Almanya’dan sınır dışı edilene para

Dünya Haberleri —

Mülteciler / foto: AFP

Mülteciler / foto: AFP

  • Almanya’da, Afgan vatandaşlarının geri dönüşü için mali destek sağlanması ve operasyonel düzenlemeler gündemde.

Federal Almanya hükümetinin Afganistan’a yönelik sınır dışı etme planları giderek netleşiyor. Federal ve eyalet hükûmetleri, Afgan vatandaşlarının ülkeyi terk etmesine yönelik mali destek sağlama konusunda görüşmeler yapıyor.

Federal İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Afgan suçluların ve risk altındaki kişilerin sınır dışı edilmeden önce mali destek alıp almaması gerektiği üzerinde durduklarını belirtti. Bakanlık, sınır dışı etme işlemleri için Afganistan’a nasıl operasyonel ve yasal gereklilikler oluşturulabileceğini sürekli olarak inceliyor. Bu kapsamda ‘mali seyahat desteği’ de değerlendiriliyor. Bakanlık, sınır dışı etme işlemlerinin eyaletlerin sorumluluğunda olduğunu hatırlatarak, bu tür yardımların ödenip ödenmeyeceğine eyaletlerin karar vereceğini vurguladı.

Afgan başvurularında büyük artış

Afganistan, Almanya’ya sığınma başvurusunda bulunanlar arasında önemli bir yer tutuyor. 2023 yılında 51 bin 275 Afgan, Almanya’da ilk kez sığınma başvurusunda bulundu. Bu rakam, 2022’ye göre yüzde 41’lik bir artışa işaret ediyor. Tüm sığınma başvurularının yaklaşık yüzde 15’i Afganlardan geldi.

Taliban’ın 2021’de iktidara gelmesinden bu yana Afganistan’a sınır dışı işlemleri fiilen durdurulmuştu. Ancak Federal Hükûmet, bu durumu değiştirmek istiyor. Başbakan Olaf Scholz ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Afganistan’a geri dönüşleri yeniden mümkün kılmayı hedefliyor.

Afgan vatandaşlarına yapılacak ödemeler, sınır dışı işlemlerini yasal olarak kolaylaştırabilir. Afganlar, ülkelerine döndüklerinde aşırı yoksullukla karşı karşıya kalacaklarını belirterek Alman mahkemelerine başvurdu. Mali destek, bu kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacak.

Gönüllü olarak geri dönenler için halihazırda çeşitli mali destek programları mevcut. Bu destekler, kişi sayısına göre birkaç yüz ila birkaç bin avro arasında değişiyor. Ancak bu miktar, bu kişilerin Almanya’da kalmasının maliyetiyle karşılaştırıldığında düşük kalıyor. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.