Direksiyonu hayallerine kırdı

Kadın Haberleri —

Leyla Turan

Leyla Turan

  • Agirî’nin ilk ve tek kadın şoförü Leyla Turan: “Hem kadınların sesi olmak istedim hem de 'kadınlar bu işi yapamaz' algısını yıkmak istedim. Ayrıca belediye sayesinde bir ekmek teknemiz var.”

Leyla Turan, 30 yaşında. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra bir süre profesyonel sporculuk yaptı, okul sonrası Halk Eğitim Merkezi’nde antrenörlük kursu vermeye başladı. İlerleyen zamanlarda baş gösteren ekonomik sorunlardan dolayı sürücülük eğitmenliği belgesi alarak sürücü kursu açtı. Sürücü eğitimi almak isteyen pek çok kadına ders vererek kadınların sesi oldu. 

31 Mart yerel seçimlerinden sonra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) “Agirî’de yeni bir zihniyet inşa edeceğiz” politikası çerçevesinde yeni bir karar alan Turan, şehir içi ulaşımı sağlayan ilk ve tek kadın şoför oldu. 1 Kasım’da açılan yeni hatta görev alan Turan, Ağrı Araştırma ve Eğitim Hastanesi ile Fatih Mahallesi güzergâhında günlük 8 sefer yapıyor.

En çok kadınlar gurur duyuyor

Otobüs şoförlüğü yapma kararının nedenlerini MA’ya anlatan Leyla Turan, "Şoförlüğe bir yakınımın aracılığıyla başladım. Öncesinde taksi şoförlüğünü yaptım. Bana ‘Ağrı’da belediyenin şoförlüğünü yaparak kadınların sesi olur musun?’ teklifinde bulunulduğunda hemen kabul ettim. Hem kadınların sesi olmak istedim hem de 'kadınlar bu işi yapamaz' algısını yıkmak istedim. Şu an buradayım ve işimi seviyorum. Gerçekten bu ayrı bir duygu. Kadınlar her otobüse binip beni gördüklerinde gurur duyduklarını söylüyorlar” diye belirtti. 

 

 

Yolu kesildi, taciz edildi

Turan, trafiğe ilk çıktığı zaman birçok zorlukla karşılaştı; erkek sürücüler bazen yol vermedi bazen yolunu kesti bazen de sözlü tacize ettiler. Ancak o geri adım atmadı. 

“Kadınların her işi yapabileceğini göstermek istedim” diyen Turan, şehir içi şoförlüğüne belediyenin eşbaşkanları sayesinde başladığını dile getirdi: "Kadınlar, 'mahallemize kadın şoför geldi' diye müthiş seviniyor. Kadınların özgür olması kadar güzel bir şey yoktur. Bu açıdan eğer bir kadın sesi olabildiysem ne mutlu bana.”

Halkın ekmek kapısı

Feodal zihniyetin baskın olduğu için Fatih Mahallesi’nde çalışmayı özellikle isteyen Turan, şöyle devam etti: “Bu mahallede daha çarşı yüzü görmemiş kadınlar var. Yaşam, bir günden ibaret değildir. Yaşam bir erkekten de ibaret değildir. Kadınlar kendi ayakları üzerinde durabilir ve istediklerini başarabilirler. Daha önce taksi şoförüydüm ancak Ağrı'da ilk belediye şoförü olduğumu bilmiyordum. Kadınlar beni gördükleri zaman kendilerini daha güvende hissediyorlar. Hayatım boyunca hep mücadele ettim. Belediyeye girene kadar ekonomik özgürlüğüm yoktu. Her zaman farklı yerlerde çalıştım ancak daimi bir işim yoktu. Ancak şimdi belediye sayesinde bir ekmek teknemiz var. Bir kadın için her şey ev işi ya da çocuk doğurmak değildir. Bir kadının hayatı bir erkeğe bağlı olmamalıdır. Bana, 'Sen bu işi yapamazsın, bu iş zordur, pes edersin, senin işin ev işidir' diyenler var. Ancak gördüğünüz gibi gayet yapabiliyorum.” AGIRΠ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.