BM’ye İmralı başvurusu

İmralı başvuru

İmralı başvuru

  • Asrın Hukuk Bürosu, 39 aydır haber alamadıkları müvekkilleri Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş için Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Özel Raportörü’ne başvurdu.

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde mutlak tecrit altında rehin tutulan ve 39 aydır kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş için Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Özel Raportörü’ne “Acil eylem” başvurusunda bulundu. Ayrıca avukatların görevlerini icra edebilmeleriyle ilgilenen özel raportörlüğe de başvuru yapıldı. 

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, 17 Mayıs'taki başvuruda müvekkillerinin İmralı’da tutulma koşulları ve avukatlık mesleğinin engellenmesine dönük hususları BM belgeleri çerçevesinde kapsamlı bir şekilde raportörlüklerin bilgisine sundu. Avukatlar,  İmralı’da telafisi imkansız zararları gidermek açısından başvurunun acil olarak değerlendirilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti. Bu konuda BM İnsan Hakları Komitesi’nin 6 Eylül 2023 tarihli tedbir talebine atıfta bulunan avukatlar, söz konusu Komite kararının bu durumu desteklediğini belirtti. Avukatlar, ayrıca kararın gereğinin Türkiye tarafından hala yerine getirilmediğinin altını çizdi. 

Başvuruda, avukat ziyaretlerinin engellenmesi, maruz kalınan uygulamaya dayanak yapılan yasak ve disiplin kararlarının avukat katılımı olmaksızın yürütülmesi, dosya örneklerinin avukatlara verilmemesi vb. ihlallerin ise avukatların bağımsızlığına ilişkin özel raportörlüğün çalışma alanına girdiği hatırlatıldı. Avukatlar, söz konusu hak ihlallerinin giderilmesi için ilgili raportörlükler tarafından gerçekleştirilecek ortak girişimin sonuç alıcı bir önem taşıdığını kaydetti. 

Avukatlar, başvurunun devamında BM bünyesindeki ilgili özel raportörlüklerden şu taleplerde bulundu: 

* Bu başvurunun acil niteliği gereğince en kısa sürede değerlendirmeye alınması

* Başvurucuların incommunicado tutulma koşullarına son verilerek derhal aile ve avukatları ile görüşme taleplerinin hükümete iletilmesi

* İmralı Cezaevi’ni ziyaret ederek tutulma koşullarını yerinde incelemesi ve başvurucular ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilmesi

* Başvurucuların maruz kaldıkları muamelenin raporlanması

* İmralı cezaevi ve başvurucuların maruz kaldıkları koşulların izlenmesi ve takip edilmesi

* Elde edilen veriler neticesinde basın açıklaması düzenlenmesi. MA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.