Bölgesel komut merkezi düştü

Dünya Haberleri —

Myanmar

Myanmar

  • Myanmar’da darbe karşıtı güçler ülkenin kuzeydoğusundaki kritik öneme sahip Lashio'daki askeri üssün kontrolünü ele geçirdi. Askeri üssü Myanmar’daki etnik güçlerin ittifakı MNDAA düşürdü. 

Myanmar ordu şefi ve darbe lideri Kıdemli General Min Aung Hlaing, darbe karşıtı savaşçıların kuzeydoğudaki Lashio kentinde bulunan ordu karargahını düşürdüklerini kabul etti. General Hlaing askerlerin büyük baskı altında çekildiğini söyledi. Orduyu iktidardan uzaklaştırmak için mücadele eden etnik silahlı gruplardan oluşan güçlü bir ittifakın parçası olan Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA), hafta sonunda ordunun Kuzeydoğu Komutanlığı karargahını ele geçirdiğini söyledi.

Darbeci General Min Aung Hlaing, Shan Eyaletinin kuzeyinde güvenlik nedenleriyle ve orada yaşayan insanların güvenliğinden endişe duydukları için "güvenlik güçlerinin mevzilerini geri çektiklerini" belirtti. Salı günkü resmi Global New Light of Myanmar gazetesinde yorumlarının tamamı yayınlanan ordu şefi, darbe karşıtı güçleri suistimallerde bulunmakla, sivillere ve askeri hastanelere saldırmakla ve halkın moralini bozmak için "yurtiçi ve yurtdışındaki yardakçılarla" çalışmakla suçladı. Dronlar da dahil olmak üzere silahlarının da daha sofistike hale geldiğini söyledi.

Ordu kuzeyde geriliyor

Lashio, Çin sınırının yaklaşık 110 km (70 mil) güneyinde yer alıyor. Burası Temmuz ayı başında 1027 Operasyonunun ikinci aşamasını başlattığından beri MNDAA'nın hedefi oldu. Ocak ayında da Mandarin dilinin konuşulduğu Kokang bölgesinin başkenti olan sınır kenti Laukkai'yi ele geçirdi. Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA) ve Mandalay Halk Savunma Gücü'nü (PDF) de içeren silahlı ittifak, kârlı yakut madenleriyle bilinen Mogok ve Shan Eyaleti'nin kuzeyindeki Kyaukme ve Nawnghkio gibi bölgeleri ele geçirerek yakın zamanda ilerleme kaydettiğini bildirmişti. 

Pazartesi günü erken saatlerde Myanmar'ın iktidardaki askeri konseyinin sözcüsü Tümgeneral Zaw Min Tun, devlet televizyonu MRTV'de yaptığı sesli açıklamada Kuzeydoğu Komutanlığı karargahının komutanlarıyla teması kaybettiklerini söyledi.

5 bin 500 ölü 20 bin tutuklu

Ordu’nun Şubat 2021'de Aung San Suu Kyi ve partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nin seçilmiş hükümetine darbe yaparak iktidarı ele geçirmişti. Darbe karşıtları kitlesel protesto gösterileri yanı sıra, orduya silahlanarak karşılık verdi.

Durumu takip eden Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği'ne göre, çatışmalarda yaklaşık 5,500 sivil öldürülürken, 20,715 kişi de orduyu eleştirdiği için hapiste bulunuyor. Hak örgütleri de sivillere yönelik saldırılar nedeniyle ordunun olası savaş suçları nedeniyle soruşturulması gerektiğini söyledi.

Myanmar ordusunun ülke genelinde 14 bölgesel komutanlığı bulunuyor ve bunların en az 10'undaki askerler şu anda yerleşik etnik azınlık silahlı gruplarıyla ya da yeni PDF'lerle savaşıyor. NEPİDO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.