Beyrut ve Tel-Aviv’de siviller kaygılı

Dünya Haberleri —

Beyrut

Beyrut

  • Karşılıklı olarak birbirlerinden misilleme bekleyen İran ve İsrail’in açıklamaları ile ısınan Ortadoğu’da Beyrut ve Tel Aviv’de insanlar sığınakları yeniliyor.

Lübnan’ın güney sınırında İsrail ve Lübnan silahlı güçleri kaşılıklı saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Hizbullah ve İsrail ordusu arasındaki karşılıklı saldırılar artarken, İsrail Nebatiye kenti yakınlarındaki Mifdun kasabasında bir evi hedef alarak 5 Hizbullah üyesini öldürdü. Hizbullah ise Nahariye yakınlarındaki bir askeri üssü patlayıcı drone'larla hedef aldı, olayda 6 asker yaralandı. 

Lübnan’da olası bir savaşa hazırlık amacı ile ilaç ve gıda depolayan siviller her an bir saldırı bekliyor. Lübnan Geçici Hükümeti yetkilileri, beklenen savaşın yıkıcı etkilerine karşı halkı uyardı. Yoğun nüfuslu bir yerleşim ve ticaret bölgesi olan başkent Beyrut, 2006 savaşında harap olmuştu. Geçen hafta Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da, Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün de bir önceki gün Beyrut'ta suikaste uğraması, İran ve Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'e karşı intikam yeminlerini beraberinde getirdi. Herkes topyekûn bir savaşın, 2006 savaşı da dâhil olmak üzere İsrail ile Hizbullah arasında daha önce yaşanan tüm çatışmalardan çok daha yıkıcı olacağını düşünüyor. İsrail bir sonraki savaşta Beyrut'u yerle bir edeceğini söylüyor. 

Beyrut’un  güney banliyösü sakinlerinden bazıları diğer bölgelere taşınacaklarını söylerken, bazıları da evlerinde kalmaya kararlı. "Ne olursa olsun Dahiye'den ayrılmayacağım" diyen 75 yaşındaki Halil Nassar, dayanışma gösterisi için Lübnan, Filistin ve Hizbullah bayrakları taşıyordu. "Bizi sindirmeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. Lübnan’da en kötüsünden korkanlar bile yapılacak çok az şey olduğunu düşünüyor. Birçok ülke seyahat uyarıları yayınlamış ve birçok havayolu şirketi operasyonlarını askıya almış olsa da, Lübnan ve İsrail'de yetkililer henüz tahliye ya da hazırlık için herhangi bir emir yayınlamadı.

İsrail'de de insanlar nefeslerini tutmuş İran saldırısını bekliyor. Tel Aviv'de tabelalar olası bir hava saldırısına karşı en yakın sığınağını işaret ediyor ve yeni evlerde roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş bir oda olması gerekiyor. Tel Aviv'de yaşayan bir kişi, "Evimin yanında bir sığınak var. Eğer siren çalarsa, belediye sığınağı açıyor. O zaman içeri giriyoruz ve bombaların durması umuyoruz," diyor. Pazartesi günü itibarıyla İsrail ordusu siviller için herhangi bir özel yönerge ya da uyarı yayınlamadı. BEYRUT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.