Dünya Gündemi'nden kısa kısa

Dünya Haberleri —

❏

  • Belçika’ya siber saldırı
  • ABD’de 100 yılın kasırgası
  • Çin ayrımcılığı DTÖ’ye götürdü

Belçika’ya siber saldırı

Pro-Rus hacker grubu NoName, Belçika’da limanlar ve belediye sitelerini hedef alan büyük bir siber saldırı gerçekleştirdi.

Belçika, yeniden büyük bir siber saldırının hedefi oldu. Siber Güvenlik Merkezi (CCB), saldırının pro-Rus hacker grubu NoName tarafından düzenlendiğini doğruladı. Korsanların, belediye ve limanların internet sitelerine yoğun veri saldırıları yaparak bu siteleri devre dışı bıraktığı açıklandı.

Antwerpen-Brügge Limanı'nın yanı sıra Liège Limanı ve Brüksel merkezli Avrupa Liman Organizasyonu'nun siteleri de saldırıya uğradı. Birçok kentin belediye sitesi de bu saldırılardan etkilendi ve Antwerpen-Brügge Limanı'nın ziyaretçi sayfası geçici olarak kapandı. Hacker grubu, bir önceki gün de farklı şehir ve eyalet kurumlarının sitelerine benzer saldırılar düzenlemişti. Pro-Rus hackerlar, Ukrayna'nın müttefiklerini hedef aldıklarını açıklamıştı. Belçika’nın geçtiğimiz hafta Ukrayna’ya topçu desteği vereceğini açıklamasının bu saldırıyla bağlantılı olabileceği düşünülüyor. BRÜKSEL

 

* * *

ABD’de 100 yılın kasırgası

Meksika’nın Yukatan yarımadası açıklarında başlayan Milton Kasırgasının şiddeti beşinci kategoriye yükseldi. Florida ve sahil kentleri tehdit altında. 'ABD'de yüz yılın en yıkıcı kasırgası olabilir'

ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Florida eyaletini vurması beklenen Milton Kasırgası'nı, kasırga ölçeğinin en güçlü düzeyi olan Kategori 5'e yükseltti. Eyaletten tahliyeler sürerken, ABD Başkanı Joe Biden Milton Kasırgası’nın “Son 100 yılda ABD’deki en kötü fırtınalardan biri” olabileceği konusunda uyardı. NHC de Milton Kasırgası için yayımladığı son uyarıda "Florida tarihinin en yıkıcı kasırgası olma potansiyeli taşıyor" dedi. Tahliye emri alan Floridalıların, yaşadıkları bölgeyi hemen terk etmeleri çağrısı yapılırken, bunun “ölüm kalım meselesi" olduğu tekrarlanan uyarılardan.

51 bölgede OHAL ilan edildi

Saatte 240 km hıza ulaşan şiddetli rüzgarların, bugün yoğun nüfuslu Tampa şehrini vurması bekleniyor. Florida’daki 51 bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Florida Valisi Ron DeSantis, "Florida'nın batı kıyısındaki hemen hemen her yerin" fırtınadan etkilenebileceği konusunda uyardı. Eyaletteki yüzlerce uçuş iptal edildi, bazı havalimanları da kapandı.

Florida eyaleti iki haftadan kısa bir süre önce başka bir kasırgayla karşı karşıya kalmıştı. Helene Kasırgası'nda en az 225 kişi öldü, yüzlerce kişi de halen kayıp.

Hava üssü boşaltıldı

Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEDA), 20 milyon öğün yemek ve 40 milyon litre su dağıtımına hazır durumda olduklarını açıkladı. Tahliye edilenler arasında Tampa'nın yaklaşık 6,4 km. güneybatısındaki MacDill hava üssü de bulunuyor. Üste yaklaşık 6.600 askeri ve sivil personel çalışıyor. Tampa Uluslararası Havaalanı'nda tüm uçuşlar iptal edildi. FLORİDA

 

* * *

Çin ayrımcılığı DTÖ’ye götürdü

Çin, ürettiği elektrikli araçlara Türk devletinin extra yüzde 40 gümrük vergisi uygulamasını kabul etmeyerek, Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet etti.

Pekin, Ankara'nın elektrikli araçların ithalatı konusunda getirdiği gümrük vergilerinin Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle Türkiye'yi DTÖ'ye şikayet etti. Yapılan açıklamada, "Türkiye'nin aldığı ayrımcı önlem, DTÖ kurallarına aykırıdır ve doğası gereği korumacıdır. Türkiye'yi DTÖ kurallarını uygulamaya ve derhal bu önlemleri düzeltmeye çağırıyoruz" denildi.

Çin'in DTÖ nezdinde bulunduğu "istişare talebi", bir ticaret anlaşmazlığının çözümünde ilk resmi aşama olma özelliğini taşıyor. Bazen anlaşmazlıklar, bu ilk aşamada da çözülebiliyor. Türk tarafından henüz konuya ilişkin açıklama gelmedi.

Haziran ayında Ankara, Çin'den ithal edilecek elektrikli araçlardan yüzde 40 düzeyinde bir ek gümrük vergisi alınacağını açıklamıştı. Geçen ay da Çin üretimi araçlar da dahil olmak üzere tüm hibrit araçların ithalatı konusunda yeni kısıtlayıcı kurallar getirmişti.

Tüm bunlara rağmen, Türkiye, son aylarda Çin araç üreticileriyle ilişkilerini güçlendirme sürecinde bulunuyor. Bu yılın başlarında Çin'in en büyük araç üreticisi BYD ile bir anlaşma imzalayan Ankara, yine Çinli bir otomotiv devi olan Chery ile de yatırım görüşmelerinin son aşamasında. PEKİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.