21 kişinin katilleri hesap vermedi

Cizre - Sokağa çıkma yasakları

Cizre - Sokağa çıkma yasakları

  • Cizîr'de 21 kişinin katledildiği 8 günlük sokağa çıkma yasağının üzerinden 9 yıl geçti. Sorumlular yargılanmadı. 

Şirnex’ın Cizîr (Cizre) ilçesinde 4 Eylül 2015’te ilan edilen ve 12 Eylül’e kadar devam eden sokağa çıkma yasağının üzerinden 9 yıl geçti. Sokağa çıkma yasağıyla birlikte ilçenin çevreyle bağlantısı kesildi. İlçede elektrik, su, mobil şebekeler, fırın, eczane gibi temel ihtiyaçları karşılayan yerler kapatıldı. İlçe ablukaya alındıktan sonra Cudî ve Çemkûrk (Nur) mahalleleri ağır silahlarla bombalandı. Yaralanan yurttaşların hastanelere ulaştırılmasını engellendi.

Kamuoyunun da yakından bildiği 10 yaşındaki Cemile Çağırga da evinin önünde katledildi. Katledilen Çağırga’nın cenazesinin defnedilmesine izin verilmemesi üzerine üç gün derin dondurucuda muhafaza edildi. Sokağa çıkma yasağı sırasında birçok yurttaşın ev ve işyerleri zarar gördü, yüzlerce insan can güvenliği olmadığı için yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı. Saldırılar 12 Eylül sabahına kadar devam etti. 9 gün süren sokağa çıkma yasağında en küçüğü 35 günlük bebek olan Muhammed Tahir Yaramuş, en büyüğü 80 yaşında İbrahim Çiçek’in de aralarında olduğu toplamda 21 kişi katledildi.

Yasak sonrasında başlatılan hukuki mücadelede ise tek bir kişi dahi yargılanmadı. Takipsizlik verilen dosyalardan Mehmet Emin Levent ve Osman Çağlı’nın dosyası Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı. AYM, etkili soruşturmanın yapılmadığına hükmederek, ‘Yaşam hakkı ihlali’ kararı verdi. Bunun üzerine soruşturma yeniden başlatıldı, ancak şimdiye kadar herhangi bir ilerleme sağlanamadı. ŞIRNEX

 

* * *

Barış mitingine 12 tutuklama

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Kadıköy’de gerçekleştirilen mitingde gözaltına alınan 12 kişi, tutuklandı. 

Anadolu Adliyesi'ne çıkarılarak savcılıkta ifadeleri alınan 12 kişi, “Örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme de tutuklama kararı verdi.

DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan, DEM Parti Gençlik Mecilisi'nin pankartı gerekçe gösterilerek 12 insanır tutuklandığını söyledi. Öcalan, "Bu ülkenin sorunları, muhatabıyla elbette çözülmelidir. Ben açık bir şekilde belirtiyorum; Kürt meselesi Sayın Abdullah Öcalan’ın muhataplığında çözülür. Fakat Sayın Öcalan’a 42 aydır ağır bir tecrit uygulanıyor" dedi.

DEM Parti Gençlik Meclisi de tutuklamalara tepki göstererek, şunları kaydetti: "Halaylarımızın ve pankartlarımızın bahane edildiği tüm bu operasyonlar, örgütlü gençlik mücadelesinin korkuttuğu faşizmin saldırılarıdır. Faşizmin kolluk kuvvetleri ve mahkemeleri iyi bilmelidir ki; onurlu bir barışın tek yolu olan sosyalizm ve özgür Kürdistan mücadelemiz faşizmin kurumlarında yargılanamaz. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!”

 

* * *

Kürtleri savunmaya ihtar

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, tüzüğünde "Kürt halkının haklarını savunma" ve "ulusların kendi kader tayin hakkına" yer veren SOLDEP'e ihtarname göndererek, söz konusu ibarelerin çıkartılmasını istedi. Partiye gönderilen ihtarnamede, “... anadilde eğitim için mücadele edileceği, ayrılma hakkı da dahil olmak üzere unsurların kendi kaderini tayin hakkının savunulacağı ve Türk ulusundan başka ulusların da olduğu..." gib ibareler suç olarak görüldü. İhtarnamede yapılacak değişikliklerin 60 gün içinde başsavcılığa bildirilmesi, aksi taktirde 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 104/1’inci maddesi gerekçe gösterilerek ihtar davası açılacağı da belirtildi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.