YJA Star: Bêrîtan onurlu direnişin simgesidir
Kadın Haberleri —
- Şehadet yıldönümünde Bêrîtan’ı anan YJA Star, “Asi, onurlu ve cesaretli kişiliğe sahip olan heval Bêrîtan’ın ihanetçi çizgiye karşı sergilediği tutum, özgürlük mücadelesinde onurlu direnişin simgesi oldu” dedi.
- YJA Star: Bêrîtan yoldaş, her YJA Star gerillası için direniş ölçüsüdür. Bugün Kürdistan topraklarının her köşesinde kadınlar, Bêrîtan’ın direniş ruhuyla ihanetçilere karşı cesaretli bir şekilde mücadele ediyor.
YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, PKK’nin öncü kadrolarından Bêrîtan’ın (Gülnaz Karataş) şehadetinin 32. yıldönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.
Şehit Bêrîtan şahsında tüm Ekim ayı şehitlerini anan YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı “Bêrîtan kadınlara şunu öğretti: ‘Zayıf ve güçsüz kadın yoktur, güçten düşürülmüş kadın vardır’ dolayısıyla o bu güce ulaşmış ve tüm kadınlara örnek olmuş bir militandır” ifadelerini kullandı. Merkez Karargah Komutanlığı’nın Bêrîtan’ın 32. şehadet yıldönümüne ilişkin açıklaması şöyle:
Savaşıyla kadınlara yaşamı öğretti
“Apocu direniş çizgisinin komutanı heval Bêrîtan’ı şehadetinin 32. yıl dönümünde minnetle anıyoruz, anlamlı eyleminin karşısında saygıyla eğiliyoruz. Böylesine büyük duruşun yaratıcısı Rêber Apo'yu da büyük bir saygı ve sevgiyle selamlıyoruz. Ayrıca Ekim ayını kadınların direniş ayı haline getiren şehitlerimizi heval Bêrîtan şahsında saygı ve minnetle anıyoruz.
Rêber Apo’nun çıkışı halklara zulmeden egemen güçlerde büyük bir korku yaratmıştı. Çünkü Önderlik onurlu ve özgür bir yaşam için umut oldu. Komutan Bêrîtan da özgür ve onurlu yaşamı seçti. Asiliğini ülkesindeki isyankar tepelerin asaletinden alıyordu. Geleneksel Kürt ihanetini kabul etmeyen heval Bêrîtan savaşıyla kadınlara yaşamı öğretti. Beritan yoldaş mücadelesiyle kadınların savaşmadan özgür olamayacağını kanıtladı, kadının irade sahibi olabilmesi ve kendine inanabilmesi için eşi benzeri olmayan bir savaş ve mücadele yürüttü. Mücadeleci kişiliğiyle en ağır ve zor şartların üstesinden gelerek, her engeli aşarak kadının gücünü gösterdi. Kadının gücüne inancın olmadığı, kadınların örgütlenemediğinin, savaşma yeteneğinin bulunmadığının, cesaretlerinin zayıf olduğunun söylendiği bir dönemlerde heval Bêrîtan'ı yaşamıyla ve duruşuyla her alanda orduda kadınların bağımsızlığının önemini gözler önüne seriyor.
Özgür kadının neler yapabileceğini herkese gösterdi
Eğer kadınlar bağımsız bir orduya sahip olmazsa özgür ve irade sahibi olamazlar. Bağımsız bir ordu olmadan özgürlük için mücadele edemeyecek ve toplumu özgürleştiremeyeceklerdir. Bêrîtan yoldaş bu gerçekleri biliyordu ve kadın ordulaşmasıyla irade ve güç kazanılacağına inanıyordu. Kendisinden başlayarak, savaş alanlarındaki kadın yoldaşlarını da eylemlere hazırlıyor. Bu şekilde erkek egemen sisteme karşı büyük bir mücadele yürütüyor ve bu mücadele ile tarihi sonuçlar alıyor. Birçok arkadaşını savaşa katılarak herkese bir kadının ne kadar güçlü olduğunu ve neler yapabileceğini gösteriyor. Kahraman Bêrîtan kadınlara şunu öğretti: "Zayıf ve güçsüz kadın yoktur, güçten düşürülmüş kadın vardır.”
