Dört yıl sonra o karede gördü

Sabiha Aslan
- İmralı'daki tutsaklardan ağabeyi Veysi Aktaş'ı, dört yıl sonra dün paylaşılan fotoğraf karesinde gören Sabiha Aslan, fotoğrafı görünce hem üzüldüğünü hem de mutlu olduğunu söyledi.
Çağrı öncesi Kürt Halk Önderi, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım ile 7 kişilik İmralı Heyeti'nin birlikte çekmiş olduğu fotoğraf basına servis edildi. Çağrıyı Amed'in Şêx Seîd Meydanı'nda izleyenler arasında yer alan İmralı'daki tutsaklardan Veysi Aktaş'ın kardeşi Sabiha Aslan, ağabeyinin fotoğrafını dört yıl sonra görmenin anlatması mümkün olmayan duygular uyandırdığını belirtti. Sabiha Aslan, "Fotoğrafı görünce kalbim duracak gibi oldu. Fazlasıyla duygulandım ve ağlamak istedim. Hem üzüldüm hem de mutlu oldum. Bizim bu duyguları ayda bir İmralı'ya giderek, ağabeyim ile görüşte hissetmemiz gerekir. Ancak yıllardır bunu yapamadık. Fotoğraftan gördüğümüz kadarı ile fiziki olarak değişimler var. Giydikleri elbiseleri bile inceledim ve benim dikkatimi çekti. Ağabeyim de arkadaşları da çok yakışıklı çıkmışlar" dedi.
Wa bar pir girane
Tarihi çağrıyı Amed'te Şêx Seîd Meydanı'nda on binler ile birlikte dinlediğini belirten Sabiha Aslan, şunları söyledi: "Fotoğrafı meydanda gördüm. Telefon ile birçok kişi bana attılar. Tanımadığım kişiler bile fotoğrafı bana gönderdi. Çok ağır bir şeydi. Bir şey insana çok ağır geliyor ve kötü ise Kürtçede 'Wa bar pir girane/Bu yük çok ağır' denilir. Aynı zamanda bu kelimeler tam tersi bir şey çok güzel olduğu zaman da söylenir. Duygusal olarak tarifi imkansız olan durumlarda da kullanılır. Dün gece gözlerime uyku girmedi. Hep fotoğrafları gözümün önüne geldi. Veysi'nin nerede duracağını bile daha önce kafamda canlandırdım. Ben onu sol tarafta düşünmüştüm ama sağda durmuş fotoğrafta. Heyet hala bizi aramadı, bizi aramalarını bekliyoruz."
Devlet ciddiye almalı
Tarihi çağrının değerlendirilmesi gerektiğini, bunun bütün Ortadoğu için bir fırsat olduğunu söyleyen Aslan, şöyle devam etti: "Önderlik bir şey söylediği zaman çok geniş, derin ve uzun süreli düşünüyor. Bu çağrı sadece 'Kürt ve Türk halkına yapıldı' demek yanlış. Avrupa devletlerinin kaderi de Ortadoğu'da yaşanacak demokratik bir dönüşüme bağlıdır. Sayın Öcalan 45 yıldır mücadele içinde, söylediği sözler üzerine bizim bir şey söylememiz doğru değil ve yerinde değil. Bizim görmediğimiz ve bilmediklerimizi Sayın Öcalan biliyor. Bugüne kadar ne dediyse, ne çıkarsama yaptıysa gerçekleşti. Devlet bunu ciddiye almalı. Bu halkların kaderidir. Ciddi adımlar atılmalı."
Fiziken özgür olmalılar
Kimi canı yanmayan ve evinde rahat uyuyanların bu çağrıya karşı çıkıp anlamsız konuştuğunu kaydeden Aslan, şunları ekledi: "Barış olsun ama değerler ve talep edilen hakların tanınması gerek. Biz yıllardır ağabeyimizi görmedik. Bunu sürdürmeye kimsenin hakkı yok. Artık özgür olmaları gerekiyor. Özgürlükleri çalınıyor, bu hırsızlıktır. Ağabeyimin infazı bir yıldır bitmiş ama bırakılmıyor. Nisan ayında 31 yılı bitecek. Yakın bir zamanda İmralı'ya gitmek için başvuru yapacağız. Niyetleri, bu başvuruya verecekleri yanıttan belli olacak. Çözüm olması için fiziki özgürlüklerinin sağlanması gerek. Adım atma sırası devlette."
* * *
Ailelerden İmralı başvurusu
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın aile ve vasisi, görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ile İmralı Cezaevi Müdürlüğüne başvuruda bulundu.
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’a dönük aile ve avukat görüş yasağı devam ediyor. Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile vasisi Mazlum Dinç, görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi Müdürlüğüne başvuruda bulundu. Ayrıca Ömer Hayri Konar’ın kardeşi Emine Konar, Hamili Yıldırım’ın kardeşi Polat Yıldırım ile Veysi Aktaş’ın kardeşi Melihe Çetin de görüşme talebiyle savcılık ve cezaevi müdürlüğüne başvuru yaptı.
Abdullah Öcalan ile üç tutsağın aileleriyle görüşme hakları, “disiplin cezaları” öne sürülerek engelleniyor. Disiplin cezalarının gerekçeleri ve dosya numaraları, yapılan tüm başvurulara rağmen avukatlarıyla paylaşılmıyor.
* * *
İvedilikle sorumluluk alınmalı
Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Kürt Halk Önderi'nin çağrısı kapsamında Meclis başta olmak üzere tüm kesimleri ivedilikle sorumluluk almaya çağırdı.
Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, İmralı Heyeti tarafından önceki gün kamuoyu ile paylaşılan tarihi çağrısına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şunlara yer verildi: “Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümü konusunda bir süredir devam eden tartışmalar PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından 27 Şubat günü yapılan çağrı ile ileri bir aşamaya gelmiştir. Öncelikle bir asrı aşkın süredir devam eden Kürt meselesinin müzakere ve diyalog yolu ile çözüme ciddi bir katkı sunacağına inandığımız bu tarihi çağrıyı anlamlı buluyoruz. İmralı Heyeti tarafından kamuoyu ile paylaşılan çağrı metninin Türkiye’de toplumsal barışın kalıcı bir şekilde sağlanmasına vesile olması için parlamento başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri tarafından ivedilikle sorumluluk alınması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak bugüne kadar barış için göstermiş olduğumuz çabanın çok daha fazlasını bugünden sonra da göstermeye hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna saygıyla bildiririz.”