Bangladeş’te vur emri: 114 ölü!

Dünya Haberleri —

Bangladeş/ Foto:AFP

Bangladeş/ Foto:AFP

  • Bangladeş’te kamuda işe alımlarda liyakat isteyenlerin protestoları büyüyor. Göstericilere karşı silah kullanan polis en az 114 kişiyi katletti. Ülkede OHAL ilan edilirken, 800 mahkum hapisten firar etti.

Bangladeş’te kamuda işe alımların liyakat usulüne göre yapılması için üniversite öğrencilerinin barışçıl protestoları ile başlayan ülkede hükümet sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal ilan etti. 170 milyon nüfuslu Bangladeş’te kamu işlerinin 3’te 1’i 1971'de Pakistan’a karşı verilen bağımsızlık savaşında savaşan gazilerin akrabalarına kota olarak ayrılıyor. 18 milyon gencin resmi olarak işsiz olduğu ülkede kota protestoları kontrolden çıktı. Öğrencilerin dışında işsizlerin de katıldığı sokak gösterilerinde Hükümet polise vur emri verdi.

Başkentte asker devriyesi

Bangladeş'te gösterilere katılan çok sayıda kişinin ölmesi ve binlerce kişinin yaralanmasının ardından başkent Dakka'nın bazı bölgelerinde askeri güçler devriye geziyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin katıldığı gösterilerin ardından polis, tüm Bangladeş'te “gerekli görüldüğü yerde ateş etme” emriyle sıkı bir sokağa çıkma yasağı uyguluyor. Ülkede mobil ve internet hizmetleri de kapatılarak çevrimiçi iletişim engellendi. Birçok haber kanalının yayınları durduruldu ve çoğu yerel gazetenin web sitesi çöktü.

Son protestolarda polisin ateş açması ile Başbakan Şeyh Hasina'nın 15 yıllık iktidarının en kanlı gösterilerinde en az 114 kişinin ölümü Awami Birliği Partisinin politikalarını da sorgulanır hale getirdi. Nüfusun neredeyse tamamı Müslüman ülkede milli gelir yükselse de yoksulluk kitlesel yaşanıyor.

Hak grupları ayrıca son 15 yılda çoğu hükümeti eleştiren 80'den fazla kişinin ortadan kaybolduğunu ve ailelerinin onlardan haber alamadığını söylüyor.

Ölü sayısı 103’ü geçti

Salı günü patlak veren şiddet olaylarında, Daily Prothom Alo gazetesine göre en az 114 kişi hayatını kaybetti. Cuma günü muhtemelen şimdiye kadarki en ölümcül gün oldu; Somoy TV 43 kişinin öldüğünü bildirirken, Associated Press (AP) muhabiri, Dakka Tıp Koleji ve Hastanesi'nde 23 ceset gördüğünü belirtti ancak hepsinin aynı günü ölüp ölmediği netlik kazanmadı. Perşembe günü, protestocu öğrencilerin ülkeyi “tamamen kapatma” girişimleri sırasında 22 kişinin daha öldüğü belirtilmişti.

Yerel medya ayrıca başkentin kuzeyinde yer alan Narsingdi'deki bir hapishanenin, Cuma günü protestocular tarafından basılarak ateşe verilmesinin ardından 800 kadar mahkumun kaçtığını bildirdi. DAKKA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.