Yunus geçici başbakan oldu

Dünya Haberleri —

Bangladeş/ Foto:AFP

Bangladeş/ Foto:AFP

  • Bangladeş'te geçici hükümetin başına 84 yaşındaki Nobel ödüllü ekonomist Muhammed Yunus getirildi. Karar ordu komutanları ve öğrenci temsilciler ile ortak alındı. Seçimler en hızlı şekilde yapılacak. 

Kararın Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin'in Bangladeş ordusu kuvvet komutanları ve öğrenci örgütlerinin temsilcileri ile yaptığı toplantının ardından alındığı bildirildi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan öğrenci liderlerinden Nehid İslam, Cumhurbaşkanı Şahabuddin'in geçici hükümetin "mümkün olan en hızlı şekilde" kurulacağına dair güvence verdiğini dile getirdi. Bangladeş’te hükümeti deviren sokak gösterilerinin düzenleyicileri olan öğrenci örgütü, Ekonomist Muhammed Yunus'a kurulacak bir geçici hükümetin başına geçme teklifinde bulunmuş, Yunus da bu teklifi kabul etmişti. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Bangladeş Emniyet Genel Müdürü'nün, geçen haftalarda ülkede yaşanan ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan şiddetli protesto gösterileri ile bağlantılı olarak görevden alındığı duyuruldu. Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin, kurulacak geçici hükümetin "sadece bir başlangıç olduğunu ve gerçek barışın ancak özgürce yapılacak seçimlerden sonra" sağlanabileceğini ve seçim olmadan değişim olamayacağını dile getirdi.

1980'li yıllarda kurduğu Grameen Bankası ile Bangladeş'teki yoksul kesime mikrokredilerden faydalanma imkanı sağlayan Yunus, 2006'da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. Uluslararası pek çok ödüle ve birçok onursal doktor unvanına sahip Yunus, "Kapitalizmin, ana hedefi kar elde etmek yerine sosyal ve çevresel sorunlara çözümler bulmak olan sosyal şirketlerin hayata geçirilmesi ile yapısal olarak eksiksiz hale getirilmesini" savunduğu görüşü ile tanınan bir isim. 2011 yılında yöneticisi olduğu Grameen Bankası'ndaki görevine, ilerleyen yaşı gerekçe gösterilerek son verilen Yunus bu karara karşı hukuki mücadele vermiş ancak bir sonuç alamamıştı. 

Bangladeş Genelkurmay Başkanı Waker-uz-Zaman, Şeyh Hasina Vecid'in ülkeyi terk etmesinin ardından yaptığı açıklamada, geçici bir hükümet kurulacağını duyurmuş ve "şiddete son vermenin zamanı geldi" demişti. Cumhurbaşkanı Şahabuddin de aynı gün Bangladeş Parlamentosunu fesh ettiğini duyurdu.

Salı gününden itibaren ülkede hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başladığı, havalimanlarından uluslararası uçuşların yeniden başladığı ve pek çok mağaza ve dükkanın kapılarını açtığı belirtiliyor. Ancak polis sendikası, protesto gösterileri sırasında eylemcilerle sık sık çatışmaya giren çok sayıda polis memurunun şu an kendini güvende hissetmediği için grev eylemine gittiğini duyurdu. Sendika aynı zamanda, protestoculara sert davranan memurların bu tutumu için de özür diledi. Polis memurlarının eksikliği sebebiyle trafiğin akışının öğrenciler tarafından idare edilmeye çalışıldığı belirtiliyor. DAKKA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.