40 kez savaş uçakları, 22 kez de helikopterler

Gerilla

Gerilla

  • Türk devleti, son dört günde Medya Savunma Alanları'nı onlarca kez bombalandı. HPG, Türk tarafının açıklamasını yalanlayarak gerilla kaybının olmadığını bildirdi.

Türk ordusunun ağır bombardıman eşliğindeki saldırılarına karşı direnen gerilla, 12 eylemle de yanıt verdi.

HPG Basın  İrtibat Merkezi (BİM) devam eden eden savaşla ilgili dün yaptığı yazılı açıklamada, şu bilgileri verdi:

Xakurkê Bölgesi

* Lolan alanında 1 Eylül saat 23.30’daki helikopter hareketliliğine müdahale edildi. Helikopterler alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.

Metîna Bölgesi

* Dergelê Direniş Alanı’nı 3 Eylül saat 23.00’te bombalayan saldırı helikopterleri, müdahele edilince alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.

* Şêlazê Direniş Alanı’daki 1 dron, 3 Eylül saat 11.30’da vurularak düşürüldü.

Şehîd Delîl Batı Zap

* YJA Star gerillaları, 29 Ağustos saat 17.00’de Girê Amediyê Direniş Alanı’nda 1 MOBESE mobesse kamerasını vurarak imha etti.

* YJA Star gerillaları, 1 Eylül saat 08.25’te Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Türk askerlerini ağır silahlarla vurdu.

* Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki askerler, 1 Eylül saat 10.10’da da ağır silahlarla vuruldu.

* YJA Star gerillaları, 2 Eylül saat 11.20’de Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Türk askerlerini ağır silahlarla hede faldı; 1 radar sistemihi imha etti, 1 mevziyi darbeledi.

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 31 Ağustos saat 14.47’de orta otomatik silahlarma vuruldu; 1 radar sistemi ve 1 mevzi imha edildi.

* YJA Star gerillaları, 1 Eylül saat 01.20’de Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki askerleri ağır silahlarla vurdu.

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki savaş tünellerine doğru 1 Eylül saat 07.40’ta ilerlemek isteyen Türk askerlerine ferdi silahlarla müdahale edildi.

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 1 Eylül saat 13.00’te ağır silahlarla vuruldu.

* YJA Star gerillaları, 2 Eylül saat 06.20’de Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerlerini ağır silahlarla vurdu.

* YJA Star gerillaları, 3 Eylül saat 11.30’da Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerlerini ağır silahlarla vurdu; 1 mevziyi darbeledi.

* Girê FM Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 4 Eylül saat 05.30’da orta otomatik silahlarla vuruldu; 1 mevzi darbelendi.

Türk ordusunun saldırıları

* Türk ordusu, 31 Ağustos’ta Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki tünellere 1 kez; 1 Eylül’de Girê FM Direniş Alanı’ndaki tünellere 2 kez yasaklı patlayıcılar; 1 Eylül’de Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki tünellere 1 kez yasaklı patlayıcılar attı. Girê FM Direniş Alanı’ndaki tünellere 1 kez de patlayıcı yüklü dronla saldırdı.

* Türk savaş uçakları, 31 Ağustos–3 Eylül tarihleri arasında Xakurkê'nin Şehîd Şerîf, Kendekola, Qele, Berbizinê, Girê Mesken ve Lolan alanlarını 12 kez; Garê'nın Mêranê, Yekmalê, Dêrîk, Dêreşê, Rebînê, Girê Kun, Mam Nêçîr ve Zêvkê alanlarını 9 kez; Metîna'nın Serê Metîna ve Şêlazê Direniş Alanlarını 4 kez; Şehîd Delîl Batı Zap'ın Girê Bahar Direniş Alanı'nı 3 kez; Qendîl'in Şêx Nasir, Sûredê, Soregulê, Bêpalan ve Zergelê alanlarını 12 kez bombaladı.

* Türk saldırı helikopterleri de 31 Ağustos – 3 Eylül tarihleri arasında Metîna'nın Serê Metîna ve Dergelê Direniş Alanlarını 9 kez; Xakurkê'nın Sinînê, Girê Şekîf, Şehîd Şerîf ve Lolan alanlarını 13 kez bombaladı.

