Düzmece davaya tepkiler

Dünya Haberleri —

Kariane Westrheim

Kariane Westrheim

  • Kobanî Kumpas Davası’nda yüzden fazla siyasetçiye verilen ağır hapis cezalarına uluslararası alandan da tepkiler gelmeye devam ediyor. Avrupa Birliği kurumları Erdoğan siyasetine açık destek veren Avrupa Komisyonundan yaptırım kararı bekliyor. Sol Grup-GUE/NGL kararı protesto etti; “Kobanê Onurumuzdur” dedi.
  • Türk mahkemelerinin DAİŞ’e beraat kararı aldığını açıklayan AB Türkiye Sivil Toplum Komisyonu (EUTCC), “Göstermelik davada kararlar açıklandı” dedi. Prof. Kariane Westrheim: EUTCC, Avrupa kurumlarını kendi kararlarına saygı göstererek derhal siyasi yaptırımlar uygulamaya çağırır.”

Türk yargısının düzmece Kobanî davası 108 siyasetçiye verilen cezalar ile sonuçlandı. Halkların Demokratik Partisi’ne  (HDP) kapatma gerekçesi yapılan DAİŞ terörüne karşı yapılan eylem ve etkinlikler Türk devletinin bütünlüğüne tehdit sayıldı. DAİŞ saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’teki direnişi kendine saldırı sayan devletin tutumu uluslararası kamuoyunun ve AB yetkililerin gözünden kaçmadı.

Mahkemenin başta HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ve 18’i tutuklu 108 siyasetçi hakkında verdiği cezalara tepki veren Avrupa Birliği kurumları ve Avrupalı partiler karar, “DAİŞ’e verilmiş beraat kararıdır” dedi. Türk mahkemelerinin verdiği mahkumiyet kararlarına, EUTCC Başkanı Prof. Kariane Westrheim, AB Komisyonu Sözcüsü Ana Pisonero, Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) Başkan Yardımcısı Kati Piri, AB Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor ve İsveç Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt ilk elden tepki gösteren siyasetçiler oldu. Avrupa Parlamentosu Sol Grubu (GUE/NGL), Kobanê Davası'nda verilen karara "Türkiye'de DAİŞ karşıtı protestolar suç sayılıyor" sözleriyle tepki gösterdi. (GUE/NGL)”Kobanê davası Türkiye'nin en büyük göstermelik davalarından biridir" derken “Kobanê Onurumuzdur” paylaşımı yaptı.

Westrheim: Göstermelik dava

AB Türkiye Sivil Toplum Komisyonu (EUTCC) Başkanı Prof. Kariane Westrheim kurumun resmi sayfasından “Avrupa kararlarının göz ardı edilmesi' başlıklı bir açıklama yayınladı. resmi sayfada yayınladığı duyuruda

“Türkiye'de ‘Kobanê davası’ olarak bilinen ve aralarında önde gelen HDP'li siyasetçilerin de bulunduğu 108 kişinin yargılandığı göstermelik davada kararlar açıklandı” sözleri ile başlayan açıklamada sanıklara uzun hapis cezaları verildiği ifade edildi.

CHP’nin oylarıyla

DAİŞ’e karşı tutum alanların cezalandırıldığına dikkat çeken EUTCC, “Dava siyasiydi, karar da öyle. Türkiye'nin ISIS’e karşı tutumunu ortaya koymaktadır. Sanıklar Rojava'da ISIS’e karşı verilen mücadeleyle dayanışma göstermişlerdi. Karar ISIS için bir beraat kararıdır. AKP ve MHP koalisyonu belirleyici olsa da, çok sayıda HDP milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını kabul eden CHP'nin oylarıyla yol açıldı.

Kısa bir süre önce Osman Kavala davasında yeniden yargılamanın reddedilmesinin ardından şimdi de bu anti-demokratik karar geldi.”

AB ve AK otoriterliği güçlendiriyor

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nden net bir cevap beklendiğine dikkat çeken açıklamada; “Türkiye'den Avrupa'ya yakınlaşma yönünde gelen çarpık sinyaller artık deşifre olmuştur. Şimdi Avrupa'dan, özellikle de Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nden net cevaplar bekleniyor. Endişeleri dile getirmek ve tereddütle hareket etmek otoriterliği güçlendirir. Demokratik bir Türkiye isteyenler demokratik güçleri desteklemeli ve şimdi harekete geçmelidir.

