Almanya’nın savaş hazırlığı hızlandı
Dünya Haberleri —
- Almanya, olası bir savaş durumuna karşı gizli strateji belgeleri ve şirketlere yönelik eğitimlerle hem ekonomik krizlere hem de güvenlik tehditlerine karşı önlemler alınıyor.
Almanya, ülkeyi doğrudan etkileyebilecek bir savaş ihtimaline karşı hazırlıklarına başladı. Alman Ordusu (Bundeswehr), ekonomik krizlerin etkisini hafifletmek için şirketlere eğitim programları düzenliyor. Frankfurter Allgemeine Zeitung’un (FAZ) haberine göre, hükûmetin onayıyla 1.000 sayfalık gizli bir strateji belgesi hazırlandı. “Almanya Operasyon Planı” adını taşıyan bu belgede, askeri nedenlerle korunması gereken altyapı ve yapıların listelenmesi öngörülüyor. Ayrıca, Rusya’dan gelebilecek tehditlere karşı savunma ve acil durum planlarının detayları ele alınıyor.
Şirketlere yerli istihdam önerisi
Hamburg Ticaret Odası'nda düzenlenen bir etkinlikte konuşan Yarbay Jörn Plischke, şirketlere personel eğitimine yönelik önerilerde bulundu. Plischke, her 100 çalışan için en az 5 ek kamyon şoförünün eğitilmesi gerektiğini belirterek, “Almanya’da otobanlardaki kamyonların yüzde 70'i Doğu Avrupalı şoförler tarafından kullanılıyor. Savaş hâlinde bu insanlar nerede olacak?” dedi.
Öz yeterlilik ve savunma bilinci
Raporda, kriz anında çalışanlardan ne beklendiğine dair somut planlar hazırlanması tavsiye edildi. Güvenlik bilincinin tüm iş gücüne yayılması gerektiğine dikkat çekilirken, şirketlerin kendi kendine yetebilmesi için dizel jeneratörler veya rüzgâr türbinlerini kullanabilme kapasitesine sahip olmalarının önemi vurgulandı. Hamburg Ticaret Odası Genel Müdürü Malte Heyne, “Almanya’nın sivil ve askeri savunması için dayanıklı bir ekonomiye sahip olmamız gerekiyor. Bu konuda farkındalığı artırmalıyız” ifadelerini kullandı.
Bundeswehr yetersiz
Almanya’nın olası bir savaşa hazırlanmasının uzun yıllar alacağı belirtiliyor. Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), eylül ayında yayımladığı “Avrupa ve Almanya'nın Rusya'ya karşı yavaş silahlanması” başlıklı raporla bu duruma dikkat çekti. Raporda, Almanya ordusunun mevcut silahlanma hızının oldukça yavaş olduğu vurgulandı. Rusya ile Almanya arasındaki askeri kapasite farkının giderek arttığına işaret edildi. Mevcut tehditlere rağmen, koalisyon hükûmetinin savunma harcamalarının yetersiz olduğu ve tedarik hızının çok düşük kaldığı ifade edildi.
Alman ordusunun 2004 yılı savaş uçağı stoklarına ancak 15 yılda, tank stoklarına 40 yılda, topçu obüs stoklarına ise neredeyse 100 yılda ulaşabileceği belirtildi. Buna karşılık Rusya’nın, Alman ordusunun tüm stokunu sadece 6 ayda üretebileceği kaydedildi.
NATO caydırıcı değil
Araştırma ekibi başkanı Guntram Wolff, NATO’nun Rusya karşısında caydırıcılığını kaybettiğini belirtti. Wolff, “Rusya giderek daha büyük bir güvenlik tehdidi hâline geliyor. Ancak silahlanma konusunda çok yavaş ilerliyoruz. Bu ihmalkârlık ve sorumsuzluk kabul edilemez” diyerek silahlanmanın hızladırılması gerektiğini iddia etti.
İlginç bir iddia da Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Moritz Schularick’dan geldi. Schularick barışın ancak Rusya’nın Ukrayna savaşını kazanamayacağını anladığında mümkün olacağını söyleyerek, “Bunun için Almanya ve Avrupa’nın güçlü ve inandırıcı askeri yeteneklere sahip olması gerekiyor. Almanya’nın yılda en az 100 milyar avroluk savunma bütçesi ayırması şart” ifadelerini kullandı. BERLİN