Can Atalay kararı uygulanmalı

Can Atalay

Can Atalay

  • DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkındaki kararın siyasi iktidar tarafından uygulanmadığını belirterek, “Bu anayasasızlaştırma çabasına son verilmeli” dedi.  

14 Mayıs 2023 seçimlerinde Hatay milletvekili seçilen Gezi tutuklusu Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) verdiği ihlal kararının uygulanmamasına yönelik tepkiler sürüyor. AYM'nin Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesini "yok hükmünde kabul etmesi" kararına ilişkin Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği( TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), yazılı açıklama yaparak AYM kararının uygulanması istendi.  

Hukuka bağlılık gereği

Açıklamada, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin AYM kararınca da "yok hükmünde" olduğu hatırlatılarak, alınan kararlara uyulmasının hukuk devletine bağlılık gereği zorunlu olduğunu vurgulandı. Açıklama da şu ifadeler yer verildi: "Anayasa Mahkemesi, halkın oylarıyla seçilen Can Atalay'ın milletvekilliğinin TBMM'de tezkere okunarak düşürülmesine ilişkin kararın yok hükmünde olduğuna karar verdi. İletişim Başkanlığı’nın kuruluş ve yetkilerine ilişkin daha önce iki ayrı iptal kararının ardından son olarak ‘her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette bulunma’ yetkisi Anayasa Mahkemesi tarafından ifade özgürlüğüne aykırı bulunarak iptal edildi.

Siyasi iktidar uygulamıyor 

Açıklamada devamla, “Anayasa Mahkemesi’nin grev ertelemeleri, 1 Mayıs yasaklamaları, düşünce, ifade, basın ve örgütlenme özgürlüklerine ilişkin verdiği hak ihlali kararları sadece bireysel kayıpların giderilmesi için bir hukuki yol olmadığı” belirtildi. “İhlallerin tekrarlanmaması için gereken idari ve yasal düzenlemelerin yapılmasının zorunlu olduğu” kaydedilen açıklamada, “Aynı gereklilik yasa ve kararnameler için verilen iptal kararlarının gerekçelerine uygun düzenlemeler yapılmasını da gerektirir” ifadeleri kullanıldı. 

Anayasa Mahkemesi'nin anılan ve hak ihlallerine neden olduğu belirlenen düzenlemeler için verdiği kararları siyasi iktidar tarafından uygulanmadığı kaydedilen açıklamada, “Bu hukuksuzlaştırma ve anayasasızlaştırma çabasına son verilmesi gerektiğini ve alınan kararlara uyulmasının hukuk devletine bağlılık gereği zorunlu olduğunu hatırlatıyoruz" denildi. MA/İSTANBUL

 

* * *

Can Atalay: Tahliyemi bekliyorum

Gezi Davası kapsamında hapis cezası verilen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, AYM'nin "milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna" ilişkin kararına dikkat çekerek, "Hakkımda art arda verilen hak ihlalleri kararlarının doğal sonucu olarak tahliye edilmemi bekliyorum" dedi.

Sosyal medya hesabı "X" üzerinden yaptığı paylaşımda Atalay, milletvekilliğinin "olmayan hükümlerle", "olmayacak işlemlerle" düşürüldüğünü ifade etti. Atalay'ın paylaşımı şöyle:  Anayasa Mahkemesi kararının derhal uygulanarak hukuka dönülmesini, Anayasa açık hükümlerinin uygulanmasını, zaten kaybettiğimi hiçbir zaman düşünmediğim vekilliğimin yeniden tanınmasını, hakkımda art arda verilen hak ihlalleri kararlarının doğal sonucu olarak tahliye edilmemi bekliyorum.

Yenileyerek diyorum ki: Anayasa Mahkemesi kararının gereklerinin ivedilikle uygulanmasını, Anayasa’nın açık hükümlerine daha fazla direnilmemesini, zaten hiç düşmediği tespit edilen milletvekilliğine ilişkin tüm prosedürün yerine getirilmesini, Anayasa Mahkemesi’nin konu ile ilgili üç kararının doğal ve zorunlu sonucu olarak bekliyorum."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.