Berlin’in odağı Rojhilatê Kurdistan
Kültür/Sanat Haberleri —
- Berlin Kürt Film Festivali 6 Ekim Cuma günü başlıyor. 12 Ekim'de sona erecek olan festivalde toplam 50 film ve belgesel gösterilecek.
FİRAZ BARAN
13. Berlin Kürt Film Festivali 6 Ekim Cuma günü başlıyor. 12 Ekim'de sona erecek olan festivalde toplam 50 uzun ve kısa metrajlı film ve belgesel gösterilecek. Filmler bir hafta boyunca üç farklı sinema (Babylon, FSK, Movimento) salonunda izlenebilecek.
Festival her yıl bir ana konuya odaklanıyor. Geçen yıl ana teması Rojavayê Kurdistan olan festivalin bu yıl ki odak noktası ise Rojhilatê Kurdistan olacak.
Odağı Rojhilatê Kurdistan
Festival Jîna Amînî şahsında Rojhilatê Kurdistan'a adandı. Gösterilecek filmler, tanıtımı yapılacak sinamacılar ve yapılacak etkinlikler de buna göre hazırlandı. Filmlerin yanısıra "Jin Jiyan Azadî" isimli bir sanat sergisi ve bir panel de odak noktaya ithaf edilecek.
Taha Karimi ve Rahim Zabihi genç yaşta yaşamını yitiren Rojhilatlı iki yönetmen. Festival boyunca onların filmleri de gösterilecek ve anıları canlı tutulacak.
Taha Karimi’ye saygı duruşu
1976 yılında Baneh'te doğan Karimi "Qandîl Dağları", "1001 Elma" ve "Ben Bir Beyaz Paralı Askerim" gibi düşündürücü çalışmalar çekti, ödüller aldı. Ancak gelecek vaat eden kariyeri, trajik bir şekilde geçirdiği bir trafik kazası sonucu 29 Mayıs 2013'te yarıda kaldı. Karimi'nin festivalde gösterilecek filmlerinden biri "1001 Elma" adını taşıyor. 9 Ekim günü gösterilecek olan film, 1988’de Irak Baas Partisi’nin 182 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan Kürt soykırımından kurtulmayı başaran ve “Irak Toplu Mezarlarından Kurtulanlar” grubunu kuran Faraj’ın hayatı ve mücadelesine odaklanıyor.
Yaşamını yitirmesinden kısa bir süre önce kopyasını verdiği Qandîl Dağları da prömiyerini ilk kez festivalde yapacak.
Rojhilatê Kurdistan’ın sesi oldu
Festivalde anısı canlı tutulacak diğer yönetmen de Rahim Zabihi olacak. Festivalde Zabihi'nin "Holy Bread" ve "The Land Of Legend" isimli filmleri gösterilecek. 1971'de Baneh'de doğan Zabihi, çok sayıda ödül kazanan üretken bir film yapımcısı oldu. 2018 yılında İran'da Devrim Muhafızları tarafından Baneh'te tutuklandı. Hapisten çıktıktan 2 gün sonra Baneh yakınlarındaki Nizro mıntıkasında kardeşi ile birlikte bir arabada ölü bulundu. Görgü tanıkları onların kaçırıldığını, bağlandığını ve bindirildiği arabanın yakılarak nehre itildiğini anlattı. Çektiği filmlerle Rojhilatê Kurdistan'ın sesi olan Zabihi, ayrımcılığa maruz kalan halkını beyaz perdeye taşıyordu.
Rojhilat konulu belgeseller
Film Festivali'nde konusu Rojhilatê Kurdistan olan bazı belgeseller de gösterilecek. Bunlardan bazılarının isimleri ve içeriği şöyle:
Mother Tongue (Sarkew Mesgari): Modern okulların kurulmasından bir asır sonra İran'da ana dilde eğitim hakkı belirsizlik içindedir. Aktivistler pek çok engele ve zorlu yola rağmen çocuklara ve öğrencilere yardım etmeye çalışır.
Taste Of Water (İbrahim Saeedi): Doğu Kurdistan Urmiye Gölü yakınındaki Dîzaj Dol köyünde susuzluk kuyuları ve bahçeleri kurutur. Kak Mihemed ve Meşhedi Askar kuraklık, tuz fırtınaları, işsizlik ve hastalıklarla mücadele eder.
Holy Bread (Rahim Zabihi): Ailelerini geçindirmek için kaçakçılık yapan insanların zorlu hayatları... Bir baba kar nedeniyle ya da bir askerin kurşunuyla her an yaşamını yitirebilir.
On The Roads Of Freedom (Maria Ghalvazi & Shiva Ghalvazi): Gazeteci ve kadın hakları aktivisti Maria tehdit ediliyor, tutuklanıyor ve siyasi bir mülteci olmak zorunda kalıyor. Belgeselde yazar Asiye Emînî de anlatılıyor. Böylece İran kadın hareketinin iki farklı kuşağı da gösterilmiş oluyor.