Türk tarafını yalanladı

BİM, Türk Savunma Bakanlığının gerill kaybıyla ilgili açıklamalarını yalanlayarak, "Gerçekleştirilen bu bombardımanlarda hiçbir kaybımız yaşanmadı” dedi. BEHDÎNAN

 

 

* * *

Sîdekan'da bir köylü katledildi

Türk savaş uçakları, önceki gün öğleden sonra Sîdekan bölgesinde bulunan Mêrge Hewş köyünü bombaladı; 29 yaşındaki Bedî Kemal Muhammed katledildi.

Türk devletinin işgal saldırıları sürüyor. Irak-KDP ve Türk devleti arasında yapılan anlaşmanın ardından siviller ve yerleşim yerleri daha fazla hedef alınmaya başlandı. KDP lideri Mesud Barzani'nin önceki gün Hewlêr’de Türkiye’nin yeni Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan ve beraberindeki heyeti ağırladığı saatlerde, Türk savaş uçakları Kürt köylerini bombalıyordu.

Hewlêr’in Biradost bölgesindeki Sîdekan ilçesine bağlı Sinînê yaylalarındaki Mêrge Hewş köyüne yönelikbombardımanda  Bedi Kemal Muhammed (29) isimli yurttaş şehit düştü.

Yılbaşından bu yana işgalci Türk devletinin saldırıları sonucu Başûrê Kurdistan'da 10 sivil yurttaş yaşamını yitirdi ve ikisi yaralandı. Katledilenlerin 5'i Sîdekan bölgesinden.

 

* * *

Dûkan'da sivil araç bombalandı

Türk SİHA'sı, Silêmanî'nin Dûkan ilçesinin Xelekan kasabası sınırındaki kontrol noktasında bir sivil aracı hedef aldı. Araçta patlama meydana geldi ve ardından alev aldı. Dûkan Kaymakamı Sirwan Lala Sarhad, öğleden sonra bir kontrol noktasına yakın yerde SİHA'ların otomobili bombaladığını belirterek, aracın tamamen yandığını; üç kişinin de yaşamını yitirdiğini söyledi. Katledilenlerin Muzaffer Hüseyin Xidir Ewla ile oğulları Muhammed ve Mubin Muzaffer olduğu; ailenin Silêmanî’nin Ranya ilçesine bağlı Haciawa nahiyesi nüfusuna kayıtlı bulunduğu öğrenildi. SILÊMANÎ

 

* * *

Irak'ı da işgale dönüşüyor

* Türk ordusu, Ninova merkezine sadece 28 km uzaklıkta

* Irak topraklarına 185 km mesafeden içeri girmiştir.

* 4 bin 200 kilometrekareden fazlası Türk işgali altında.

* Türk askerinin sayısı, Irak’taki ABD askerinden fazladır.

Iraklı parlamenterler, Türkiye’nin Irak’a karşı 25 binin üzerinde ihlal yaptığını belirterek, Türk ordusunun, sınırdan Ninova (Musul) kent merkezine 28 km uzaklıkta bulunan mesafeye kadar içeriye girdiğini, açıkça Irak topraklarının işgaline dönüştüğünü belirtti.

Bazı Iraklı parlamenterler, Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Rojnews'in haberine göre; parlamenter Muhammed Rumesi, basın açıklamasında şunları söyledi: “BAAS rejiminin devrilmesinin ardından Türkiye, Irak’a yönelik 25 bin ihlal gerçekleştirdi. Bugün Irak topraklarının 4 bin 200 kilometrekareden fazlası Türk devleti tarafından işgal edilmiştir. Türk devleti Irak topraklarında işgal amaçlı birçok askeri üs kurdu ve ne yazık ki bu üsler uzun vadeli bir niyetle inşa edildi.”

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Ahmed Musevi ise açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Türk ordusu, Ninova kent merkezine sadece 28 km uzaklıkta olan Irak topraklarına 185 km mesafeden içeri girmiştir. Irak ile Türkiye arasında imzalanan 'güvenlik anlaşması'nda Türk ordusunun Irak’tan çekilmesinden söz edilmiyor. Bunun yerine her iki ülkenin egemenliğinin korunmasına vurgu yapılıyor ki bu kabul edilemez. Bölgedeki Türk askerinin sayısı Irak’taki Amerikan askerinin sayısından fazladır. Türk ordusunun ihlalleri açıkça Irak topraklarının işgaline dönüşmüştür.”

Ahmed Musevi, ayrıca Türkiye’nin Federe Kürdistan topraklarına 80 askeri üs ve çok sayıda istihbarat merkezi inşa ettiğini belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.