Ateşkes görüşmeleri sonuçsuz

Dünya Haberleri —

Kahire görüşmeleri sonuçsuz bitti - Foto: AFP

Kahire görüşmeleri sonuçsuz bitti - Foto: AFP

  • Gazze’de süren savaşa son vermek için arabulucular tarafından yürütülen İsrail Hamas görüşmeleri sonuçsuz bitti. 7 Ekim 2023’de başlayan İsrail Hamas savaşında şimdiye kadar 40 bin Filistinli ile bin 200’den fazla İsrailli yaşamını yitirdi.

Sivil katliama dönüşen savaşta ateşkes görüşmelerini yürüten arabulucu devletlerin temsilcileri bir sonuca ulaşamadıklarını açıkladı. Hamas ve İsrail, Kahire'de arabulucuların sunduğu anlaşma maddelerini ve karşılıklı tavizleri kabul etmedi. ABD'li yetkililer ise görüşmelerin 'yapıcı şekilde' sürdüğünü iddia ediyor. 

Kahire’den de sonuç çıkmadı
Gazze Şeridi’nde ateşkese ilişkin Mısır’ın başkenti Kahire’de Pazar günü yapılan son görüşmelerde İsrail ve Hamas arasında bir anlaşma sağlanamadı. Reuters haberi ajansının aktardığına göre, sonuçsuz kalan son görüşmeye rağmen, anlaşma sağlanamayan konular ve ayrıntılar üzerinde çalışmaların devam edeceği, tarafların Kahire'den ayrılmayacağı belirtildi.
Kanada'nın Halifax kentinde düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington'un ateşkes ve rehine anlaşması için Kahire'de Mısırlı ve Katarlı arabulucuların yanı sıra İsraillilerle "hararetle" çalıştığını açıkladı.
İsrail ve Hamas’ın üç arabulucu ülkenin sunduğu maddeler üzerinde anlaşmaya varamaması, Gazze Şeridi'nde 10 aydır devam eden savaşı sona erdirmeye yönelik ABD destekli çabanın başarı şansı konusunda şüphe uyandırıyor.

İsrail koridoru terk etmiyor
Mısır, Katar ve ABD’nin arabuluculuğunda devam eden görüşmelerdeki kilit anlaşmazlık noktaları arasında, Gazze'nin Mısır'la olan güney sınırı boyunca 14,5 kilometrelik dar bir arazi parçası olan Philadelphi Koridoru adı verilen bölgede İsrail'in varlığı yer alıyor. Mısırlı kaynaklar, arabulucuların İsrail güçlerinin Philadelphi Koridoru ve Gazze Şeridi'nin ortasından geçen Netzarim Koridoru'ndaki varlığına karşı bir dizi alternatif öne sürdüğünü ancak bunların hiçbirinin taraflarca kabul edilmediğini söyledi.

Hamas yeni şartları kabul etmedi
Hamas, kalıcı bir ateşkes için İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi, Gazzelilerin evlerine dönebilmesi, yardım ve yeniden inşa ile esir-tutuklu değişiminin sağlanması konularının gerekliliğini vurguladı.
Hamas heyetinin Kahire’de ayrıldığı belirtilerek, Hamas’ın 2 Temmuz'da ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan ve BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen ateşkes teklifine bağlı olduğu açıklandı. Gazze'den yayın yapan El-Aksa televizyonuna pazar günü konuşan Hamas Sözcüsü Usame Hamdan , "2 Temmuz'da anlaştığımız konulardan geri adım atılması veya yeni şartlara ilişkin görüşmeleri kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.