Yargıtay, kararına rağmen Mızraklı'ya cezayı onadı

Selçuk Mızraklı

Selçuk Mızraklı

  • Yargıtay 3. Ceza Dairesi, daha önce dosyayı eksik inceleme nedeniyle bozduğu Amed eski Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'ya verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasını onadı. 

Mızraklı hakkındaki dava, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili iken Demokratik Toplum Kongresi (DTK) organlarında görev aldığı öne sürülerek açıldı. Tutuksuz yargılanan Mızraklı, 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçildi. Seçimlere 11 gün kala, Nusaybin'deki sokağa çıkma yasakları sırasında çatışmalarda yer aldığı öne sürülen Hicran Berna Ayverdi'den Mızraklı aleyhine ifade alındı. İşbirlikçi ajan Hicran Berna Ayverdi, beyanlarında Mızraklı'nın Amed'de özel bir hastanede çalışırken yaralı bir PKK'liyi ameliyat ettiğini, kendisinin o dönemde aynı hastanede çalıştığını ileri sürdü. İtirafçı Ayverdi'nin beyanlarının ardından Mızraklı hakkında yeni bir iddianame hazırlanarak, DTK dosyasıyla birleştirildi. 19 Ağustos'ta İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyum atanan Mızraklı, Ayverdi'nin ifadeleri gerekçe gösterilerek 22 Ekim 2019'da gözaltına alınarak tutuklandı. Yargılanmasına tutuklu devam edilen Mızraklı'ya Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, "Örgütü üyesi olmak" iddiasıyla 9 Mart 2020'de 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Mızraklı'ya verilen ceza Yargıtay tarafından eksik inceleme nedeniyle bozuldu. Yeniden başlanan yargılamada yeni bir tanık ortaya çıkarıldı. Polisin yönlendirmesiyle birçok kişi hakkında beyanlarda bulunan iş birlikçi ajan Ümit Akbıyık, Mızraklı hakkında belediye eşbaşkanlığı görevi sırasında Ortadoğu Sinema Akademisi'nin düzenlediği Film Amed Festivali'ni belediye bütçesinden finanse ettiği, örgütün gençlik örgütünün düzenlediği piknik için para verdiği ve forma desteği sunduğu iddialarında bulundu. Bu iddialara dayanılarak mahkeme 29 Kasım’da Mızraklı hakkında 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verdi. 

Skandal bir karar

Kararın tekrar taşındığı Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu kez cezayı onadı. Mızraklı'nın avukatlarından Muhsin Bilal, kararı 'skandal' olarak yorumladı. Bilal, Yargıtay'ın ilk kararının üzerine hukuken Mızraklı'nın beraat etmesi gerektiğini ancak siyasi nedenlerle davanın cezayla sonuçlandığını vurguladı.

Yok hükmündedir

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, hukuki değil, siyasi bir karar ve yargı darbesi olduğunu belirtti. Açıklamada, şunlar ifade edildi: "Bu yargı darbesi, başta Diyarbakır halkı olmak üzere Kürtler ve demokratik kamuoyu nezdinde yok hükmündedir. İktidarın siyasi operasyonlarına ön ayak alan yargının eliyle Kürtlere, seçilmiş iradelerine ve muhaliflere amansız bir düşman hukuku uygulanmaktadır. Yüz binlerce vatandaşın oyuyla seçilen Mızraklı’ya hukuksuz bir biçimde verilen ceza ile yurttaşların seçme ve seçilme hakkı yok sayılmıştır. Ayrıca demokratik meşruiyetin temel şartı olan halk egemenliği Kürtler özelinde ihlal edilmiştir.

Geri adım attıramazlar

Demokratik siyaset alanını yargı darbeleriyle tasfiye etme çabası, bize mücadelemizden asla geri adım attıramayacaktır. Yapılan bu darbeler boşa kürek çekmektir. Kürt siyasetçiler, tarih boyunca faili meçhul cinayetler, cezaevleri ve birçok kirli yöntemle susturulmaya çalışılmış, ancak onurlarından, barış ve özgürlük mücadelelerinden asla vazgeçmemiştir. Yapılan bu yargı darbelerine rağmen ne Mızraklı ne de tek bir tutsak arkadaşımız zulüm düzeni karşısında başını eğer. Taraflı ve bağımlı iktidar yargısının vermiş olduğu bu kararın, evrensel demokratik hukuk ilkeleri çerçevesinde ve Diyarbakır halkı nezdinde bir hükmü ve değeri yoktur." AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.