Barış talebi daha güçlü olmalı

Eren Keskin

Eren Keskin

  • Kürt sorununun uluslararası bir mesele haline geldiğini belirten İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, Türkiye’de barış talebinin daha güçlü olması gerektiğini; buradaki barışçıl çözümün, diğer çatışmalı ortamları da olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Tecride Karşı Adalet Girişimi'nden Eren Keskin, İmralı tecridinin Kürt sorununun çözümüyle bağlantılı olduğunu belirterek, "Eğer Kürt meselesinin çözülmesi isteniyorsa bu konunun korkusuzca konuşulması gerekiyor" dedi.  

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 26 yıldır ağır tecrit koşulları altında rehin tutulan Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit devam ediyor. 43 ay boyunca devam eden mutlak iletişimsizliğin ardından ilk kez 23 Ekim’de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, bir aile görüşü gerçekleştirdi. Kürt Halk Önderi, burada verdiği mesajla tecridin devam ettiğini vurguladı. Tecrit politikasına dikkat çekmek amacıyla 5 Eylül’de deklare edilen Tecride Karşı Adalet Girişimi’nin çalışmaları sürüyor. Girişim'de yer alan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Eren Keskin, çalışmalarına ilişkin MA'ya konuştu.

Türkiye’nin 19 Aralık 2000’de cezaevlerinde “Hayata Dönüş” adı altındaki operasyonuyla birlikte tecrit sistemine geçiş yaptığını belirten Eren Keskin, insan hakları savunucuları olarak uzun yıllardır yürüttükleri mücadeleyle tecridin bir işkence biçimi olduğunu anlattıklarını ifade etti. Cezaevinin başlı başına bir cezalandırma sistemi olduğunu, kişilerin toplumdan izole edildiğini hatırlatan Eren Keskin, cezaevi içinde de ikinci bir izolasyonun uygulandığını dile getirdi. Bunun, işkence olduğuna işaret eden Eren Keskin, “Şu anda başta İmralı Cezaevi olmak üzere bütün cezaevlerinde tecrit sistemi uygulanıyor. Bu tecrit sisteminin yarattığı birçok hak ihlali var” dedi.

Uluslararası sözleşmeleri uygulamıyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2014'te Abdullah Öcalan’ın “umut hakkı”nın ihlal edildiği yönünde karar verdiğini anımsatsan Eren Keskin, şunları söyledi: “İmralı Cezaevi’nde 1999'dan bugüne kadar devam eden bir hukuksuzluk söz konusu. İmralı’da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kendi iç hukukuna aykırı bir sistem uyguluyor. Başka hiçbir cezaevinde olmayan bir sistem uygulanıyor. En başından itibaren bir tecrit sistemi var. Bu zaman zaman yoğunlaşıyor. Yıllara varan bir görüşme yasağı var. Bu konuda bugüne kadar uluslararası düzeyde yeterli bir çaba gösterilmedi. Türkiye Cumhuriyeti, birçok uluslararası sözleşmeye imza atmış bir devlet. Yükümlülükleri var. Türkiye, İmralı Cezaevi ile ilgili ne kendi iç hukukunu ne de altına imza attığı uluslararası sözleşmeleri uyguluyor. Oysa Türkiye'nin kendi iç hukukuna göre; hükümlü olan bir kişinin avukatları ve ailesiyle görüşme kuralları hükme bağlanmış. Bunu engelleyemezsiniz.” 

Muhalif denilenler de ilgilenmiyor

Tecride Karşı Adalet Girişimi’nin bu konuda birçok görüşme gerçekleştirdiğini; bu görüşmelerin kişi ve kurum bazında olduğunu söyleyen Keskin, şöyle devam etti: “Şimdi burada sorun şu; bu coğrafyada kendilerine muhalifim diyenler de sadece bazı ihlal alanlarıyla ilgileniyorlar. İmralı'daki tecrit, Kürt sorununun bütünüyle ilgili bir durumdur. Siz tecritten söz ederken sadece bir cezaevindeki tecritten değil, aynı zamanda Kürt sorunundaki çözümsüzlük politikasından da söz etmiş olursunuz. Kendilerini muhalif olarak tanımlayanlar, Kürt sorunu çözülsün diye söz kurarken, İmralı'daki tecritten söz etmiyor. Girişim’in amacı biraz da tecridin Kürt sorununun bütünüyle bağlantılı olduğunu anlatmaktır. Biz birçok çevreye, bu coğrafyada demokratikleşme ve Kürt meselesinin çözümünü istiyorsanız bu konuyla da ilgilenmek zorundasınız, demek istiyoruz.”

Korkusuzca konuşulmalı

Eren Keskin, tecridin toplumun gündemine girdiğini, Devlet Bahçeli’nin açıklamalarının ardından da bu konunun daha fazla tartışıldığını belirterek, şunları söyledi: “CHP'nin bu konuda konuşması için Devlet Bahçeli'nin konuşması gerekiyormuş. CHP gerçek anlamda bir ana muhalefet partisi olsaydı Devlet Bahçeli'den önce gündeme getirmesi gerekirdi. Eğer Kürt meselesinin çözülmesi isteniyorsa bu konunun korkusuzca konuşulması gerekiyor. Bugün artık bir miktar konuşuluyor. İmralı'ya bir heyetin gitme ihtimali oldukça yüksek görünüyor. Tehdit altında olan insanlar olmamıza rağmen biz bu meselenin çözülmesini isteyenler olarak böyle bir girişimi oluşturduk. Yaptığımız birçok görüşme var. Görüşmelerimiz olumlu geçiyor. Herkes sorunun ne olduğunu biliyor ama dile getiremiyor, çünkü çekiniyorlar. Büyük bir korku iklimi yaratıldı. Bu ülkede insanlar çok çabuk tutuklanıyor ve hayatları karartılıyor.” 

Daha güçlü barış talebi

Kürt sorununun uluslararası bir mesele haline geldiğini belirten Eren Keskin, şunları dile getirdi: “Kürt meselesi sadece bizim yaşadığımız coğrafyayı ilgilendirmiyor. Sadece Kürtlerle Türkler ya da Kürtlerle Suriyeliler, Kürtlerle Irak ya da Kürtlerle İran arasında bir mesele değil. Bütün egemen ve emperyalist devletlerin de içinde bulunduğu bir durum. Yaşadığımız coğrafyadaki sorunların çözümsüzlüğü, Suriye'de olan bir çatışma ortamını da İmralı'daki tecridi de ilgilendiriyor. Bizim yaşadığımız coğrafyada bir çözüm politikası gelişirse bütün coğrafyalardaki Kürtleri rahatlatacaktır. O nedenle ben Türkiye’deki barış talebinin yükselmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunda hala eksiklik var. Örneğin sendikaların ve ana muhalefet partisinin yeterince barış sesi yükselttiğini düşünmüyorum. Bu coğrafyada sadece Kürt siyasi hareketi, kadın hareketi, insan hakları savunucuları ve bir kısım sosyalist kesimler barış sesini yükseltiyor. Daha güçlü bir barış talebinin olması gerekiyor. Türkiye’deki barışçıl çözüm, diğer yerlerdeki çatışmalı ortamları da olumlu yönde etkileyecektir.” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.