Öğrenci protestoları sürüyor

Üniversiteler eylem
- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına ilişkin ODTÜ'de devam eden öğrenci eylemlerine saldıran polis, çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı.
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını 18 Mart’ta iptal etmesi ve ardından İmamoğlu’nun gözaltına altına alınarak, 23 Mart’ta tutuklanmasıyla başlayan öğrenci protestoları sürüyor. Ankara’daki öğrenci protestolarının merkezi hâline gelen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) dün geceyi de polis ablukası altında geçirdi. Polis, önceki gün öğrencilerle yaptığı müzakerelerin sonucuna uymayınca öğrenciler, “polis ablukasının kaldırılması” talebiyle bir araya gelerek A1 kapısına doğru yürüyüşe geçti. Öğrencilerin yanı sıra CHP Milletvekilleri Melih Meriç ve Mehmet Güzelmansur da polisle müzakerede bulundu. Milletvekilleri, TOMA’ların okul çevresinden çekilmesini ve öğrencilere müdahale edilmemesini talep etti. Polis amiri, TOMA’ların Ankara Valiliği ve ODTÜ Rektörlüğünün ortak kararıyla okulda olduğunu belirtti.
Polis, milletvekillerine rağmen öğrencilerin barışçıl eylemine biber gazı ve TOMA ile sert bir şekilde saldırdı. Öğrenciler, sloganlarla tepki gösterdi. En az 30 öğrenci gözaltına alındı.
Gözaltılar sonrası yapılan basın açıklamasında, şunlar ifade edildi: “Yapılan hukuksuzluklara karşı Türkiye’de barışçıl protesto hakkını kullanan herkesi ODTÜ’den selamlıyoruz. Bugün ODTÜ’de, direnişimizin 7. gününde polis bize TOMA’larla, gaz bombaları ve plastik mermilerle orantısız güç uyguladı. Onlarca arkadaşımız gözaltına alındı. Haklı mücadelemizi bırakmayacağımızı ve gözaltına alınan arkadaşlarımızın takipçisi olacağımızı ODTÜ öğrencileri olarak kamuoyuna bildiriyoruz.”
CHP Milletvekili Melih Meriç, “Kanunsuz emirlerle, anayasal haklarını kullanan gençlere baskı ve işkence uygulamaktan vazgeçin. İşkence insanlık suçudur! Bu ülkenin pırıl pırıl gençlerine reva görülen muamele vicdanları yaralıyor. Bu gençlere yazıktır, günahtır. ODTÜ özgürdür, özgür kalacaktır,” diyerek kötü muameleye tepki gösterdi.
Öğrenciler, akademik boykot kararlarını sürdüreceklerini belirterek “Genel grev, genel direniş” çağrısı yaptı.
* * *
Ankara'da ev baskınları
Ankara'da yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Ankara'da polisler dün sabah da birçok eve baskın düzenlendi. Sosyolog Veli Saçılık'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Ankara Barosu, "Ankara Emniyet Müdürlüğünün bu sabah yapmış olduğu operasyon ile gözaltına alınanlar bulunmaktadır. Basın suçları savcısı tarafından 22 kişi hakkında soruşturma açıldığı öğrenilmiştir. Süreci takip etmekteyiz" açıklaması yaptı.
* * *
Cezaevine işkenceyle aldılar
İzmir'de katıldıkları protestolar sonrası gözaltına alınıp tutuklanan 10 kişi, götürüldükleri Menemen T Tipi Cezaevi’nde işkenceyle karşılandı.
İzmir'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması sonrası yapılan protestolarda "Gösteri ve yürüyüş kanuna muhalefet" suçlaması gerekçe gösterilerek tutuklanan 10 kişi götürüldükleri Menemen T Tipi Cezaevi'nde ayakta sayım dayatmasını kabul etmedikleri gerekçesiyle gardiyanlar tarafından darp edildi. Tutsaklar, tek tek adli koğuşlara dağıtıldı.
