Ateşkes bitti, saldırılar başladı
Dünya Haberleri —
- Geçici ateşkesin sona ermesiyle birlikte yeniden başlayan Gazze’ye saldırılarda 32 Filistinli öldürüldü. New York Times, İsrail’in Hamas’ın saldırı planını bir yıl öncesinden bildiğini yazdı.
İsrail ile Hamas arasında sağlanan geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması dün sabah itibariyle sona erdi. ABD basınına açıklama yapan Mısırlı yetkililer, ateşkesin bir gün daha uzatıldığını duyurmuştu. Ancak Hamas’ı geçici ateşkesin şartlarını ihlal etmekle suçlayan İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı saldırıların yeniden başladığını açıkladı. Dün sabah İsrail ordusundan yapılan ikinci bir açıklamada, savaş uçaklarının Gazze’deki Hamas hedeflerini vurduğu ifade edildi. Ancak Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, geçici ateşkesin sona ermesinden hemen sonra İsrail’in saldırılarında çoğu kadın ve çocuk 32 kişinin öldürüldüğünü kaydetti.
‘Uluslararası toplum sorumlu’
Gazze’deki hükümet, saldırıların yeniden başlamasından devletlerarası toplumu sorumlu tuttu. Hükümetin medya ofisi yaptığı açıklamada başta ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Blinken olmak üzere uluslararası toplumun, 'İsrail işgalinin suçlarından ve Gazze'de sivillere, çocuklara ve kadınlara yönelik vahşi savaşından' sorumlu olduğu belirtildi. Savaş hukuku ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiğini savunan hükümet, uluslararası toplumun İsrail'e Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürmesi için yeşil ışık yaktığını ifade etti.
İsrail ile Hamas arasında varılan rehine takası mutabakatı çerçevesinde Gazze Şeridi’nden 81 İsrailli rehine, İsrail cezaevlerinden de 240 Filistinli serbest bırakılmıştı.
Blinken’den ‘güvenli alan’ önerisi
7 Ekim’den bu yana üçüncü kez Ortadoğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ve Filistin’deki temaslarının ardından dün geçici ateşkes sona erdikten dakikalar sonra İsrail’den ayrıldı. Blinken, önceki gün Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyine saldırılara başlaması halinde bölgede siviller için güvenli alanlar oluşturması gerektiğini dile getirdi. Blinken, "Gazze'nin kuzeyinde yaşanan büyük sivil kaybı ve sivillerin yerlerinden edilmesi güneyde tekrarlanmamalı" ifadelerini kullandı.
Bu arada Gazze Şeridi’ni 2 bin 300’den fazla bloğa böldüğü bir harita yayınlayan İsrail ordusu, attığı broşürlerde Gazze’nin güneyindeki dört bölgenin tahliye edilmesini istedi. Ordu, daha önceki açıklamalarında güvenli bölge olacağını iddia ettiği güneydeki en büyük yerleşim yeri Han Yunus’u savaş alanı ilan etti.
Plan 1 yıldır biliniyordu
ABD basınına yansıyan haberlere göre İsrail ordu ve istihbaratı, Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’deki saldırısı hakkında 1 yılı aşkın süre önceden bilgi sahibiydi. New York Times (NYT) gazetesinin incelediğini belirttiği belgeler saldırı planını detaylı bir biçimde ortaya koyuyor. Gazeteye göre İsrailli yetkililer bu planı ‘iddialı’ bulmuş ve uyarıları göz ardı etmişti. Eriha Duvarı olarak isimlendirilen yaklaşık 40 sayfalık belgede saldırının tarihi yer almıyor ancak saldırının biçimine ilişkin somut bilgiler bulunuyor. NYT haberine göre bu yılın temmuz ayında İsrail’in istihbarat servisinden bir analist, Hamas’ın planda ifade edilene benzer bir tatbikat yaptığı konusunda ilgili birimlere uyarıda bulundu. Söz konusu analist planın ‘bir savaş başlatmak için tasarlanmış bir plan’ olduğunu savundu. Ancak İsrail ordusunun Gazze biriminden bir albayın bu endişeleri ciddiye almadığı belirtildi.
Katar: Arabuluculuk zorlaştırılıyor
İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapan Katar’ın Dışişleri Bakanlığı, dün yazılı açıklama yaparak iki taraf arasında insani araya dönüşü sağlamak için müzakerelerin devam ettiğini kaydetti. Bakanlık, İsrail’in Gazze’ye bombardımanının arabuluculuk çabalarını zorlaştırdığı uyarısında bulundu. Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Bakanlık, aranın bitmesinin ardında ilk saatlerde Gazze Şeridi'nin sürekli bombalanmasının arabuluculuk çabalarını karmaşıklaştırdığını ve Gazze Şeridi'ndeki insani felaketi kötüleştirdiğini vurgular; bu bağlamda uluslararası kamuoyuna şiddeti durdurmak üzere hızla harekete geçme çağrısı yapar."
Sivillerin hedef alınmasının, toplu cezalandırmanın ve Gazze Şeridi'nde yaşayan halkı zorla yerinden etme çabalarının kınandığı açıklamada, derhal ateşkes ve Gazze'ye sürekli ve engelsiz bir biçimde yardım konvoylarının girişinin sağlanması çağrısında da bulunuldu. HABER MERKEZİ