Biden adaylıktan çekildi

Dünya Haberleri —

Joe Biden ve Kamala Harris / foto:AFP

Joe Biden ve Kamala Harris / foto:AFP

  • ABD Başkanı Joe Biden seçim kampanyasını sonlandırarak yarıştan çekildi. 81 yaşındaki Biden, başkanlık yarışında Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i desteklediğini açıkladı.

Küresel siyasetin önemli aktörlerinden olan Demokrat Partili, ABD Başkanı Joe Biden, yapılan adaylıktan çekil çağrılarına daha fazla direnmeyerek çekildiğini açıkladı. 27 Haziran’da ekranlar karşısında Cumhuriyetçi aday Trump karşısında varlık gösteremeyen Joe Biden eleştirilerin hedefi olmuştu. Biden seçim kampanyasını sonlandırarak başkanlık yarışından çekildiğini açıkladı.

2020 seçimlerinde mağlup ettiği Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump karşısında ulusal anketlerde düşüş yaşayan 81 yaşındaki Biden, Delaware'deki tatil evinde üçüncü defa COVID-19 geçirirken yazılı açıklama yaptı.

50 yıllık siyasetçi Biden Pazar günü yaptığı ve sosyal medyadan paylaştığı açıklamada, “Yeniden yarışma niyetinde olmama rağmen çekilmemin ve görev süremin geri kalanında yalnızca başkan olarak görevlerimi yerine getirmeye odaklanmamın partimin ve ülkenin yararına olacağına inanıyorum” dedi.

Delege tercihi ne olacak?

Demokrat Parti’nin tamamlanan önseçim sürecinde 3 bin 894 delege 19 Ağustos’ta başlayacak Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda Joe Biden’a destek verme taahhüdünde bulunmuştu. Şimdi bu delegeler 19 Ağustos’ta Chicago’da başlayacak Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda teorik olarak istedikleri adaya destek verebilirler. Biden'a destek veren delegeler otomatik olarak Demokrat liderin işaret ettiği Kamala Harris'e geçmiyor ancak Biden'ın Harris'i işaret etmiş olması Başkan Yardımcısı'nın partinin yeni adayı olarak delegelerin desteğini alması bakımından önem taşıyor.

 

Biden: Trump’u yenelim

ABD Başkanı Biden, Demokrat Parti'nin başkan adayı olarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i önerdi. Biden, 2020 seçimlerinde parti adayı olarak ilk kararının Kamala Harris'i Başkan Yardımcısı olarak seçmek olduğunu hatırlatarak, "Biraraya gelip Trump'ı yenmenin zamanı geldi. Bunu yapalım" dedi. Biden, Harris'in “olağanüstü bir ortak” olduğunu ve “bu yıl partimizin adayı” olmak için “tam desteğine ve onayına” sahip olduğunu söyledi.

İlk siyahi kadın başkan olabilir

Kamala Harris’in başkanlık yarışına girmesi halinde her olası aday gibi delegelerin desteğini alması şart. Bu süreçte kendisine bir başkan yardımcısı adayı belirlemesi ve yarışa onunla birlikte girmesi gerekiyor. Kamala Harris kurultayda destek görürse, ABD’nin 248 yıllık tarihinde ilk Siyah kadın ve Güney Asyalı ana parti başkan adayı olacak.

Biden’ın dönemi 20 Ocak 2025'te, Ocak 2029'a kadar sürecek bir dönem için yeni bir başkanın yemin etmesiyle sona erecek.

Olası diğer adaylar

Joe Biden, Yardımcısı Kamala Harris’i aday göstermiş olsa bile Demokrat Parti kurultayında farklı isimlerin de aday olması bekleniyor. Son anketlerin öne çıkardığı Harris’in dışında, California Valisi Gavin Newsom, Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Illinois Valisi J.B. Pritzker, Michelle Obama bunlardan bazıları. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.