* * *
Akademisyen Dölek tutuklandı
İstanbul Üniversitesi'nde görevli akademisyen Levent Dölek tutuklandı.
İstanbul Üniversitesi’nde görev yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi Levent Dölek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolar gerekçesiyle önceki gün evi basılarak gözaltına alınmıştı. Dölek, Emniyet'teki işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
Üniversitelerde öğrencilerin başlattığı boykot ve protestolar sürerken, Eğitim Sen bu sürece destek amacıyla grev kararı ilan etmişti. Sendikanın aldığı karar sonrası ise sendika hakkında idari soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında da Eğitim Sen MYK üyelerine bir haftalık ev hapsi verilmişti.
* * *
7 gazetecinin esareti bitti
İstanbul'daki protesto eylemlerini takip ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra 25 Mart'ta tutuklanan 7 gazeteci hakkında tahliye kararı verildi.
Avukatların itirazı üzerine gazeteciler Zeynep Kuray, Hayri Tunç ve Gökhan Kam, NOW muhabiri Ali Onur Tosun, foto muhabiri Bülent Kılıç, AFP muhabiri Yasin Akgül, İstanbul Büyükşehir Belediyesi foto muhabiri Kurtuluş Arı hakkında tahliye kararı verildi.
İzmir'de düzenlenen protestoları takip etmeleri nedeniyle gözaltına alınan gazeteci ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Yağız Barut da İzmir Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
Aynı gerekçelerle gözaltına alınan Birgün yazarı Barış İnce ve foto muhabir Murat Kocabaş'ın İzmir Emniyet Müdürlüğündeki gözaltı işlemleri dün öğleden önce de sürüyordu, gün içinde adliye sevk edilmeleri bekleniyordu.
* * *
CHP’li vekile soruşturma
CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında "sahte tanık" arandığına ilişkin sosyal medya paylaşımı nedeniyle soruşturma başlatıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamada, “Sahte tanık arandığı, bir kısım tanıkların yalan tanıklık yapmaya zorlandığı ve tanıkların tehdit edildiği yönünde sosyal medya hesabından paylaşım yapan İstanbul Milletvekili Turan Turan Özer hakkında halkı yanıltıcı bilgi alenen yaymak ve yargı organlarını aşağılamak suçlarından re’sen soruşturma başlatılmıştır” denildi.
Özer, paylaşımında "İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu için sahte tanık aranıyor! Yanlış duymadınız! Kadın mahkumlar SEGBİS aracılığıyla, savcılık tarafından 'İş birliği yapmazsan çocuklarını yıllarca göremezsin' denilerek çocuklarıyla tehdit ediliyor; Ekrem İmamoğlu aleyhinde yalan tanıklık yapmaya zorlanıyor" demişti.
* * *
50 akademisyen açığa alındı
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Devlet Konservatuarı’nın müzik bölümünden 50 akademisyen açığa alındı.
Konuya ilişkin sanal medya hesabından açıklama yapan sanatçı Fazıl Say, 50 hocanın birden açığa alınmasının bugüne dek yaşanmamış bir olay olduğunu vurguladı. Say’ın paylaşımı şu şekilde: ''Benim de sizler gibi bu konu ile ilgili hiç bir bilgim yok. Neden? Niçin? Bilmiyoruz. İstanbul Üniversitesi Müzik bölümü yani Konservatuvarı saygın bir kurumdur, pek çok defa işbirliğimiz olmuştu yıllar içinde. Neler oluyor anlamak istiyoruz. Elbette ki konuyla ilgili tüm mecraların açıklama yapmasını bekleriz. İ.Ü. Konservatuvar Müzik bölümünden 50 hocanın birden açığa alınması bugüne dek yaşanmış bir olay değil çünkü. Konservatuvar demek ‘çokseslilik’ demek. Şu aşamada değerli müzisyen meslektaşlarıma, sözleşmeli hocalarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletir kendilerinin yalnız olmadığını hatırlatmak isterim. Açıklama bekliyor ve bu süreci izliyoruz.''