Güncel

Ortak mücadele hattına suikast

Ali Kenanoğlu

Ali Kenanoğlu

  • HDK Eşsözcüsü Ali Kenanoğlu, operasyon, gözaltı ve tutuklamaların, ikitidar kanadının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla başlayan sürece provokasyonu olduğunu söyledi. 
  • Kenanoğlu, "Bu, CHP meselesi değil; bir anlayış ve zihniyet meselesidir, bir demokrasi sorunudur. Batı yakasında muhalif kesimlerin, demokrasiden yana olanların ortak mücadele hattına yönelik de bir suikast var" dedi. 

Kimsenin malı, mülkü, diploması ve geleceğinin garanti altında olmadığını belirten HDK Eşsözcüsü Ali Kenanoğlu, şunun altını çizdi: "Bu nedenle dün Batı yakasında bizimle yan yana durmaktan kaçınan kesimler bugün bizim yaşadıklarımızı fark etti.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu merkezli 19 Mart’ta gerçekleştirilen siyasi darbeye tepkiler sürüyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte aralarında belediye başkanlarının bulunduğu 51 kişi tutuklandı. “Kent Uzlaşısı” ve “Yolsuzluk iddialarıyla” suçlanıyorlar. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Ali Kenanoğlu, "Kent Uzlaşısı"nın hedef alınmasına ilişkin MA'ya konuştu. 

O dönemde uyardık

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanıp yerine kayyum atanmasına gerekçe olarak da 'Kent Uzlaşısı'nın gösterildiğini hatırlatan Kenanoğlu, sürecin İBB ve İmamoğlu’na kadar genişleyeceğini o dönem gördüklerini hatırlattı. Kenanoğlu, “İstanbul'daki kritik ve büyük gelire sahip belediyeler hedef alınıyor. Batı yakasında muhalif kesimlerin, demokrasiden yana olanların ortak mücadele hattına yönelik de bir suikast var. Çünkü ‘Kent Uzlaşısı’ ile birlikte Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'nun kimi şehirlerinde Cumhur İttifakı'nın karşısında muhalefet adayları kazandı" dedi.

'Kent Uzlaşısı'na ırkçılık

Muhalefetin yan yana gelişinin 'suç' haline getirildiğini söyleyen Kenanoğlu, şöyle devam etti: "Kent Uzlaşısı meselesini savcının ele alış biçimi düpedüz ırkçılıktır. Savcılık bir açıklamasında, ‘Kent Uzlaşısı ile birlikte Kürtlerin ülkenin batı yakasında yönetimlerde yer alması hedeflenmiştir’ dedi. Kürtler, Batı yakasında da yaşıyorlar. Burada aday olabilir, seçilebilir ve burayı yönetebilirler. Bu seçme ve seçilme hakkına da bir müdahaledir. ‘Kürt Batı yakasında seçilemez, aday olamaz, bu olursa bir suçtur’ diyor ve ‘terör’ suçu olarak bunu nitelendiriyor.” 

İktidarın sürece provokasyonu

Operasyon, gözaltı ve tutuklamaların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 'Barış ve Demokratik Toplum' çağrısına yönelik bir provokasyon olduğunu belirten Kenanoğlu, “Halkın iradesine darbeler yaparak, demokrasiyi nasıl pekiştireceksiniz? Barışı nasıl toplumsallaştıracaksınız? Sürece bu anlamıyla baktığınızda iktidar kanadı tarafından bir provokasyondur” dedi. 

HDP'ye saldırının devamıdır

Hakların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte milletvekilleri ve seçilmiş belediye başkanlarına yönelik 2016'da siyasi darbe olduğunu dile getiren Kenanoğlu, mevcut sürecin o dönemin bir devamı olduğunu vurguladı. Kenanoğlu, şunları söyledi: “O zaman, ‘Engellenmezse yarın İstanbul'a kadar ulaşacak’ dedik. Şu anda Türkiye'nin batı yakasında yaşayan insanların tamamı neden sokakta? Çünkü diplomalarının bir anlamı yok artık, diplomasına sahip çıkmaya çalışıyor. Öbürü evine, barkına sahip çıkmaya çalışıyor. İş yerine sahip çıkmaya çalışıyor. Kimsenin malı, mülkü, diploması, geleceği garanti altında değil, hiçbirinin güvencesi yok şu anda. Bu nedenle dün batı yakasında bizimle yan yana durmaktan kaçınan kesimler bugün bizim yaşadıklarımızı fark etti.”

Bir zihniyet meselesidir

Siyasi darbeye karşı kendilerinin de sokaklara çıktığını belirten Kenanoğlu, kitlenin tamamının CHP’li olmadığını, ülkenin geleceğinde kaygı duyan birçok insanın eylemlere katıldığını söyledi. Kenanoğlu, “Bu iş CHP, HDP meselesi değildir. Bu mesele bir anlayış meselesidir, bir demokrasi sorunudur, bir zihniyet meselesidir. Yıllardır ifade etmeye çalıştığımız şeyi şu anda batı yakasındaki kitleler görmüş durumda. Bu anlamıyla demokratik toplumun oluşturulması, halkın iradesine sahip çıkılması, Türkiye'de demokratik bir sürecin oluşturulması konusunda önemli bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ortak mücadele hattı

Sokaktaki kitlelerin, bu süreçte demokrasinin, barışın ve başta Kürt sorununun çözülmesi konusunda ortak bir mücadele hattı örmesi gerektiğini ifade eden Kenanoğlu, şunları ekledi: “Omuz omuza mücadeleyle, birlikte dayanışmayla, güven içerisinde, huzur içerisinde, ekonomik refah içerisinde, barış içerisinde yaşayacağımız bir Türkiye'yi oluşturma konusunda da önemli bir fırsat oluşmuş durumda.” İSTANBUL

 

paylaş

   

Güncel

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.