Asi, onurlu, cesaretli…
Dolayısıyla o, bu güce ulaşmış ve tüm kadınlara örnek olmuş bir militandır. 1992 yılında Bêrîtan yoldaş takım komutanlığı düzeyinde göreve başladı. Kadın ordusunun ilk komutanlarından biridir. Kendisini ideolojik, politik ve örgütsel olarak eğitti ve güçlendirdi. Düşüncelerini ifade etmede cesur ve radikaldi. Kendisini ataerkil dünyanın zayıflıklarından tamamen kurtardı ve özgürlüğe kilitlendi. Asi, onurlu, cesaretli, örgütlü, mücadeleci ve özgüvenli bir kişiliğe sahip olan heval Bêrîtan, kadın ordulaşmasının inşasında temel taşı oldu. İhanetçi çizgiye karşı sergilediği tutum, Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde onurlu direnişin simgesi oldu. İşbirlikçi, ihanetçi çizginin temsilcilerine ağır bir darbe vurdu. Bu çizgiye karşı halkının özgürlüğünü ve onurunu her şeyin üstünde tutan Kürt kadınının temsilcisi oldu.”
Bêrîtan’ın yoldaşları büyük mücadele veriyor
Binlerce asil kadın, Bêrîtanların izinden gitti ve kadın ordulaşmasının ardından parti olma yönündeki özgürlük mücadelesine öncülük etti. Özgürlük bayrağını elden ele dolaştırdılar. Dolayısıyla Bêrîtan yoldaş, her YJA Star gerillası için direniş ölçüsüdür. Bugün Kürdistan topraklarının her köşesinde kadınlar, Bêrîtan’ın direniş ruhuyla ihanetçilere karşı cesaretli bir şekilde mücadele ediyor.
Son olarak cesur Bêrîtan Nurhaq Çiya, fedailiği ve kararlılığıyla Bêrîtan çizgisine olan bağlılığını dosta-düşmana gösterdi. Bêrîtan Hêvî gibi düşmanın eline geçmemek için bombasının pimini çekerek onurlu bir şekilde şehadeti seçti. Heval Bêrîtan, savaşıyla ve yaşamıyla Rêber Apo’nun emeklerine karşılık verdi. Önderliğin kadın gücüne olan umutlarını boşa çıkarmadı. Yıllar sonra Berwar Dêrsîm, Bêrîtan Nurhaq Çiya, Edessa Cejna, Axîn Gabar, Benda Amed, Leyla Sorxwîn, Hejar Zozan, Axîn Mûş da aynı yolda yürüdü. Serhat’tan Botan’a, Amed’e kadar, Garzan’dan Dersim ve tüm Medya Savunma Alanlarına kadar heval Bêrîtan’ın yoldaşları Kürt halkının kökünü kurutmak isteyen düşmana karşı mücadele ediyor.
