçlü adımlara hayata devam etmeleri gerekiyor.”

Projeler sürekli olmalı

Mesutoğlu, kadınların dayanışabileceği ve çalışabileceği alanların daha fazla açılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Belediyenin bu projesi çok güzel bir adım ama bunun sürekli hale getirilmesi lazım. Kışın da kapalı alanlarda yapılması gerekiyor. Aynı zamanda kadın pazarları gibi içeride büfeler olsa kadın gidip orada yemeğini yapsa, satsa ya da örgüsünü örse…”

Ekonomik özgürlüğün kadınlara güç verdiğini söyleyen Mesutoğlu son olarak, “Kadınlar buraya geldikleri zaman bence çok mutlular. Baktığım zaman bütün kadınlar gülüyordu. Bu çok güzel bir şey” dedi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.