Boyun Eğmeyenlerden Macron önerisi

Dünya Haberleri —

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

  • Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) başbakanı belirleme hakkını kendilerine vermeyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un görevden alınması için önerge verdi. Gensoru, Başkanlık Konseyinede 12'ye karşı 10 oyla kabul edildi.

Fransa'da Michel Barnier cumhuriyetçi isimlerden yeni kabineyi oluşturuyor. Seçimin galibi Yeni Halk Cephesi hükûmete karşı gensoru önergesi hazırlığına başladı. Boyun Eğmeyen Fransa'da (LFI) Cumhurbaşkanı Macron'un görevden alınması talebi ile Ulusal Meclise soru önergesi verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Başbakan olarak atadığı Michel Barnier'in, yeni kabineyi bu hafta açıklaması bekleniyor. Kabinenin büyük oranda cumhuriyetçi isimlerden oluşacağı öngörülüyor.

Baskın seçimin galibi ve Ulusal Mecliste en büyük gruba sahip Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un görevden alıması için somut adım attı. Merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) Partisi lideri Eric Ciotti'ye göre ülkenin en yüksek yürütme organı olan Ulusal Meclis Başkanlık Divanı, Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) önerisini 12'ye karşı 10 oyla kabul ederek Kanunlar Komitesine sevk etti. Öneriye LFI’den 72 milletvekilinin yanı sıra on kadar Yeşiller ve Fransız Komünist Parti milletvekili imza attı.   

Boyun Eğmeyenler ısrarcı

Yael Braun-Pivet başkanlığındaki Ulusal Meclis Başkanlık Divanı'nda 22 milletvekili bulunuyor. Sol kanat Yeni Halk Cephesi (NFP) koalisyonu 12 üyeyle çoğunluğa sahip. Sosyalist Parti (PS) ise Macron'un görevden alınması çabalarına katılmama kararı aldı. Aralarında eski Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande ve Yeşiller Partisi Genel Sekreteri Marine Tondelier'in de bulunduğu çok sayıda isim geçtiğimiz haftalarda Macron’un görevden alınması sürecine ilişkin tereddütlerini açıkça dile getirmişti.

Görevden alınma zayıf ihtimal

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u görevden alma girişiminin başarılı olma şansı zayıf. Yeni Halk Cephesi, bir azil teklifinin üyelerinin üçte ikisinin onayını alması gereken Kanunlar Komitesi'nde azınlıkta bulunuyor. Bunun için de ırkçı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) desteğinin alınması gerekiyor. O da çok mümkün görünmüyor.

Beşinci Cumhuriyet’te bir ilk

Meclisteki LFI liderlerinden Mathilde Panot, X platformundan yaptığı paylaşımda bunu Fransa’nın Beşinci Cumhuriyet tarihinde eşi ve benzeri görülmemiş bir olay olarak niteledi. Panot, “Bunu tartışmak üzere yakında Kanunlar Komitesi’nde bir araya geleceğiz” açıklamasında bulundu. Eski Başbakan ve Rönesans Partisinin Meclis Grup Başkanvekili Gabriel Attal, öneriyi ve mevcut tartışmayı, Fransız kurumlarına karşı açık bir savaş ilanı olarak değerlendirdi. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.