İhanet çizgisine karşı Bêrîtan çizgisi
İhanet damarı KDP ve Barzani şahsında hala yaşatılıyor, özellikle de Medya Savunma Alanları’nda işgalci Türk devletini yenilgiden kurtaran bir nefes oluyor. Düşmana verdikleri destekle onlarca Kürt gencinin şehit edilmesine ve Kürdistan topraklarının işgal edilmesine neden oluyorlar. İhanetçilere karşı Bêrîtan’ın sergilediği duruş hafızamızda canlıdır. Yaşanan tecrübeler ve ödenen bedellerle daha da güçleniyoruz. Dolayısıyla onlar ihanetçi çizgide ne kadar ısrar ediyorsa, bizler de onur savaşında mücadeleyi o kadar yükselteceğiz. Şehit Bêrîtan’ın kadın ordulaşması için attığı temel hiçbir zaman yenilenme ve gelişmeden mahrum kalmayacak. Bugün dünyadaki kadın mücadelesine ilham kaynağı haline gelen Kürdistan dağlarındaki özgür kadın mücadelesi, Jin Jiyan Azadî devrimiyle başarıya ulaşacaktır. Bu vesileyle bir kez daha büyük komutanımız Bêrîtan Hêvî’yi minnetle anıyor ve takipçisi olacağımızın sözünü yineliyoruz.” ANF/BEHDÎNAN
* * *
Kongra Star: An Beritanlaşma anıdır
PKK'nin öncü komutanlarından Şehit Bêrîtan'ı anan Kongra Star Meclisi, tüm kadınlara, özellikle de Başûrê Kürdistan halkına, işgalci Türk devletiyle işbirliği ve ihanete karşı mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.
Rojava Kongra Star Meclisi, ihanet ve işbirlikçiliğe karşı bir çizgi haline gelen büyük devrimci Bêrîtan’ı (Gülnaz Karataş) yaptığı açıklama ile andı. Açıklamada, Şehit Bêrîtan’ın mücadelesi ve fedakarlığıyla özgürlüğün ve ihanete karşı direnişin sembolü haline geldiği vurgulandı. Kongra Star açıklamasında Beritan’ın fedai duruşuna dikkat çekildi:
Özgürlüğün simgesi
“Halkımızın ve yoldaşlarımızın mücadelesini selamlıyoruz. Mayıs 1991’de özgürlük mücadelesine katılan Bêrîtan yoldaş, ‘Devrim fırtınalı kişilik ister’ şiarıyla yola çıktı ve özgürlük mücadelesine hem ses hem de renk kattı. KDP’nin ihanet ve işbirliğinin yoğun olduğu bir dönemde Bêrîtan, direnişin ve özgürlüğün simgesi oldu. 25 Ekim 1992’de Xakûrkê’nin yüksek kayalıklarında, büyük bir kahramanlıkla ihanete karşı bedenini siper etti ve 144 yoldaşıyla birlikte şehit düştü. Önder Apo’nun belirttiği gibi, Bêrîtan yoldaşın fedai direnişi, kadın özgürlük mücadelesini ve örgütlülüğünü yeni bir aşamaya taşıdı. Önder Apo’nun bu şehadete verildiği en somut yanıt ise kadın ordusunun kurulması oldu.”
Binlerce kadın özgürlük dağlarında
Mücadelelerini Şehit Bêrîtan’ın izinde yükselttikleri ve geliştirdiklerine vurgu yapılan Kongra Star açıklamasında “Kadın gücünü tanımak ve kendi iradesine sarılmak, yaşamda önemli bir aşamadır. Kadın özgürlük hareketi ve kadın ordusu, kadınların kendilerine olan güvenini pekiştirdi, erkek egemen bağları kopardı ve erkekleri değişime zorladı. Şu an dağlarda, Şehit Bêrîtan’ın komutasında binlerce kadın gerilla yürüyor, şehirlerde ise milyonlarca kadın ‘Savaşan güzelleşir, güzelleşen özgürleşir, özgürleşen sevilir’ şiarıyla Bêrîtan’ın izinde mücadelesine devam ediyor. Bêrîtanlaşmak, şehirde, dağda ve mücadelenin her alanında Apocu yüreklerde atıyor, zafere ulaşacak ve kazanacak” denildi.
Açıklamanın sonunda, tüm direnişçi, siyasetçi ve özgürlükçü kadınlara mücadeleyi büyütme çağrısında bulunulurken, Başûrê Kürdistan halkına da şu mesaj verildi: “Rojhilatê Kürdistan’da nasıl jin, jiyan, azadî felsefesi yükseldiyse, Başûrê Kürdistan halkımız da Barzani ailesinin faşist Türk devleti ile olan ihanet ve işbirliğine karşı mücadelesini yükseltmelidir.”
