ABD mekik diplomasisine başladı

Dünya Haberleri —

 Antony Blinken / Foto:AFP

Antony Blinken / Foto:AFP

  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Lübnan Özel Temsilcisi Amos Hochstein asgari müşterekte uzlaşı için İsrail ve Lübnan’da diplomatik atak başlattı. BM’nin 1701 nolu mavi hat kararının yetersizliği ve Hizbullah’ın Litani nehrinin kuzeyine geriletilmesi konuşuluyor.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde ve Lübnan'da İran destekli Hizbullah'a karşı saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de savaşın patlak vermesinde bu yana bölgeye 11'nci ziyaretini gerçekleştiriyor. Blinken'in Ürdün ve Katar'ı da kapsayan bir haftalık Ortadoğu ziyareti kapsamında Salı günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Galant ve diğer yetkililerle bir araya gelmesi planlanıyor. Diplomatik çabalar Gazze Şeridi'nde bir yılı aşkın süredir devam eden savaşı ve Lübnan'da Hizbullah ile İsrail arasında bir yıldır devam eden sınır ötesi karşılıklı ateşin ardından son birkaç hafta içinde iyice tırmanan çatışmaları durdurmakta şu ana kadar başarısız oldu.

ABD Lübnan Özel Temsilcisi Amos Hochstein’de, çatışmalı duruma son vermek ve kalıcı bir çözüm arayışı için Lübnan’a geldi. Arabuluculuk ile görevli Hochstein, Lübnan başkentindeki temaslarına Meclis Başkanı Nebih Berri'yi ziyaret ederek başladı. Temsilci Amos Hochstein yaptığı açıklamada, Lübnan'ın kaderini başka çatışmalara bağlamanın Lübnan halkının çıkarına olmadığını vurguladı. Beyrut ziyareti sırasında konuşan Hochstein, “Bir çözüme ulaşılabilirdi, ancak bu reddedildi. Sonra da işler kontrolden çıktı, korktuğumuz da buydu” dedi. Hochstein, Biden yönetiminin ‘bunun gelecek nesiller için Lübnan'daki son çatışma olmasını sağlamaya çalıştığını’ ve mevcut gerilimi ‘mümkün olan en kısa sürede’ sona erdirmek istediğini belirtti. Hochstein, 1701 sayılı Birleşmiş Milletler (BM) kararının ‘bu çatışmayı sona erdirmenin temeli olduğunu’ vurguladı.

İsrail ile Hizbullah arasındaki son çatışmayı 2006 yılında sona erdiren 1701 sayılı BM kararı, Güney Lübnan'ın Lübnan devletine ait güçler dışında her türlü kuvvet ya da silahtan arındırılmasını öngörüyor.

Cumhurbaşkanlığı sorunu

Beyrut'taki Batılı bir diplomat ziyaret öncesinde Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şunları söyledi: “Litani Nehri'nin güneyinin Hizbullah'a ait yasadışı silahlardan arındırılması ve Hizbullah'ın 1701 sayılı BM kararını uygulayarak Litani'nin kuzeyine çekilmesi gerekiyor... Bu, Lübnan hava sahasını ısrarla ihlal eden İsrail'e yüklenen sorumluluğa paralel olarak, güneydeki tek karar mercii olarak Hizbullah adına Lübnan hükümetinin sorumluluğudur” dedi.

Diplomat, Başbakan Necib Mikati, Meclis Başkanı Nebih Berri ve İlerici Sosyalist Parti eski başkanı Velid Canbolat arasında Güney Lübnan ve Gazze Şeridi cephelerini ayırma konusunda varılan mutabakatın ‘memnuniyet verici olduğunu ve bunun fırsat doğduğunda güneyde sükûneti yeniden tesis etme çabalarını yoğunlaştırmak için temel oluşturacağını’ söyledi. ABD’nin Lübnan temsilcisi Hochstein'ın Mikati, Berri ve Genelkurmay Başkanı Joseph Avn ile yapacağı görüşmelerde öne çıkan bir diğer önemli konu cumhurbaşkanlığı seçimi. Bu seçimin netleşmesi ile seçilecek cumhurbaşkanı, 1701 sayılı BM kararını uygulamak üzere ateşi kesmek ve orduyu konuşlandırmak için geçici hükümetle birlikte müzakerelere başlayabilir. BEYRUT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.