Ukrayna’ya kara mayını onayı

Dünya Haberleri —

Ukrayna kara mayın

Ukrayna kara mayın

  • ABD, Ordu Taktik Füze Sistemi ATACMS ardından Ukrayna’ya kara mayınları tedariğine başlıyor. Beyaz Saray anti-personel mayınların verilmesine de yeşil ışık yaktı. 

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Joe Biden’ın, Ukrayna'ya anti-personel kara mayını verilmesine onay verdiğini söyledi. Anti-personel kara mayınları, tank gibi askeri taşıtlara karşı kullanılan mayınlardan farklı olarak insan hedeflerine yönelik kullanılıyor. İsmini gizli tutarak İngiliz kamu yayıncısı BBC’ye konuşan ABD savunma yetkilisi, mayınların yakında Ukrayna'ya teslim edilebileceğini, Washington'ın bu mayınların Ukrayna topraklarında kullanılmasını beklediğini aktardı. 

Rusya’nın ilerleyişini durdurmak için

The Washington Post gazetesine konuşan, ismi açıklanmayan bir diğer ABD'li yetkili de haberi doğruladı. Rusya'nın son günlerde Ukrayna'nın özellikle doğu hattında ilerleme kaydetmesinin ardından Biden'ın, bu adımı atmaya karar verdiği dile geldi. 

Bir yetkili, "Rusya, kayıplarına bakmaksızın doğudaki Ukrayna hatlarına saldırıyor yani Ukraynalılar açıkça kayıplar veriyor ve daha fazla kasaba ve şehir, düşme riski altında. Bu mayınlar tam olarak bununla mücadele etmek için özel olarak yapıldı." ifadelerini kullandı.

Bu anti-personel kara mayınlarının belirli bir süre aktive edilerek kullanıldığını söyleyen yetkili, kalıcı olarak kullanılmadığını söylüyor. Ukrayna'nın bu mayınları, yoğun nüfuslu yerleşim bölgelerinde kullanmamayı da taahhüt ettiğini de kaydetti. Biden'ın bu kararı, Pazar günü Washington'ın Ukrayna'ya, ABD'nin verdiği uzun menzilli füzeleri Rusya'da hedeflere karşı kullanma izni vermesinden sonra geldi. Ukrayna füzelerin kullanım izninin çıkması ardından ertesi gün bu füzeleri Rus topraklarındaki hedeflere karşı kullanmıştı. CBS News'e konuşan ABD'li yetkililer, ATACMS (Ordu Taktik Füze Sistemi) kullanıldığını doğruladı.

Ottawa Sözleşmesine taraf değiller

ABD ve Rusya, antipersonel kara mayınlarının konuşlandırılmasını ve transferini yasaklayan Mayın Yasağı Anlaşması olarak da bilinen Ottawa Sözleşmesi'nin tarafları arasında yer almıyor. İnsan hakları örgütleri, kara mayınlarının verilmesi kararına tepki gösterdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü Kriz, Çatışma ve Silahlar Bölümü Müdür Yardımcısı Mary Wareham, bu adımı "şoke edici ve yıkıcı bir gelişme" olarak değerlendirdi. Wareham, uzun süre kalıcı olmayan mayınların bile siviller için risk taşıdığına, karmaşık temizleme çalışmaları gerektirdiğine ve her zaman güvenilir şekilde devre dışı bırakılmadığına dikkati çekti. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.