42 aydır haber yok

İmralı mutlak tecrit sistemi

İmralı mutlak tecrit sistemi

  • İmralı'da rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile üç tutsaktan 42 aydır hiçbir iletişim kurulamıyor. Hiçbir bilgi vermeyen devlet, yapılan 587 başvuruyu da reddetti.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar’dan haber alamama hali 42.ayına girdi. Avukatları, en son 7 Ağustos 2019'da  müvekkilleriyle görüşebilmişti. Abdullah Öcalan'ın ailesiyle yüz yüze görüştüğü en son tarih 3 Mart 2020; en son telefon görüşmesini ise 25 Mart 2021'de kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptı. 4-5 dakikadan sora kesilen telefon görüşmesinin ardından bir daha haber alınamadı.

Uluslararası hukuk literatüründe “incommunicado” olarak nitelendirilen mutlak tecrit sürerken, avukat ve ailelerin görüşme girişimleri de devam ediyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatları ile aileler, her hafta görüşme talebiyle hem Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı hem de İmralı Cezaevi Müdürlüğüne yeni başvurularda bulunuyor. Abdullah Öcalan ile son temasın sağlandığı 25 Mart 2021'den bu yana Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi’ne 405’i avukat, 182’si aile olmak üzere toplam 587 başvuru yapıldı. Tüm bu başvurular ya yanıtsız bırakıldı ya da gerekçesi belirtilmeyen “disiplin cezaları” olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Girişimler sürüyor

İmralı’dan haber alama haline karşı uluslararası alanda girişimler de sürüyor. 74 ülkenden aydın, yazar ve akademisyenlerin öncülüğünde 10 Ekim 2023'te  “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” sloganıyla kampanya başlatıldı. Nobel Ödüllü 69 isim, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AK BK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve BM İnsan Hakları Komitesi'ne (OHCHR) mektup yazdı. Aynı isimler, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazarak, Kürtlerle yaşanan çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesi çağrısında bulundu.

AK'nin 'umut hakkı' bildirimi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AK BK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2014'te Abdullah Öcalan'ın şartlı salıverilme hakkında sahip olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesine (umut hakkı) dair verdiği "ihlal" kararını, üç yıl aradan sonra tekrardan gündemine alma kararı aldı. Bakanlar Komitesi’nin bu kapsamda 17-19 Eylül tarihleri arasında yapacağı toplantı öncesi Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) da yazılı bildirimde bulundu. Bildirimde, AİHM'in ihlal kararı hatırlatılarak, Türkiye’ye gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılması için çağrıda bulunulması talep edildi.

Avukatlardan CPT’ye başvuru

Asrın Hukuk Bürosu avukatları da müvekkilleri için Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) yeni bir başvuruda bulundu. 1 Mayıs-30 Temmuz 2024 tarihlerini kapsayan gelişmelere yer verilen başvuruda, İmralı için uygulanmayan prosedürün yakın zamanda Azerbaycan'a uygulandığı hatırlatılarak, İmralı’nın ivedilikle ad hoc (özgün) ziyaret edilmesi talep edildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili Ömer Öcalan ise Abdullah Öcalan’la görüşme talebiyle hem Adalet Bakanlığına hem de Cumhurbaşkanlığına bir başvuruda bulundu. MA/BURSA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.