Vali'yi çek, Viyan işini yapsın

“Belediyeler halkındır, gaspa izin vermeyeceğiz” mitingi

“Belediyeler halkındır, gaspa izin vermeyeceğiz” mitingi

  • Colemêrg’de irade gaspına karşı “Belediyeler halkındır, gaspa izin vermeyeceğiz” şiarıyla düzenlenen mitinge katılan on binler, yasa dışı kayyum atanmasını protesto etti.
  • Kayyum olarak atanan Vali'nin belediyeden çekilmesini, Belediye Meclisi'nin seçtiği Viyan Tekçe'nin rehin alınan Eşbaşkan Mehmet Sıddık Akış'a da vekalet etmesini istedi.

Kayyumun atandığı Colemêrg Belediyesi için 3 haziran'dan beri ayakta olan DEM Parti'liler, dün de büyük bir mitingle bir kez daha Türk hükümetini, Anayasa'ya, kanunlara ve uluslararası sözleşmelere uymaya davet etti.

Colemêrg Belediyesi'ne 3 Haziran'da kayyum atanmasına karşı kentin Tekser Mahallesi'ndeki otogar alanında "Belediyeler halkındır, gaspa izin vermeyeceğiz" şiarıyla miting düzenlendi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın diğer bileşenleri ile sivil toplum örgütlerinin organize ettiği mitinge, Colemêrg'in dışından da binlerce kişi katıldı.

Diğer kentlerden gelen otobüslerin kent girişine izin verilmezken, yurttaşlar miting alanına yürüyerek geldi. Yurttaşların ilk durağı DEM Parti İl Örgütü binası oldu. Burada bir araya gelen yüzlerce kişi, uzun bir süre halaya durdu. Miting saati yaklaştıkça kalabalık da arttı. Binlerce kişi “Colemêrg ya me ye”, “Bijî berwxedana Colemêrgê" ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla alana yürüdü. Bayraklarla süslenen alana, “Tecridi kıracağız kayyumu göndereceğiz”, “Gaspa hayır, kayyuma hayır”, “İrademe dokunma, belediyeler halkındır” ve “ Kayyum kıyımdır, gaspa geçit yok” pankartları asıldı. Yürüyüşlere paralel olarak alana girişler de başladı. 

2 kilometre yürüyüş

Genel Bilgi Taraması (GBT) uygulaması nedeniyle binlerce kişi Depin polis arama noktasında bekletildi. Kentin Wan ve Çelê girişleri tamamen araç trafiğine kapanırken, arama sonrası bırakılan araçlar ise Seyir Tepesi civarında yolcuları indirerek Depin noktasında yanında bulunan petrol alanına geri gönderildi. Trafiğin tamamen tıkandığı noktada, yurttaşların miting alanına ulaşması saatler sürdü. Aralarında annelerin de olduğu çok sayıda kişi, Depin noktasından 2 kilometre yokuş yürüyerek, miting alanına vardı. Anneler, kendilerini bekleyenler tarafından alkışlar ve zılgıtlarla karşılandı. Miting alanı, iki koldan devam eden yürüyüşle doldu.

Saygı duruşuyla başladı

Miting alanını hınca hınç dolduran on binlerce kişi, sık sık “Bijî Serok Apo”, “Colemêrg ya me ye”, “Bijî berwxedana Colemêrgê" sloganları atarak, halaya durdu. Miting, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşuyla başladı.

Mitinge katılanlar

DEM Parti Eşbaşkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Viyan Tekçe, DEM Parti İl Eşbaşkanı Kadir Şahin, Halkevleri MYK Üyesi Sevinç Hocaoğulları, EMEP MYK Üyesi Orhan Kurul, Devrimci Parti MYK Üyesi Enes Uğurtekin, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) MYK Üyesi Hıdır Yıldız, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüsü Juliana Gözen, Sosyalist Dayanışma Partisi (SODAP) Sözcüsü ve DEM Parti Milletvekili Keziban Konukçu, KESK Eşbaşkanı Ayfer Koçak, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eşbaşkanı Feray Mertoğlu, Yeşil Sol Parti Eşbaşkanı Ahmet Asena ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Özlem Gümüştaş, mitinge katılarak birer kısa konuşma yaptı.

İlk olarak Halkevleri MYK Üyesi Sevinç Hocaoğulları söz aldı. Hacoğulları, "Kürt halkı, iradesine sahip çıkan, mücadelesinden vazgeçmeyen bir halk olarak bugün de kayyum darbesine karşı duruyor. Faşizme ve kayyum karanlığına karşı mücadele, dayandığımız zemindir" dedi. Ardından EMEP adına Orhan Kurul konuşmaya başladı. haber hazırlanırken miting, konuşmalarla devam ediyordu. COLEMÊRG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.