Yurt müdürünün odasında ajanlık

Polis

Polis

  • Sêrt’te bir grup polis tarafından “Hakkında ihbar var, bize isim ver” şeklinde kaldığı yurdun müdür odasında ajanlığa zorlanan genç kadın, İHD ve savcılığa başvurdu. Başvurunun ardından aileyi arayan Emniyet, “Olayı büyütmeyin” dedi.

Son aylarda Kürt gençlerine dönük özel savaş politikaları artmış durumda. Özellikle genç kadınlar, kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından ‘sorgulanıyor’, tehdit ediliyor ve ajanlığa zorlanıyor. Bunun bir benzeri geçtiğimiz günlerde Sêrt kent merkezinde yaşandı. 18 yaşında lise öğrencisi genç kadın, “ihbar” edildiği belirtilerek, kaldığı yurdun müdür odasında sorguya alındı. Genç kadına telefon ve bir miktar para verilmek istendi. Genç kadın yaşadığı olayın ardından savcılığa ve İHD’ye başvurdu.

JINHA'da Medine Mamedoğlu'nun haberine göre; 5 Ağustos günü akşam saatlerinde dersten çıktıktan sonra yurda giden genç kadın, burada çok sayıda polisle karşılaştı. Yurda gelen herkesin polisler tarafından GBT’den geçirildiği saatte odasına giden genç kadın, isminin anons edilmesiyle müdürün odasına geçti. Odada müdür yerine sivil polislerle karşılaşan genç kadın, yaşadıklarını anlattı.

Müdür odasında sorgu

Genç kadın şunları dile getirdi: “Müdür odasına girdiğim gibi on tane sivil polisde odaya girdi. Bir ihbar olduğunu söylediler ve fotoğrafımı göstererek ‘Senle görüşeceğiz’ dediler. Beni emniyete de götürmediler. Hiç kimseyi odaya almadılar. Bana, ‘Silah taşıyormuşsun, dağa çıkacakmışsın’ gibi sözler söylediler. Ben de bunları reddettim. Bana birkaç daha soru sorup ‘istediklerimizi yaparsan seni üniversiteye yerleştiririz’ dediler. Ben söylenenlere tepki gösterdim ve tekliflerini reddettim. Reddetmeme rağmen sürekli bir teklif ve soruyla üzerime geliyorlardı. Dakikalarca o odada onlarla kaldım. En yakın arkadaşım odaya girmek istedi, ancak onu almadılar. En sonda ‘senle iletişim kurmak istiyoruz, telefonun var mı?’ dediler, ben de ‘yok’ deyince bana telefon alacaklarını söylediler. Ben bu teklifi kabul etmedim. Bana zorla para ve telefon verdiler. Diğer gün de aynı şekilde devam etti ve bana ‘bize isim vereceksin’, ‘terör örgütünde kimler çalışıyor, kimler yardım ediyor’ soruları sordular. Yine olaydan alakasız akrabalarımı sordular. Ben kimseyi tanımadığımı ve onların teklifini kabul etmeyeceğimi yineledim.

Babasına durumu aktardı

Bir sonraki gün babamı arayarak olayı anlattım. Gereken yerlere başvuru yaptık. Yine bana verdikleri telefonu ve parayı savcılığa giderek teslim ettim. Savcılığın ardından da İHD’ye giderek suç duyurusunda bulundum. Ben bir öğrenciyim ve yapılan bu hak ihlalini kabul etmiyorum. Kendi halinde yaşayan bir insana yapılan bu dayatma tamamen hukuksuz. Bu hukuksuzluğa karşı hakkımı arayacağım.”

Emniyet: Yanlış anlaşılma

Savcılığa yapılan başvurunun ardından İl Emniyet Müdürlüğünden bir polisin genç kadının babasını arayarak,  “Rica ediyoruz, konuyu büyütmeyin. Bir yanlış anlaşılma olmuş. Biz özür dileriz” sözlerini sarf ettiğini, babanın “Neden telefon verildi” sözüne ise “Telefonu yoktu sizinle iletişim kursun diye telefon verdik. İyilik yapmak istedik” şeklinde yanıt verdiği öğrenildi. Konuya dair başvuruyu alan İnsan Hakları Derneği (İHD) Sêrt Şubesi ise yaşanan hak ihlaline karşı sürecin takipçisi olacaklarını ve hukuki anlamda gerekli tüm başvuruları yapacaklarını bildirdi. SÊRT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.