Binler hesap sordu

Narin Güran için eylem

Narin Güran için eylem

  • Katledilen Narin Güran için Özgür Kadın Hareketi (Tevgerê Jinên Azad- TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından düzenlene protesto yürüyüşlerinden katillerden hesap soruldu. 

Amed'in Rezan (Bağlar) ilçesi Oryıl'da bulunan DBP İl binası önünde önceki akşam toplanan binlerce kişi yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe DBP Eşbaşkanları Keskin Bayındır ve Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, DEM Parti milletvekilleri, il ve ilçe eşbaşkanları, belediye eşbaşkanları, Amedspor Taraftarlar Derneği üyeleri ve binlerce kişi katıldı. Polisin ablukasına karşı yurttaşlar, “Halka değil katillere barikat”, “Narin zaroka gelê me ye” sloganları attı. “Kuştina zarokan politik e!” , “Destên xwe ji ser zarokan bikşinin!” pankartlarının da taşındığı yürüyüşte “Narin için adalet” yazılı dövizler taşındı.

Polis ablukasının geri çekilmesinin ardından kitle, Koşuyolu Parkı’na kadar “Narin zarok e kujerê wê dewlet e (Narin çocuktur, katili devlettir)” ve “Katil Hizbullah iş birlikçi AKP” sloganlarıyla yürüdü. Polisin “Devlet kurumlarını aşağılamayın” demesi, yuhalandı. Yolu kapatan kitle, polisin TOMA ile su tehdidine maruz kaldı. Kitle bu durumu alkışlarla protesto etti. Kitle, TOMA’nın geri çekilmesi sonrası Koşuyolu Parkı içindeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Ofis semti AZC Plaza önünde toplanan ve ablukaya alınan kitlenin gelmemesi üzerine yürüyüş gerçekleştiren kitle, dakikalarca oturma eylemi yaptı. Eylem boyunca kitle "Narin'e uzanan eller kırılsın" sloganı attı. 

Koruma, aklama, yargıla!

Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde de Amed Çocuk Hakları Komisyonu, Amed Şiddetle Mücadele Ağı ve Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde toplanan kitle “Narin için adalet” talebinde bulundu. Kitle “Devlete sesleniyoruz: Koruma, aklama, yargıla. Hesap soruyoruz” pankartı taşıdı. Yürüyüşlerine izin vermeyen polise karşı kitle “Katillere barikat” sloganları ve alkışlarla protestosunu sürdürdü. 

Narin’in fotoğraflarıyla yürüyüşe geçmek isteyen kitlenin önü çevik kuvvet polisleri tarafından tutuldu. Polis barikatını aşmaya çalışan kitlenin elindeki pankart parçalanırken, biber gazıyla saldırıldı. Polisin saldırısını, kitle alkış ve yuhalamalarla protesto etti. DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş, polisin tutumuna, “Bizi kuşatacağınıza katilleri kuşatın” sözleriyle tepki gösterdi. 

Yırtılan pankartla yürüyüş

Parçalanan pankartla polis barikatına yüklenen kitle, “Narin için adalet herkes için adalet” sloganıyla tepkisini sürdürdü. Narin’in yırtılan fotoğrafı ve pankartıyla barikat önünde bekleyişini sürdürdü. Kitlenin kararlı duruşu ardından yürüyüşe izin verildi. Kitle polis tarafından yırtılan pankartla, “Narin için adalet, herkes için adalet”, “Halka değil, katillere barikat”, “Koruma, aklama, hemen bugün yargıla” sloganlarıyla Koşuyolu’na yürüdü. Yol boyunca birçok yurttaş araçlarından korna ile destek verdi. Yürüyüşe yol boyunca da 7’en 70’e yurttaşlar katıldı. Ofiste'ki kitlenin de gelmesinin ardından Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yapıldı. 

Narin'in katledilmesi, Türkiye ve Kuzey Kurdistan'ın diğer kentlerinde de önceki gün ve dün protesto edildi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.