Başbakanı kaçırttılar

Dünya Haberleri —

Şeyh Hasina

Şeyh Hasina

  • Ülkeyi 21 yıldır kesintisiz yöneten Başbakan Şeyh Hasina yüzlerce kişinin öldüğü gösteriler ardınan ülkeden kaçtı. Ajanslar başbakanlık konutunda kutlama yapanların görüntülerini yayınlıyor.

Bangladeş'te yaklaşık üç haftadır süren hükümet karşıtı protestolar sonunda Başbakan Şeyh Hasina istifa etmek zorunda kaldı. Hasina’nın başkent Dakka’yı helikopterle terk ettiği ve Hindistan’a gittiği bildiriliyor. Gösterilerde en az 300 kişi ölmüştü. Protestocular Pazartesi günü Hasina’nın resmi konutunu bastı. Bangladeş'te yayın yapan Kanal 24 televizyonu, konutta kutlama yapan ve kameraya el sallayan kalabalığın görüntülerini yayımlıyor. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir gazeteci, Ganabhaban Sarayı'nın içinde “1500'den fazla kişinin mobilyaları ve bardakları kırdığını” bildirdi.

Bangladeş’te geçen ay kamu hizmeti veren kuruluşlarda çalışanlara ilişkin kontenjanların kaldırılması talebiyle başlayan protesto gösterileri, daha geniş çaplı hükümet karşıtı bir harekete dönüştü. Temmuz ayında başlayan olaylarda hayatını kaybedenlerin çoğu polis tarafından vuruldu.

Ordu partilerle görüşüyor

Öte yandan, ordu komutanı General Waker-Uz-Zaman'ın siyasi parti liderleriyle toplantı yaptı. Açıklamalarda bulunan komutan, "Bize vakit verin, çözüm bulacağız" dedi. Eylemcilerin çoğunluğunu oluşturan öğrencilere ise "sakin kalın ve evinize dönün" çağrısı yaptı.

Yargılanması isteniyordu

Öğrenci hareketinin liderlerinden Nahid İslam, Hasina’nın istifası öncesi yaptığı açıklamada başbakanın, “cinayetler, yağma ve yolsuzluklar için yargılanmasını” istiyordu. Bangladeş'teki öğrenci protestoları, kamuda istihdamın yüzde 30'unu 1971'deki bağımsızlık savaşına katılanların çocuklarına ayrıldığı sistemin kaldırılması talepleriyle başladı. Ülke çapındaki şiddetli çatışmaları tetikleyen de bu kotalara karşı gösterilerdi.

Öğrenciler diyaloğu reddetti

Hasina öğrenci liderlerine koşulsuz diyalog teklif ederek "Hareketin ajitasyon yapan öğrencileriyle oturmak ve onları dinlemek istiyorum. Hiçbir çatışma istemiyorum" demiş ancak protestocu öğrenciler bu teklifi reddetmişti. DAKKA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.