Güncel

DNA örnekleri kaybedildi

Nisêbîn’de katledilenler

Nisêbîn’de katledilenler

  • Nisêbîn’de katledilenlerin ailelerinin, cenazeleri almak için verdiği DNA örnekleri kaybedildi, cenazeler 10 yıldır teslim edilmedi.

Nisêbîn'de 10 yıl önceki sokağa çıkma yasağı sırasında en az 25 sivilin katledilmesine ilişkin soruşturmalarda tek bir asker ve polisin ifadesine başvurulmadı; yetkili isimlerle ilgili herhangi bir işlem yürütülmedi.

Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde 1 Ekim 2015’te başlayarak, 14 Mart 2016'ya kadar 7 defa peş peşe ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının sonuncusu 14 Mart 2016'da ilan edildi. Yasak, 22 Nisan 2018'e kadar devam etti. Kışla, Zeynelabidin, Abdülkadirpaşa, Dicle, Fırat ve Yenişehir mahallelerinde aylar süren çatışmalarda 42 bin kişi yerinden edildi, bin 786 yerleşim yeri tahrip edildi. Kentten ayrılmak zorunda bırakılan binlerce insan, geri dönemedi. Üzerinden 10 yıl geçen sokağa çıkma yasakları sırasında Sivil Savunma Birlikleri (YPS/Yekînîyen Parastina Sivîl) üyeleri haricinde yaşları 11 - 60 arasında değişen ikisi çocuk, 7’si kadın toplamda 25 sivil katledildi. 

Sivillerin katledilmesine ilişkin başlatılan soruşturmalarda aradan geçen 10 yıla rağmen tek bir asker ve polisin ifadesine başvurulmadı, yetkili isimlerle ilgili herhangi bir işlem yürütülmedi. Emniyet'in soruşturmaları ve savcılık tarafından hazırlanan fezlekede yıllar içinde katledilen siviller ile ilgili sadece “örgüt bağlarının araştırmasının" yapıldığı ortaya çıktı. Katledilenlerin cenaze törenleri dahi “örgüt bağı” olduğu iddiasının öne sürülmesine gerekçe olarak sunuldu. Savcılık fezlekesinde 15 yaşındaki Hakan Doğan dahi “örgüt mensubu” olarak gösterilirken, dosyalar “Daimi Arama” bürosuna havale edilerek, faili meçhul bırakıldı.

30 cenaze 'kimsesizler'de 

Katledilen sivillerin dışında dava dosyalarına yansıdığı kadarıyla çatışmalarda 69 polis, asker ve korucu hayatını kaybetti, 528’i de yaralandı. YPS’nin “Nusaybin’den çekildik” açıklamasının ardından 26 Mayıs 2016’da 17’si çocuk 70 sivil kentten tahliye edilirken, çatışmalarda YPS’nin açıklamasına göre, 51 YPS ve YPS/Jin üyesi şehit düştü. Türk İçişleri Bakanlığının 495 YPS üyesinin hayatını kaybettiği iddiasına rağmen kentten çıkarılan cansız bedenlerle birlikte uzuv parçalarının 58 kişiye ait olduğu tahmin edilirken, hayatını kaybeden YPS üyelerinden 30’unun cenazesi “DNA eşleşmesi yapılamadığı” gerekçesiyle ailelerine teslim edilmeyerek, kimsesizler mezarlığına defnedildi. Yıllar içinde TOKİ kazıları sırasında çıkarılan cenazeler de dahil olmak üzere cenazelerin 22’si Mêrdîn’in Artuklu ilçesinde, 8’i ise çevre illerdeki mezarlıklara defnedildi.

Örnekler sisteme alınmadı

Kimsesizler mezarlığına defnedilen cenazeler için verilen mücadele sonucu yeniden yapılan DNA eşleşmeleriyle 15 cenaze tespit edilerek, yıllar içinde teslim edildi. Diğer 15 cenaze, DNA eşleşmelerinin halen yapılamadığı öne sürülerek, ailelerine teslim edilmedi. Verilen hukuki mücadele sonucunda cenazelerin kan örneklerinin sisteme alınmadığı ortaya çıktı. Cenazeler defnedilmeden önce alınması gereken kan örneklerinin cenazeler ile birlikte defnedildiği, bu nedenle sisteme kayıt edilmediği çatışmalarda hayatını kaybeden 17 yaşındaki Abdullah Karaduman’ın ailesinin verdiği mücadeleyle anlaşıldı. Ailenin başvurusu üzerine açılması istenen mezardan alınan kan örneği, ailenin verdiği kan örneği ile uyuştu. Bunun üzerine aile 16 Mayıs 2022'de cenazesini teslim alarak defnedebildi. MÊRDÎN

paylaş

   

Güncel

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.