* * *
Kadın ordusu onun ruhuyla savaşıyor
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Reqa, Tebqa, Minbic ve Dêrazor kentlerinde örgütlü olan Zenubya Kadın Topluluğu Meclisi üyesi Jiyan Dêrik, Bêrîtan’ın direngen ve mücadele ruhunun köklerinden geldiğini belirtti. Dêrik, “Dêrsim, tarihte Osmanlı’nın yaptığı katliamlara, Türkiye’nin kuruluşunda gerçekleştirilen kırıma karşı direngen kişilikleri barındıran bir coğrafya idi. Bêrîtan da direngen kadın kimliğini bu coğrafyadan aldı. Bu tarihsel kimlikle hareket içerisinde yer aldı. Bêrîtan, Güney Savaşı’nda Dêrsim gibi her türlü saldırıya maruz kaldı. Yaralandı, teslim alınmak istendi ama geri adım atmadı” dedi.
Bêrîtan’ın PKK’ye katılmasından bir sene sonra “Güney Savaşı”na ve dolayısıyla buradaki hem işgale hem de ihanete tanıklık ettiğini söyleyen Dêrik, “KDP’nin, Türkiye ve bölgedeki hegemon diğer güçlerle ittifakını gördü. Onların ağır silahlarına karşı savaştı. Pek çok arkadaşının ölümüne şahitlik etti ve savaşın bütün kirli yüzünü gördü. Ancak düşmanın teknik ve silah üstünlüğüne rağmen bu savaşta kadının iradesi kazandı ve düşmana geri adım attırdı. Bêrîtan bu savaşın ardından ‘Kürtlerin Jeanne d’Arc’ı’ olarak anılmaya başladı. Çünkü Bêrîtan sergilediği duruş ve iradeyle Kürdistan’da Jeanne d’Arc'ın ruhunu diriltmişti. Arkasından kimsenin ağlamamasını vasiyet ederek, ‘Ben özgürlüğe yürüyerek özgürlük halayı tutacağım’ demişti. Osmanlı fikriyatıyla hareket eden ve kadını ‘ganimet’ olarak gören Türkiye ordusu ile ihanet çizgisine teslim olmadı. Bêrîtan, teslim olmamanın da simgesi oldu. Öyle ki silahını bile ele geçmemesi için kırdı ve ‘Bijî Serok Apo’ diyerek kendisini aşağıya attı. Kendi deyimiyle özgür bir hayatı seçti” ifadelerini kullandı.
Tüm kadınların mirası
Bêrîtan’ın eyleminin sadece Kürdistanlı kadınları değil Ortadoğu’daki pek çok kadını etkilediğini belirten Dêrik, eylemi sonrası dönemin peşmerge komutanının da silahını bıraktığını anımsattı. Dêrik, şöyle devam etti: “Bêrîtan‘ın eylemi ‘birakujiye’ dur demişti. Şehadetinin ardından kadın ordulaşmasına geçildi. Bugün kadın ordusu Bêrîtan‘ın ruhuyla hareket etmeye devam ediyor. Başûr’da kadınlar çocuklarına Bêrîtan ismini vermeye başladı. Bêrîtan burada özgürlüğün ve kardeşliğin simgesi oldu. Ordulaşan kadınlar, bugün hala ağır silahlara ve hatta kimyasallara karşı Bêrîtan‘ın mücadelesini sürdürüyor. Başûr’da ‘ihanet çizgisini’ sürdürenler kadınları katlediyor. Ancak hiçbir zaman boyun eğilmedi. ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesi de bu direnişin bir mirasıdır. Bêrîtan’ın çizgisinde mücadele eden kadınlar, sadece Kürt kadınları için değil, dünya kadınları için bir miras bırakmış oldu.”
* * *