70’inde Öcalan için geldi

Kadın Haberleri —

Zelal Özkan

Zelal Özkan

  • Cenevre’de BM önünde startı verilen ‘Tîrêjên Rojê’ kampanyasına katılan kadınlar Avrupa kurumlarının sessizliğini ‘üç maymun’ pankartlarıyla teşhir etti. Eyleme katılan 70 yaşındaki Zelal Özkan, “Buraya Önderliğimizin özgürlüğünü haykırmak için geldim. CPT, BM ve Avrupa devletleri tecridin asıl sorumlularıdır” dedi.

ÖNER POLAT/CENEVRE

Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-E), "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi kapsamında 2 Eylül'de başlattığı 'Tîrêjên Rojê’ kampanyası, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde yapılan eylemle kamuoyuna deklare edildi.

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği'nin (YJK-S) çağrısına cevap veren kadınlar, BM Ofisi'nin yer aldığı Nations meydanında bir araya geldi. Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Avrupa Konseyi ile Avrupa Parlamentosu'nun tecrit karşısındaki tutumları, ‘üç maymun’un temsil edildiği pankartlarla teşhir edildi.

Kendi yasalarınızı uygulayın

YJK-S adına konuşan Helin Sağlam, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 25 yılı aşkın süredir mutlak tecrit altında olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü, Kürt sorununun barışçıl çözümü, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve bölge barışı açısından hayati önemdedir. Abdullah Öcalan, şiddete ve çatışmalara karşı müzakere ve diyalog yolundan yana politikalar üretiyor. Ataerkil baskıya karşı kadınların öncü olduğu yaşam modelini savunurken dünyadaki kadın hareketlerine ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Demokratik Konfederalizm felsefesi, yaşam biçimi olarak doğaya, topluma ve doğrudan demokrasiye dayalı bir dünya vizyonu sunmaktadır. Bu vizyon, Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşanılır kılındı. Tüm bu sebeplerden ötürü başta CPT, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu, BM ve tüm yetkili kurum ve kuruluşlara çağrımızı yeniliyoruz; kendi yasalarınızı uygulayın, Türk devletinin kendi yasalarını uygulaması için baskı ve diyalog yoluna gidin, Türk devletinin insan haklarına ve uluslararası normlara saygı gösterilmesini garanti altına alın.”

YJK-S sözcüsü Selma Sürer, 'Tîrêjên Rojê’ kampanyasına 12 Ekim'e kadar eylem ve etkinliklere aralıksız devam edeceklerini belirterek, başta Kürt kadınları olmak üzere demokrasiden yana tüm kadınları, kampanyaya sahip çıkmaya çağırdı.

 

Ev ev, sokak sokak dolaşacağız

YJK-S üyesi ve kampanya yürütücülerinden Sabriye Ilgaz Oğuz, Öcalan üzerindeki mutlak iletişimsizlik halini Kürt kadınları olarak artık kabul etmeyeceklerini söyledi ve ekledi: “Bu kampanyayla Önderliğimizin paradigmasını, fikirlerini ve yaşam felsefesini ev ev, sokak sokak uğrayacağımız her kapıda rastlayacağımız her kadına aktarmayı hedefliyoruz. 'Tîrêjên Rojê' Kampanyası'nı başlatmamızdaki temel hedefimiz sadece Kürt kadınlarına değil, Kürdistan ve Avrupa'da yaşayan halklara Önderliğimizin paradigmasını, fikirlerini ve yaşam felsefesini aktarmak.”

 

12 Ekim’e kadar aralıksız

Gehver Altürk ise ev ziyaretleri, okuma günleri, info standları, panel ve seminerler dışında çeşitli kültürel ve sanatsal etkinliklerle 12 Ekim'e kadar aralıksız bir kampanya çalışması yürüteceklerini dile getirdi.

 

Tekerlekli sandalyesiyle eylemde

Eyleme katılan kadınlar da Öcalan’a yönelik tecride son verilmesini istedi. Zelal Özkan 70 yaşında, hasta yatağından kalkarak Luzern'den Cenevre'ye 'Tîrêjên Rojê’ kampanyasını sahiplenmeye gelmiş. Öcalan'ın özgürlüğü için İsviçre ve Avrupa'da yapılan tüm eylemlerde rastladığımız tanıdık bir yüz Zelal Ana. Sağlık sorunlarından dolayı uzun zamandır İsviçre dışına çıkamıyor. Eylemde de tekerlekli sandalyesine dayanarak duruyor.

“Önderliğim için gerekirse canımı veririm” diyen Zelal Ana şöyle devam etti: “Buraya Önderliğimizin özgürlüğünü haykırmak, ondan haber almak ve sesini duymak için bugün buraya geldim.

CPT, BM Avrupa devletleri tecridin asıl sorumlusu sizlersiniz. Buradan sormak istiyorum; 'Önderliğimiz size ne yaptı? Tecrit altında tutulmasının sebebi nedir?’ Kürt anaları Önderliğinden haber almak istiyor. Umuyorum bu kampanya başarıya ulaşacak.”

 

Özgürlüğü özgürlüğümüz

Aarau kentinden gelen Türkan Yıldırım ise “Bu kampanya Kürt kadınları için çok önemli. Ve bu kampanyayı da ‘Önder Apo sadece Kürdistan'a değil, dünyaya barışı getirecek kilit isim’ şiarıyla gerçekleştiriyoruz. Çünkü Önderliğimiz özgürleşmeden kadın özgürleşmez, kadın özgürleşmeden de toplum özgürleşmez. Yani Önderliğimizin özgürlüğünü talep ederken aynı zamanda hem kendimizin hem de halkımızın özgürlüğünü istiyoruz” diye konuştu.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.