‘Bêrîtan kadınlara ışık oldu’

Kadın Haberleri —

Gülnaz Karataş (Bêrîtan)

Gülnaz Karataş (Bêrîtan)

  • Şehadetinin 32’nci yılında Bêrîtan Hêvi’yi anan Kobanê Mala Jîn Yöneticisi Semîra Mihemed Elî, Bêrîtan’ın eylemi ile kadınların mücadele hattının değiştiğini söyleyerek, YPJ’nin de bu eylemin yarattığı ilkelerle yürüdüğünü ifade etti.

Kürt Özgülük Mücadelesi ve Kürt Kadın Özgürlük Mücadelesinin öncü komutanlarından Gülnaz Karataş (Bêrîtan Hêvi), 25 Ekim 1992’de KDP’nin Güney’deki ihanet savaşında teslim olmayarak uçurumdan atlayarak ölümsüzleşti. Bêrîtan’ın ihanet karşısındaki çizgisi kadın mücadelesine önemli bir miras bıraktı.

Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi Firat Kantonu Kobanê kenti Mala Jîn (Kadın Evi) Yöneticisi Semîra Mihemed Elî, şehadetinin 32’nci yılında Bêrîtan Hêvi’yi anarak, eyleminin ve mücadelesinin Kürt kadınları üzerindeki etkisini anlattı. Semîra Mihemed Elî, Bêrîtan’ın eyleminden şu sözlerle bahsetti: “Şehit Bêrîtan, destansı bir direniş, onur ve irade ile Kürdistan özgürlüğü ve özellikle de kadın hakikati için savaşarak büyük bir felsefe yarattı. Şehit Bêrîtan’ın eylemi Kürdistan tarihinde savaşın çözümünü belirleyen farklı bir anlama sahip. Savaşçı, öncü ve komutan bir kadın olarak KDP’nin ihanet çağrısına boyun eğmeyip başkaldıran ve yaşamını feda ederek, büyük ihanete son verip, binlerce insan için doğru yolu gösterdi.” 

 

‘Önder Apo’nun projesini taçlandırdı’

Semîra Elî devamla “Şehit Bêrîtan’ın bu eylemi nasıl ki Özgürlük Hareketi için yeni bir döneme geçişin noktalarından biri olduysa bu konu kadınlar için de geçerlidir. Şehit Bêrîtan, duruşu ve eylemiyle hareketin içindeki kadınlar için büyük bir ışık oldu. Kadınların kendilerini bilmelerinin, kıvılcımı oldu. Bu da Başkan Apo’nun yıllarca kadınları bu aşamaya getirmek için verdiği mücadele ve felsefe sayesindedir. Önder Apo’nun kadınlarla ilgili projesi Şehit Bêrîtan’la taçlandı. Öbür taraftan kadınların öz savunmalarını, eğitim, siyasi ve örgütlülük kadar güçlü kılmazlarsa Kürdistan’da etkili bir güç olamayacakları belli oldu” diye belirtti.

32 yıldır kadınların yol göstericisi

YPJ’nin de Bêrîtan’ın eyleminin yarattığı ilkeler üzerinden kurulduğunu hatırlatan Semîra Elî şunları dile getirdi:

“Bêrîtan’ın eylemiyle ‘kadınlar zavallı, etkisiz ve bir şey yapamaz’ bakış açısı ters yüz edildi ve kadın, bütün kazanım ve başarıların merkezi oldu. 32 yıldır Ortadoğu’da ve uluslararası bütün alanlarda etkisi devam ediyor. Kadın Savunma Birlikleri (YPJ)-ki bugün en etkili ordulardan biridir- aynı hat ve strateji üzerine kuruldu. Kadın kazanımları ve devrimde aktif rol oynayan kadın hareketi ve örgütlerimiz aynı mirası esas alır.” BERÇEM CÛDÎ/NUJINHA-KOBANÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.