Botan ve Wan’da üç şehit

Eylem Stêrk (Meryem Önür / Şirnex) - Sozdar Evîn (Betül Aydın / Çewlîk) - Armanç Devrim (Hacer Tekin / Colemêrg)

Eylem Stêrk (Meryem Önür / Şirnex) - Sozdar Evîn (Betül Aydın / Çewlîk) - Armanç Devrim (Hacer Tekin / Colemêrg)

  • HPG, gerillalar Eylem Stêrk (Meryem Önür / Şirnex) ve Sozdar Evîn'in (Betül Aydın / Çewlîk) Botan'da; Armanç Devrim'in (Hacer Tekin / Colemêrg) de Wan'da şehadete ulaştığını bildirdi.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapıla yazılı açıklamada, 30 – 31 Temmuz 2024 günlerinde Botan’ın Elkê bölgesinde gerçekleşen Türk saldırısına karşı dönem ruhuna denk bir şekilde fedaice savaşan Eylem ve Sozdar'ın şehadete ulaştığını duyurdu. BİM, Armanç Devrim'in de 12 Ağustos 2024'te Botan’ın Kato Marînos alanındaki saldırıda, düşmanın  teslimiyet çağrılarına karşı Apocu bir kadın militan olarak gerekli cevabı vererek, son nefesine kadar fedaice savaşıp şehit düştüğünü kaydetti. BİM, şehitlerin hayatı ve mücadelesiyle ilgili bilgiler de paylaştı. Bazı bölümleri özetle şöyle:

Birçok başarı sığdırdı

Eylem Stêrk, Hezex’de yurtsever ve kültürüne bağlı Didêrî aşiretine mensup koçer bir ailede dünyaya geldi. PKK’yi ve özgürlük gerillasını küçük yaşta köylerine ve yaylalarına giden gerillalar vasıtasıyla tanıdı. 2014'te Botan dağlarında gerilla saflarına katıldı. Detaylı bir eğitim sürecinden geçmek için Medya Savunma Alanları’na geçti. Aldığı eğitimlerle kendisini ideolojik ve askeri anlamda geliştirerek, yetkin bir YJA Star gerillası olarak soykırım saldırılarına cevap olmak istedi.

DAİŞ saldırılarına karşı 2015'ten itibaren birçok alanda gelişen direnişin içinde oldu. Savaştaki cesareti ve inisiyatifli katılımıyla yoldaşlarına güç kaynağı oldu. Önemli bir savaş tecrübesi edindikten sonra, yeniden askeri ve ideolojik eğitimlere dahil oldu. En zorlu mücadele alanları için kendisini yeni dönem gerilla taktiklerinde geliştirdi.

Nihayet Bakurê Kurdistan’da mücadele etme hayalini gerçekleştirdi. Uzun bir süredir Bakurê Kurdistan’ın birçok alanında mücadele etme şansına ulaştı. Büyük bir iddia ve kararlılıkla başladığı özgürlük mücadelesine birçok başarı sığdırarak militanlık görevini eksiksiz bir şekilde yerine getirdi.

Büyük öfkeyle düşmana yöneldi

Sozdar Evîn, yurtsever Çewlîk halkımızın toplumsal gerçekliğinden uzak bir ailede doğdu. İlk başlarda kendi kültürel ve toplumsal değerlerine yabancı bir şekilde yetişti. Bir süre sistem partilerinin gençlik örgütlerinde çalışma yürüttü. Tüm bunlara rağmen en yakın arkadaşları her zaman yurtsever çevrelerden oldu. Özellikle daha sonra şehit düşen Sema (Zîlan Azak) ve Seran (Berfîn Bezencir) ile arkadaşlığı, yaşamının en anlamlı zamanları oldu. Onlarla birlikte Bedlîs’e gidip üniversitede okumaya başladı. Burada yurtsever arkadaşlarıyla yürüttüğü tartışmalarda belli bir bilinç düzeyine ulaştı. Özellikle 2015'te Garzan alanında gördüğü gerillalardan etkilendi; Türk devletinin özel savaş politikalarının farkına vardı. Daha sonra belli aralıklarla birkaç kez daha gerilla alanlarına gidip gerillayı gördü ve tartıştı.

Türk devletinin, 2015'te topyekun bir saldırı başlatması, özellikle gerilla şehitliklerini tahribi, Sozdar için dönüm noktası oldu. Soykırımcı Türk devletine büyük bir öfke duydu. Okuduğu Gıda Mühendisliği bölümünü bırakarak gerilla saflarına katıldı.

Bir süre Garzan alanında kaldı, daha sonra Kato Marînos alanına geçti. Bir süre burada Azê Malazgirt'in komutasında çalıştı, ardından Medya Savunma Alanları’na gidip eğitim sürecine dahil oldu. Garzan’da gördüğü ilk yoldaşlarına verdiği sözü yerine getirmek için tekrar Garzan alanına dönmek istedi. Bu konuda ısrarcı olmasına rağmen ihtiyaçlardan kaynaklı Medya Savunma Alanları’nda görevlendirildi. Önemli tecrübeler kazanarak yetkin bir YJA Star gerillası oldu. Bulunduğu çalışmanın hakkını vermek için canla başla çalıştı ve başarı dışında hiçbir seçeneği kabul etmedi.

2017'de Azê Malazgirt'in Bakurê Kurdistan’da, Berfîn Bezencir'in Medya Savunma Alanları’nda şehadete ulaşmasından sonra düşmana olan öfkesi ve kini daha da arttı. Gerekl ieğitim ve çalışmaların ardından Bakurê Kurdistan’a dgeçti. Burada başta Wan olmak üzere birçok alanda mücadele etti. Tüm yoldaşlarında silinmez izler bırakarak şehadete ulaştı.

Zorlu şartlarda tereddüt etmedi

Armanç Devrim, Gever’de dünyaya geldi. Kürt kültürüne ve ahlakına göre bir karakter kazandı. Erken yaşta PKK'yi tanıdı. Lise yıllarında yurtsever gençlik ortamında bazı durumları daha iyi açığa çıkardı. Amcasının oğlunun 2010'da gerilla saflarına katılmasından etkilendi. Özellikle Kobanê ve Şengal direnişlerinden büyük ilham aldı. PKK’ye katılım kararı verdi. Şehir çalışmalarında kalması uygun görülse de gerilla saflarına katıldı.

Zagroslarda 2015'te yeni savaşçı eğitimlerine dahil oldu. Eğitimini bitirdikten sonra pratik çalışma sahasına geçti. Hem askeri hem de ideolojik anlamda kendini geliştirme imkanı buldu. Medya Savunma Alanları’nın birçok alanında mücadele etti. Savaşın yoğun yaşandığı bölgelere geçerek birçok çalışmada emek verdi. Savaş tünellerinin hazırladığından eğitim çalışmalarına kadar birçok çalışmadaki emeği ve moralli katılımı ile yoldaşlarına örnek oldu. Uzmanlaşma eğitimlerine katıldı. Kısa sürede branşında uzman bir gerilla olarak mezun oldu.

Bakurê Kurdistan’daki zulmün tanığı olarak yıllarca biriktirdiği öfkesini ancak bu alanlara geçerek pratiğe geçirebileceğine inandı. Bakur alanında zorlu şartlarda Apocu bir militan olarak bir an bile tereddüt yaşamadan soluksuz bir mücadele verdi. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.