Dünya Gündemi'nden kısa kısa
Dünya Haberleri —
- Çanlar Sunak için çalıyor
- Kaledonya’da gerilimi yükselten karar
- Assange, özgürlüğüne kavuştu
Çanlar Sunak için çalıyor
10 gün sonra seçimlere gidecek olan İngiltere’de İşçi Partisi anketlerde açık ara önde görünüyor. Başbakan Sunak İsçi Partisi başkanı Sir Keir Starmer ile çıktığı son seçim tartışmasında da bekleneni veremedi, düşüş sürüyor.
Anketler İşçi Partisinin seçimlerde ülke genelinde yüzde 41, başkent Londra’da ise yüzde 55 oy alacağını gösteriyor. İktidardaki Muhafazakar Parti oyların ancak yüzde 20’sini alabiliyor. Reform UK yüzde 18 ile Muhafazakarları zorluyor.
Son güncellemesi 22 Haziran’da yapılan anketleri yorumlayan BBC’nin kıdemli siyaset analist Peter Barnes, Muhafazakarların çok fazla geriye düştüğüne dikkat çekiyor.
Anketlerde Muhafazakar Partiyi şu anda ortalama %20 seviyesinde gösteriyor. Bu, 2019'daki son genel seçimlerden bu yana en düşük seviye. İşçi Partisi'nin ortalama puanı da seçim kampanyasının başlangıcına göre daha düşük görünüyor ancak yaklaşık 20 puanlık bir farkla önde.
Bu hafta yapılan birçok ankette Muhafazakarların şu anda Reform UK ile ikinci sırayı almak için yakın bir mücadele içinde olduğunu gösteriyor. Ortalamada Muhafazakarlar hâlâ Reform'un ilerisinde ama birçok anket şirketi artık bu ikisini başa baş durumda tutuyor. Reform UK’nın oyu yüzde 18 bandında.
Liberal Demokratlar, Başbakan Rishi Sunak'ın seçim çağrısı yaptığı dönemdeki konumlarının hâlâ biraz ilerisinde.
Yeşiller, SNP ve Plaid Cymru kampanya boyunca genel olarak istikrarlı kaldı. LONDRA
Kaledonya’da gerilimi yükselten karar
Bağımsızlık yanlısı Saha Eylem Koordinasyon Birimi (CCAT) Lideri Christian Tein ile 6 aktivistin Fransız ana karasına nakli ile protesto gösterileri yeniden alevlendi. Yeni Kaledonya'daki bağımsızlık yanlısı hareket, duruşma öncesi gözaltına alınmak üzere Fransa’ya gönderilen Yerli Kanak liderinin "serbest bırakılmasını ve derhal geri dönmesini" talep ediyor. Makron hükümetinin sömürge taktikleri uyguladığını söyleyen bağımsızlık yanlıları 17 bin kilometre ötede yapılacak davayı ve gözaltını kabul etmediklerini açıkladı.
Fransız savcı aktivist Tein ve altı arkadaşını, aralarında iki polisin de bulunduğu dokuz kişinin yaşamını yitirdiği olaylardan sorumlu olmakla itham ediyor. Pazar günü yeniden başlayan olaylarda protestocular polis araçlarını yaktı ve yolları kapattı. CCAT haftalardır yalnızca trafiği aksatan barikatlar kuruyor. Fransa, protestolara müdahale için Yeni Kaledonya’da 3.000 asker ve polis görevlendirdi. Bölgenin başkenti Noumea savcısı Yves Dupas, "Bu transfer, gece boyunca görev için özel olarak kiralanan bir uçak aracılığıyla organize edildi" dedi.
Fransa'nın, Yeni Kaledoya’da 10 yıldır yaşayan Fransızların oy kullanmasına izin verecek reformları onaylaması sonrasında yerli Kanak halkı kararı protesto etmek için gösterilere başlamıştı. Paris, kararın demokrasiyi geliştirmek için gerekli olduğunu söyleye dursun Yerli Kanak halkı, kendi oyları ile kendi yönetimlerini oluşturma fırsatının ellerinden alındığını söylüyor. İlk protesto dalgasının durulması ardından CCAT (Saha Eylem Koordinasyon Birimi) lideri bağımsızlık yanlısı Tein geçen hafta tutuklanmıştı. NOUMEA
Assange, özgürlüğüne kavuştu
İngiltere’deki yüksek güvenlikli Belmarsh cezaevinde geçirdiği beş yılın aşkın sürenin ardından WikiLeaks kurucusu Julian Assange, bu sabah erken saatlerde tahliye edildi. WikiLeaks, Assange’nin İngiltere’den ayrıldığı esnada çekilmiş video ve fotoğraflarını, “Julian Assange özgür” başlığı ile yayınladı.
Associated Press (AP) Assange’ın, ABD ile vardığı bir anlaşmanın ardından, ABD’ye bağlı Kuzey Mariana Adaları’nda bu hafta federal bir mahkemede yargılanacağını duyurdu. Assange, ABD anakarası gitmeyi reddettiği için yargılaması memleketi Avustralya’ya coğrafi olarak yakın olan Kuzey Mariana Adaları'nda yapılacak. Bu hafta yapılması beklenen yargılamada, Assange vardığı anlaşma kapsamında, Amerikan devlet sırlarını ve ulusal güvenliği ilgilendiren dosyaları edinmek ve dağıtmak suçunu kabul edecek.
62 ay hapis cezasına çarptırılması beklenen Assange'ın anlaşma gereği, İngiltere'de hapishanede kaldığı süre sayılacak ve ABD'de hapis yatmayacak. Assange’ın vatandaşı olduğu Avustralya'ya dönmesi bekleniyor. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Assange'ın bir an önce Avustralya’ya dönmesini beklediklerini söyledi.
52 yaşındaki Assange, ABD’ye iade edilmemek için 12 yıldır mücadele veriyordu. Bu sürenin yedi yılını Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği’nde sürgünde ve son beş yılını da İngiltere’deki yüksek güvenlikli Belmarsh Hapishanesi’nde geçirdi. LONDRA