Eşitlik için 1,5 ay fazla çalışmalılar!

Kadın Haberleri —

.

.

  • Avrupa'da cinsiyetler arası ücret farkı derinleşiyor. Bu fark Estonya’da % 21,3, Avusturya’da % 18,4, İsviçre ve Çekya’da ise % 17,9’a çıktı. İspanya, Estonya ve İzlanda'da %8 ila 10 arasında iyileşme yaşanırken, AB’ye üye olmaya çalışan Türkiye’de ise fark yüzde 34,6 civarında.

Avrupa’da cinsiyetler arası ücret farkı kapatılamıyor. Euronews Next, eşit ücret, işgücüne katılım, istihdam ve işyerindeki hiyerarşi verilerini inceleyerek mevcut cinsiyet ayrımının daha kapsamlı bir resmini ortaya koyuyor. 2022 yılında AB'de cinsiyetler arası fark yüzde 12.7'yi gösteriyordu. Bu da kadınların erkeklerden saat başına ortalama yüzde 12,7 daha az kazanması demek. Başka bir deyişle erkekler günde 100 Euro kazanırken, kadınlar 87,3 Euro kazanıyor. Kadınların farkı kapatması için de 1,5 ay fazla çalışması gerekiyor. Bu oran aynı yıl birçok ülkede yüzde 17'nin üzerindeydi.

AB ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) tablosuna göre, 2022 yılında Estonya % 21,3 ile en yüksek cinsiyete dayalı ücret farkına sahip ülke olurken, Avusturya %18,4, İsviçre ve Çekya % 17,9 sırasıyla listede yer alıyor. Öte yandan Lüksemburg’da %-0,7 gibi gülünç bir rakamla dikkat çekiyor. Yani kadınlar erkeklerden biraz daha fazla kazanıyordu. İtalya, Romanya ve Belçika da %5’in altında cinsiyete dayalı ücret farkının en düşük olduğu ülkelerden. AB'nin “Dört Büyükleri” arasında yer alan Almanya %17,7 ve Fransa %13,9 AB ortalamasından daha yüksek farklara sahip. 

Altı ülkede ücret farkı arttı

Öte yandan Slovenya, Letonya, Polonya, Malta, İsviçre ve Litvanya olmak üzere altı ülkede cinsiyetler arası ücret farkı 0,1 puan ile 3,7 puan arasında değişen oranlarda arttı.

İspanya, Estonya ve İzlanda'da iyileşme

İspanya bu dönemde 10 puanlık bir düşüşle cinsiyetler arası ücret farkındaki en yüksek iyileşmeyi kaydederken, onu Estonya (8,6 puan), İzlanda (8,4 puan) ve Lüksemburg (7,6 puan) takip etti. Almanya ve Birleşik Krallık da sırasıyla 5 puan ve 4,7 puanlık önemli düşüşler kaydetti. 

2022 yılında 24 Avrupa ülkesinden 21'inde cinsiyetler arası ücret farkı özel sektörde kamu sektöründen daha yüksekti. Almanya'da özel sektörde çalışan kadınlar erkeklerden yüzde 12,7 daha az kazanıyor.

Özel sektörde cinsiyete dayalı ücret farkının en yüksek olduğu ülke yüzde 20,5 ile Çekya olurken, bu ülkeyi Almanya (yüzde 19,9) izliyor. Bu, Alman özel sektöründe erkeklerin kazandığı her 100 Euroya karşılık kadınların ortalama 80 Euro kazandığını gösteriyor.

Türkiye’de uçurum

2022 yılında AB'de kadınların yüzde 28'i yarı zamanlı çalışırken, bu oran erkeklerde yüzde 8'dir. Türkiye’de ise fark yüzde 34,6 civarında. 

Kadınların işgücüne katılım oranı tüm AB ülkelerinde erkeklerden daha düşük. OECD verilerine göre 2022 yılında bu fark AB'de 9,9 puan. Bu rakam 2002 yılında 16,6 puan idi.

Romanya hariç neredeyse tüm ülkeler son yirmi yılda bu farkı daraltmaya yönelik iyileşmeler yaşarken, işgücüne katılım oranındaki cinsiyet farkı Romanya, İtalya ve Yunanistan dahil sekiz AB ülkesinde hala 10 puanın üzerindeydi.

İspanya, Malta ve Lüksemburg son yirmi yılda işgücüne katılımda cinsiyetler arasındaki farkın azaltılmasında önemli gelişmeler kaydetmiştir. BERLİN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.