Aileye sokakta işkence

.

.

  • Urfa'da sokakta polis şiddetine maruz kalan bir aile baroya başvurdu. Cep telefonu kamerasına da yansıyan olay için 'işkence ve kötü muamele' diyen baro, suç duyurusunda bulunacak. 

Artı Gerçek'ten Ali Güzel'in haberine göre; Haliliye ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi'nde bir aileden beş kişiye ve onların bir komşusuna polisin sokak ortasında şiddet uyguladığı görüntüler ortaya çıktı. Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Türkiye ile Hollanda arasında 7 Temmuz'da oynanan çeyrek final maçı sonrası Yenişehir Mahallesi'nde silah sesleri duyuldu. Bu sırada dışarıda maç izleyen oğlunu almak için evden çıkan N.H. ile motorize polis ekipleri arasında bilinmeyen bir nedenle tartışma çıktı. 

Polisler, yüksek sesle konuştuğunu söyledikleri N.H.'yi dövmeye başladı. N.H.'nin eşi T.H., polis karakolunda verdiği ifadede olay anına ilişkin şunları anlattı: "07.07.2024 günü saat 00.30 sıralarında Yenişehir Mahallesi'ndeki ikametimizde oturduğumuz sırada eşim N.H. dışarı çıkarak oğlumun maç izlemeden gelmesini bekledi. Ben de o sırada evimin balkonuna çıkıp baktığımda, Yunus polislerin eşime 'Sesini yükseltme, bağırma' dediğini duydum. Eşim de 'Ben sesimi yükseltmiyorum, normal konuşmam bu şekilde' dedi. Eşim evde biraz alkol aldığından yanlış bir şeyin olmaması için hemen üstümü değişip aşağı eşimin yanına gittiğimde, eşim bağdaş kurup yerde oturuyordu, oğlum H.A.H. de ayakta duruyordu, ancak onlara biber gazı sıkılmıştı. Çünkü oğlum ve eşim görmediklerini söyleyip içeri eve girmemi söylediler."

Saçımdan tutarak çekti

Kendisi ve kayınbiraderi S.H.'nin de polis şiddetine maruz kaldığını belirten T.H, şöyle devam etti: "O sırada biri bana sürahi ile su uzattı. Ben de eşimin gözüne doğru suyu dökerken kaynım S.H. elleri arkada polislere saygılı bir şekilde kendini ifade ederken polisler ona coplarla saldırdı. Ben de araya girerek polislere 'Ne yapıyorsunuz, niye vuruyorsunuz' die itiraz ederken S. beni kenara çekti. Ben tekrardan eşimin gözüne suyu döktüğüm sırada polis memuru benim gözüme doğru biber gazı sıktı. Ben kendimi korumaya çalışırken, polisler saçımdan ve ensemden tutarak beni çekiştirdiler. O sırada oğlum H.A'yı yere yatırıp dövüyorlardı."

Görüntüler de teyit ediyor

Çevredekilerin cep telefonu kamerasıyla kaydettiği olay anına ait görüntüler, anne T.H'.nin söylediklerini destekliyor. Görüntülerde polisin şiddetine maruz kalan yurttaşların 'sakin ol, sen polissin' ve 'Allah korkunuz yok mu?' dedikleri duyuluyor. Söylediklerinden yüzüne biber gazı sıkıldığı anlaşılan bir başka kişi de "Gözüm kör oldu" diyerek çevredekilerden su istiyor.

Aile, Baro'ya başvurdu

Ailenin başvurduğu Urfa Barosu'ndan yapılan açıklamada şunlar ifade edildi: "İlimizde görev yapan kolluk güçleri müdahale sırasında işkence ve kötü muamelede bulunmuş ve devamında insan onuruyla bağdaşmayan eylemlerle yurttaşların kişilik haklarını ihlal etmiştir. İnsan onuruyla bağdaşmayan eylemlerde bulunan kolluk personeli hakkında idari ve cezai soruşturma ivedilikle açılmalıdır. Yurttaşlara yapılan işkence ve muameleyi şiddetle kınıyoruz. İlgili polis memurlar hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız."

Artı Gerçek'e konuşan Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı avukat Ahmet Taş, yaşananların Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'na (PVSK) aykırı olduğuna dikkat çekerek, "Biz yaşananlara ilişkin tüm hukuki süreçleri yürüterek takipçisi olacağız. 4 polis hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi. RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.