Bu Türkiye'nin ayıbıdır

Colemêrg kayyum eylem/Foto: Medine MAMEDOĞLU

Colemêrg kayyum eylem/Foto: Medine MAMEDOĞLU

  • Türkiye'den gelen yürüyüş kollarının Wan'a ulaşması ardından Colemêrg'e 6 günlük yürüyüş, dün başladı. Yürüyüş, öğle saatlerinde 42 kilometreyi tamamladı.
  • İradeye saygı talebiyle bir yürüyüşün yapılmasının Türkiye'nin ayıbı olduğunu belirten DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, “Kürtlerin iradesine saygı duymak zorundasınız” diye seslendi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Colemêrg Belediyesi’ne 3 Haziran'da kayyum atanmasına karşı başlatılan “İradeye Saygı Yürüyüşü” sürüyor.

Wan'dan Colemêrg'e 6 günlük yürüyüşe dün akşam başlandı. Türkiye ve Kurdistan kentlerinden yürüyenler, dün Wan’a ulaştı. Yürüyüşçüler, burada kitlesel bir şekilde karşılandı. Ardından Musa Anter Parkı’nda açıklama yapıldı. DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili, belediye eşbaşkanı, sivil toplum örgütü temsilcisi de açıklamaya katıldı. “Sömürgeci akbabalara yem değil, yurdumuza özgürlük şahini olacağız”, “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” ve “Kayyuma ve faşizme geçit yok. Halk iradesini tanıyın” yazılı döviz ve pankartlar taşındı.

 

 

Yürüyüş, Türkiye'nin ayıbıdır

Bakırhan, dünyanın hiçbir yerinde "iradeye saygı" talebiyle bir yürüyüşün yapılmadığına işaret ederek, bu taleple bir yürüyüşün yapılmasının Türkiye'nin ayıbı olduğunu söyledi. Bakırhan, "Sandıklar kuruluyor, insanlar kendilerini yönetecekleri seçiyor ama bu iradeyi tanımıyorlar. Ya sandığı koymayacaksın ya da sandığı kurulduğunda ‘Kürtler oy kullanamaz’ diyeceksin. Kürtlerin evlerini işaretleyip kırmızı çarpı koyacaksın ama sandığı koymuşsan saygı duyacaksın. Bu irade beyanına hepiniz saygı duymak zorundasınız. Kaldı ki iki dönem bu iradeyi gasp ettiniz, yerlerine kayyumlar atadınız. Belediyeler borç batağında. Hizmet yok, göç var, işsizlik var. Alt yapı yok, su yok. Birilerine belediyenin olanakları peşkeş çekilmiş. Kürt'ün diline, kültürüne, diline, inancına, yaşamına dair ne varsa yok etmiş, gasp etmişsin. Utanmadan ‘biz kabul etmiyoruz’ diyorsun. Biz sana kabul ettireceğiz” dedi.

Kararı geri alın

Colemêrg'deki kararın geri alınması gerektiğini vurgulayan Bakırhan, "Bu hukuk dışı yaklaşımınızdan vazgeçin. Mehmet Sıddık Akış’ı serbest bırakın. Kendinize güveniyorsunuz bir seçim sonra adaylarınızla karşımıza çıkın, valilerinizle, bürokratlarınızla, kayyumlarınızla gelin propagandasını yapın. Halk kimi seçiyorsa biz de saygı gösterelim. Türkiye'yi yönetenleri bu ayıptan vazgeçmeye çağırıyorum. Retle, inkarla, baskıyla emin olun Kürdistan’ın hiçbir yerinde hiçbir zaman şansınız olmayacak” şeklinde konuştu.

 

 

15 kilometre sonra Payîzava

Açıklama sonrası yüzlerce kişi, “Kayyuma geçit yok” ve "Colemêrg ya me ye" sloganlarıyla Payîzava (Gürpınar) ilçesine doğru yola çıktı. Yol boyunca halkın alkış ve sloganlarıyla karşılanan yürüyüşçüler, sloganlarla Kurubaş Geçidi'ne yürüdü. Yaklaşık 15 kilometrelik yürüyüşün ardından yürüyüşçüler, Payîzava ilçesine girdi. Karanlığın çökmesiyle birlikte telefonlarının ışıklarını yakan yürüyüşçüler, renkli görüntüler oluşturdu. Payîzava’nın girişinde bulunan Norduz Parkı’na varan yürüyüşçüler, burada kısa bir değerlendirme yaptı. Park içerisinde yürüyüşçülere yemek ikram edilirken, halk yemekten sonra halay çekti. Çadırların da kurulduğu parkta, yürüyüşçüler geceyi burada geçirdi.

Xoşeb Mahallesi’ne

Gece çadırlarda konaklayan yürüyüşçüler, güneşin ilk ışıklarıyla güne uyandı. İlçe meydanında buluşan yürüyüşçüler burada kahvaltı yaptı. Kahvaltının ardından çevre temizliği yapan yürüyüşçüler, ardından toplanarak Xoşeb Mahallesi’ne doğru yola çıktı. Yürüyüşçüler güzergah boyunca “Gever e Gever e”, “Çerxa Şoreşê” marşlarını seslendirdi. “Bijî Berxwedana Colemêrgê” sloganları atan yürüyüşçülere yoldan geçen araçlar da korna çalarak destek verdi. Belirli duraklarda kısa molalar veren yürüyüşçüler, burada çalınan şarkılar eşliğinde halay çekti. 

 

 

42 kilometre tamamlandı

Sabah saatlerinde 5 kilometrelik yürüyüşün ardından mola veren yürüyüşçüler, ardından bir kez daha yola koyuldu. Erbaneler ve şarkılar eşliğinde yollarına devam eden yürüyüşçüler, daha sonra Tekmala Şêx Safiyeddin mezrasında 42 kilometreyi tamamlayarak yemek molası verdi. İki saat dinlenen yürüyüşçüler, geceyi geçirecekleri Doğu Dinlenme Tesislerine kadar 5 kilometre daha yürüyerek günü tamamladı.

Her gün 30 kilometre

Yürüyüşte hedef her gün 30 kilometre yol katetmek. Yürüyüş, 8 Temmuz günü Colemêrg merkezde yapılacak basın açıklamasıyla sona erecek. WAN

Fotolar: Medine MAMEDOĞLU

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.