Derhal siyasi yaptırım çağrısı

Bu karar, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'nin tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulunan kararlarını görmezden geldiğini göstermektedir. EUTCC, Avrupa kurumlarını kendi kararlarına saygı göstererek derhal siyasi yaptırımlar uygulamaya çağırır” denildi.

Pisonero: Endişeler devam ediyor

Euronews Türkçe'ye konuşan AB Komisyonu Sözcüsü Ana Pisonero, Türkiye'de bu türden gelişmelerle ilk kez karşılaşmadıklarını belirterek, "Avrupa Birliği hali hazırda Türkiye'deki anti-terör yasaları ve uygulamalarına ilişkin kaygılarını birçok kez dile getirdi. Benzer endişeler devam ediyor. Son gelişmelere ilişkin olarak da daha resmi ve üst düzey bir tepki konusunda şimdilik biz de beklemedeyiz." dedi.

Amor: Adaletin sürekli yargılandığı ortam

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, "Türk makamları eleştirel sesleri kısarak olağanüstü hal oluşturmaya kararlı görünüyor" açıklaması yaptı. Avrupa Birliği (AB) Türkiye raportörü  Nacho Sánchez Amor, X sanal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada karara tepki gösterirken aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçen hafta Brüksel'de iş insanları ile bir araya gelmesini de hatırlattı. Amor’un paylaşımı şu şekilde: “Bugün Demirtaş’a yapılan haksızlık, Mehmet Şimşek’in Türkiye ekonomisinin güvenilirliğini satmak için yapılan turlarının neden boşa çıktığını gösteriyor. Bu tür eylemler ve işlevsiz yargı sistemi Türkiye’nin güvenilirliğini zayıflatıyor. Adaletin sürekli sorgulandığı bir ortama hiçbir şirket tam olarak güvenemez.”

Piri: HDP 6 milyon Kürt’ü temsil ediyor

Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) Başkan Yardımcısı Kati Piri de olayı Türkiye'yi AB'den uzaklaştıran bir adım olarak niteledi: "Avrupa ve uluslararası toplumdan tekrarlanan mesajlara rağmen, Türk yetkililer Kürt yanlısı siyasetçilere yönelik saldırılarını sürdürüyor. HDP, 6 milyon seçmeni temsil eden Kürt azınlığın demokratik ve barışçıl kolu S&D Grubu'nun iki kardeş partisinden biridir. Hepsi derhal serbest bırakılmalı."

Sjöstedt: Kürtlerin susturulmasına dönüktür

İsveç Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt Kobanê Davası kararına tepki gösterdi.  

İsveç Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt de X sanal medya platformundaki hesabında Selahattin Demirtaş ile olan bir fotoğrafını paylaşarak şu ifadelere yer verdi: “Arkadaşım ve eski meslektaşım Selahattin Demirtaş 40 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. Karar siyasidir ve Türkiye'deki solun ve Kürt hareketinin susturulmasına yöneliktir. Selahattin, serbest kalman için mücadele edeceğim. Bir gün özgürce buluşacağız.”

GUE/NGL: DAİŞ’i protesto suç sayıldı 

Avrupa Parlamentosu Sol Grubu, Kobanê Davası'nda verilen karara "Türkiye'de ISIS karşıtı protestolar suç sayılıyor" sözleriyle tepki gösterdi. Sol Grup-GUE/NGL, Kobanê Davası'nda HDP'nin eski eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a da 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine tepki gösterdi. GUE/NGL'nin resmi hesabından yapılan paylaşımda, Sol Grubu-GUE/NGL"Kobanê davası Türkiye'nin en büyük göstermelik davalarından biridir" denildi.

Açıklamada, "2014'te IŞİD Suriye'de Kobanê'ye saldırdı. Türkiye'de IŞİD karşıtı protestolar suç sayılıyor" denilerek "KobaniOnurumuzdur" ve "Dayanışma" (Solidarity) etiketlerine yer verildi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.