Berfîn’in bir evi olacak

Kadın Haberleri —

  • DAİŞ’in mağdur ettiği Şengal ve Tel-Aferli 262 kadına konut yapmaları için arazi verilmeye başlandı. Çetelerden sağ kurtulmayı başaran Berfîn Şiwan, “Bir evde üç aile birlikte kalıyorduk. Herkesin bu haktan yararlanmasını istiyoruz” dedi.

Irak Hayatta Kalanlar İşleri Müdürlüğü, 29 Mayıs 2024’te incelemesi tamamlanan 262 kadına kurayla konut arsası verdi; kadınlardan 250’si Şengalli. Irak Anayasası’nda bulunan, Hayatta Kalan Kadınlar Kanunu çerçevesinde ilk aşama konut dağıtımı için Şengal ve Tel-Aferli Êzîdî ve Türkmen kadınlara arsaları teslim edilmeye başlandı.

Berfîn’in mutluluğu

“Uzun bir bekleyişin ardından konut arsası almanın mutluluğunu yaşıyorum. Bir evde üç aile birlikte kalıyorduk” diyen 26 yaşındaki Befrîn, aile üyeleriyle DAİŞ çeteleri tarafından kaçırıldıktan sonra kurtulmayı başaranlardan. Konut arsası alan Berfîn, Hayatta Kalanlar Yasası uyarınca aylık olarak Irak devletinden maaş alıyor ancak arsa bedeli olarak belirlenen cüzi miktar maaşından kesilmişti.

Evli olan Berfîn Şiwan, ailesiyle Şengal merkezde yaşıyor. “Sadece ben ve kız kardeşim arazi aldık. Başkalarının da bu haktan en kısa sürede yararlanmasını umuyoruz” dedi.

 

 

DAİŞ’in mağdur ettiği kadınlara

Dağıtımı yapılan arazilerin 250'si Şengal’de, geri kalanı ise Tel-Afer'de bulunuyor. Yasa, DAİŞ tarafından kaçırılan veya sağ kurtulmayı başaran tüm Êzîdî, Türkmen, Hristiyan ve Şebek kadınları kapsıyor.

Yalnızca Êzîdî kadınlara

Hayatta Kalanlar İşleri Müdürlüğü’nün Şengal şubesi müdürü Şahab Ahmad, işlemleri tamamlananlara arazilerini verdiklerini söyledi.

Ahmad, “Şengal'deki arazi sadece Êzîdîlere ait, Tel-Afer'dekiler diğer toplulukları da içeriyor. Arazi 200 metre ve belirli bir yerde değil, belediye tarafından işlemleri tamamlandıktan sonra hayatta kalan herkese arazi tahsis edilecek ve onlara güvence verilecek” dedi. ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.