Asgari için ortak açıklama

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK açıklama

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK açıklama

  • TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak asgari ücret belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun imzasını taşıyan ortak yazılı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çağrısıyla 10 Aralık Salı günü ilk toplantısını yapacağı hatırlatıldı. Açıklamada, işçiler ve aileleri için insana yakışır yaşam düzeyini sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesinin milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebi olduğu vurgulandı. Ücretli çalışanların yarıya yakınının asgari ücret ve civarında gelir elde ettiği vurgulanan açıklamada, sosyal güvenlik primine esas ortalama kazancın asgari ücretin biraz üstünde olduğu, böyle bir yapıda asgari ücreti belirleme çalışmalarının sadece ücretli kesimi değil, toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirdiği bildirildi.

Emeğe gösterilen saygı

Başta gıda olmak üzere temel mal ve hizmet fiyatlarında görülen artışın, özellikle sendikal örgütlenme kapsamında olmayan işçilerin satın alma gücünü gerilettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "İşçiler enflasyonun sebebi değil mağdurudur. Enflasyon artışını ücret gelirlerinde gören yaklaşım kabul edilemez. Asgari ücret, emeğe gösterilen saygının ölçüsüdür. Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde, gelir dağılımında adaleti ve iyileştirmeyi temel alan, refahın geniş kitlelere yayılmasını amaçlayan bir yaklaşımla asgari ücretin tespit edilmesi, toplumsal huzur ve iş barışının sağlanması için gereklidir. İşçi temsilcileri, 'insan onuruna yaraşır' bir düzeyde asgari ücret belirlenebilmesi için Komisyon çalışmaları sırasında temel alınması gereken ilkeleri aşağıdaki biçimiyle savunmaktadır: Asgari ücretin saptanmasında Anayasa'da yer alan 'geçim şartları' yaklaşımına öncelikle uyulmalıdır. Günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak asgari ücret belirlenmelidir. Asgari ücret, herhangi bir ayrım yapılmadan yine ulusal düzeyde tek olarak belirlenmelidir. İşçilerin arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin tümünden bağımsız olarak ele alınmalıdır. Asgari ücret, sosyal bir ücret olarak kabul edilmeli ve buna göre belirlenmelidir. Devlet çalışanlar arasında ayrım yapmamalı, kamuda geçerli en düşük aylık tutarını asgari ücret belirlenirken de dikkate almalıdır. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı ve asgari ücret teşviki sadece sendikal örgütlenmenin olduğu iş yerleri için uygulanmalıdır. Toplumun çoğunluğunun kabul edeceği, işçilerin geçim şartlarını iyileştirecek asgari ücret tespiti bu kapsamda mümkün olacaktır."

 

* * *

İnsanca yaşam mitingleri

Mamak Emek ve Demokrasi Güçleri, “İnsanca bir yaşam için alanlardayız” şiarıyla Tuzluçayır Meydanı’nda; İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri de Kartal Meydanı'nda "İnsanca Yaşam" mitingleri düzenledi. 

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri öncülüğünde "Savaşa, kayyıma, yoksulluğa ve talana dur de" şiarıyla Kartal Meydanı'nda “İnsanca yaşam” mitingi düzenlendi. Halkaların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Emek Partisi (EMEP), Mücadele Birliği, Sosyalist Kadın Meclisi (SKM),  Türkiye İşçi Partisi (TİP), Devrimci Parti, Demokratik Bölgeler Partisi( DBP), Ezilmelerin Sosyalist Partisi (ESP), DEM Parti bileşenleri ile kadın örgütlerinin yanı sıra binlerce kişi, Marmaray’da bulunan Başak Durağı’nda biraya geldi. Daha sonra kortejler halinde miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

DEM Partili kadınların “Kadın yoksulluğuna, kayyımlara ve savaşa karşı Jin, jiyan, azadî” pankartıyla yürüdüğü kortejde, "Savaşa değil emekçiye bütçe" sloganı da atıldı. Barış Anneleri, beyaz tülbentleriyle yürüyüşte yer aldı; “Jin jiyan azadî” sloganı eşlik etti. 

Kitlenin alana geçmesiyle miting başladı. Haber hazırlanırken mitingler devam ediyordu. 

 

* * *

Polonez işçileri engellendi

Ankara’ya yürümek isteyen Polonez işçilerinin eylemi, Çatalca Adliyesi önünde sürdü.

Polonez işçileri, sendikalı oldukları için işten atılmaları ardından başlattıkları eylemin 141. gününde Çatalca'dan Ankara'ya "Anayasal Hak Yürüyüşü" başlattı. Fabrikadan Çatalca Adliyesi önüne kadar gelen Polonez işçilerinin önü polis tarafından kesildi. Geceyi adliye önünde geçiren işçiler, önceki sabah yürüyüşlerine devam etmek istedi, ancak önleri yine polis tarafından kesildi. Bunun üzerine gün boyunca oturma ve açlık grevi yapan işçiler, yollarının açılmasını istedi. Görüşmelerden bir sonuç alınamazken, akşam saatlerinde bir kadın işçi fenalaştı. Bölgeye çağrılan ambulans polis barikatını aşıp bayılan işçinin yanına gecikmeli ulaşabildi. İşçi, Çatalca Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Kaldırımda oturma eylemini sürdüren işçiler de seslerini duyurmaya çalıştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.