Barış şehitleri unutulmadı

10 Ekim anması

10 Ekim anması

  • Gar Katliamı anmasında konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, "Bu iktidar, DAİŞ ile iş birliği yaptı. Barış güvercinlerini unutmayacağız, unutturmayacağız. Bayrağınız asla yerde kalmayacak" dedi.

Gar Katliamı'nın 9. yıl dönümü dolayısıyla yapılan anma etkinliklerinde, gerçek failler yargılanana dek mücadelenin süreceği vurgulandı.

Ankara'da 10 Ekim 2015'te Tren Garı Meydanı'nda yapılmak istenen Barış Mitingi'ne dönük MİT'in organize ederek DAİŞ'lilere yaptığı saldırda 103 kişi yaşamını yitirdi, 20'si çocuk 391 kişi de yaralandı. Şehitler, katledilişlerinin 9. yıl dönümünde birçok kentte çeşitli eylem ve etkinliklerle anıldı. 

Ankara'daki anmaya katledilenlerin aileleri ve katliamda yaralananların yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Kitle, Ulus Metro İstasyonu’nundan Gar Meydanı’na doğru yürüdü. Yürüyüşte, “10 Ekim Katliamı’nı unutmayacağız” pankartı açıldı. Saygı duruşunun ardından katledilen 103 kişinin ismi okundu.

'Annelerin Çığlığı'nı taşıyan anıt

Meydanda yapılan anıtın mimarı Metin Yurdanur, şunları söyledi: "Bundan tam 45 yıl önce Ankara Gar Meydanı'na bir miras anıtı yaptım, diğer adıyla Nasrettin Hoca heykeli. Sanat eleştirmenlerine göre bir baş yapıttır. Bu anıt, 10 Ekim 2015 günü saat 10.04’te kanlar içinde kaldı. Nasrettin Hoca’nın 30 yılı, geleni gideni karşıladığı gülen yüzü, gözleri kanlar içinde kaldı. O anıttan yıllar sonra bir anıt daha kazandırdık Ankara’ya. Anıt, ‘Annelerin Çığlığı’nı taşıyor. Çünkü yukarıda akan sular, annelerin gözyaşları olacak. Annelerin çığlığı tüm dünyaya yayılacak. Bu arada 9 yaşında yaşamını yitiren Veysel’in öğretmeni Sabahat Hanım, ‘Ben şimdi çocuklarıma barışı nasıl anlatacağım’ dedi. Sabahat öğretmen barışı bu anıttaki gibi anlatacaksınız; Kucağında ölüm olan ama direnen, feryat eden, direnişi içinde taşıyan bir kadın, ölmüş bir kız çocuğu taşıyan ve barış için direnen, mücadele eden sembolize eden barış güvercinini anlatacaksınız.”

İnsanlığa karşı suçtur

Saldırıda hayatını kaybeden avukat Uygar Coşgun'un eşi ve 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, hazırlanan ortak metni okdu. Coşgun, "10 Ekim Ankara Katliamı insanlığa karşı suç kabul edilmeyecekse hangi dava kabul edilecek?" diye sordu. Coşgun, "Dönemin siyasilerinin açıklamalarına bakınca da 10 Ekim Ankara Katliamı siyasi cinayet olarak apaçık ortadadır" dedi. 

Onların talebi barıştı

DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, "Onların tek talebi barıştı. Türkiye’de devam eden savaş ve çatışmaların bitmesiydi. Onların talebi Ortadoğu’daki savaşların ve çatışmaların bitmesiydi. Onların talebi Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesiydi. 104 güvercinimizin talebi, barışı, adaleti ve kardeşliği tesis etmekti.

DAİŞ ile birlikte yaptılar

Bu iktidar, iktidar gücünü korumak için 10 Ekim Gar Katliamı'nı gerçekleştirdi. 10 Ekim’e kadarki sürede adeta bir katliamlar alarmına basılmışçasına her yerde katliam oldu. Antep’te düğün katliamı, HDP’nin mitinginde gerçekleştirilen patlama, HDP’nin Adana ve Mersin İl örgütlerine bırakılan bombalar... Suruç’ta düş yolcularını katlettiler. Bütün bu katliamları DAİŞ ile birlikte gerçekleştirdiler,. Bu iktidar, varlığını DAİŞ ile iş birliği yaparak sağlamak istedi. Mahkeme sürecine bile baksak ku katliamın önünün devlet, kolluk ve MİT tarafından açıldığını hepimiz görürüz.

Asla unutturmayacağız

Yitirdiğimiz canlarımızı asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Onları mücadelemizde yaşatacağız. Bütün amaçları gerçekleşene dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Sevgili barış güvercinleri sizlere sözümüz olsun; bayrağımız asla yerde kalmayacak. Sizlere sözümüz olsun; sizleri unutmayacağız, mücadelede ve her alanda yaşatacağız. Şu bilinsin ki; barış kazanana dek mücadelemiz devam edecek.”

Anma, anıtın önüne karanfiller bırakıldıktan sonra tamamlandı. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.