Açılış Filmi: Kör Nokta
Berlin Kürt Film Festivali'nin açılış filmi Ayşe Polat'ın yönettiği Kör Nokta olacak. Filmde uzak bir Kürt köyünde kayıp oğlunun anısını canlı tutmaya çalışan yaşlı bir kadın ve gizemli bir gücün ulaştığı yedi yaşındaki bir kız ile JİTEM'e çalışan bir adam anlatılıyor. Ayşe Polat, bu film ile karmaşık komplolar, paranoya ve nesiller arası travma ağını göz önüne getiriyor ve bir politik gerilim yaratıyor.
Eren Keskin de belgeselde
Maria Binder, insan hakları, toplumsal cinsiyet ve ırkçılık konularında yaptığı belgesellerle tanınıyor. Berlin Kürt Film Festivali'nde Binder'in çektiği "Eren" isimli belgesel de gösterilecek. Belgeselde adından anlaşılacağı gibi insan hakları mücadelesinin dünya çapındaki simge isimlerinden Eren Keskin anlatılıyor.
İşgal altındaki kentlerdeki direniş
Festivalde yönetmenliğini Safînaz Evdikê'nin yaptığı "Berbû" filmi de gösterilecek. Türk devleti Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi işgal etti. Bu filmde işgalin insanların hayatını nasıl alt üst ettiği gözler önüne seriliyor. Filmin ana karakteri ise çatışmanın ortasında umut ve direnişi simgeleyen Gûlê. Filmde günlük zorluklara rağmen mutluluğa, sevgiye ve geleneklere bağlı kalan bir aile ile savaşın harap ettiği bir şehirdeki yaşam ve sert gerçekler yansıtılıyor. "Berbû" aşk, gelenek, fedakarlık ve dayanıklılık üzerine güçlü bir anlatım olarak gösteriliyor.
*****
Dört parçadan filmler
13. Berlin Kürt Film Festivali'nde Kurdistan'ın dört parçasından çok farklı konulara ışık tutan önemli filmlere ve belgesellere ev sahipliği yapacak. Festival boyunca izlenecek diğer yapıtlardan bazıları ve yönetmenleri ise şöyle:
Bağdat Messi: Sahim Omar Kalifa
The Rain Bride: Hussein Hassan
Elaha: Milena Aboyan
Goodnight Soldier: Hiner Saleem
When The Seedlings Grow: Rêger Azad
Elif Ana: Semir Arsanyürek, Kazım Öz
Rheingold: Fatih Akın
Translating Ulysses: Aylin Kuryel, Fırat Yücel
For Justice: Elif Yiğit
Tearing Walls Down: Sherif Çiçek, Hebun Polat
Letters From Shengal: Dersim Zerevan
My Mother and I: Nevine Gerits
To Be Kurdish: Fariborz Kamkari
Ra: Devrim Tekinoğlu
Zîlan: Nihat Gültekin
*****
Festivalin 21 yıllık tarihi
İlk festival 2002 yılında gerçekleşti. Babylonia e.V. tarafından düzenlendi ve yönetmenliğini film yapımcısı Mehmet Aktaş üstlendi. İlk festivalde 10 gün boyunca Kürt sinemasından 29 film gösterildi. Bu filmler Kurdistan'ın dört parçası ile Yunanistan, İsrail, ABD, Ermenistan, Fransa, Almanya ve İsviçre'de çekilen filmlerden oluşuyordu.
Bu yıl 13. kez yapılacak olan festival, Berlin sinema ortamına yeni bakış açısı kazandırdı. Dünyanın dört bir yanına dağılmış Kürt film yapımcıları için de bir değişim ve buluşma alanı yarattı.
Festivalin organizatörlüğünü 2004 yılından bu yana Berlin film yapım ve dağıtım şirketi Mîtosfilm üstleniyor. Ayrıca Sprachenatelier Berlin - Dil, Kültür ve Sanat Enstitüsü de işbirliği yapıyor. Berlin Senatosu, Başkent Kültür Fonu, LOTTO Vakfı, Lotto Vakfı gibi çeşitli kaynaklar da destek veriyor.
Kısa, belgesel, deneysel ve uzun metrajlı filmlerden oluşan festival programında, Kürdistan'ın dört parçasından ve diasporadan Kürt sinemacıların eserlerinin yanı sıra Avrupalı sinemacıların Kürt yaşamının gerçeklerini işleyen çalışmaları da yer alıyor. Festivalde Kısa Film Yarışması bölümü de var. Ayrıca festival boyunca panel, konser, sergi veya okuma gibi etkinlikler de düzenleniyor.
* Festivalin günlük programını merak edenler https://kurdisches-filmfestival.de/ isimli internet sayfasında ziyaret edebilir. Hangi filmin ne zaman ve hangi sinema salonunda gösterileceği bu sayfadan takip edilebilir.