Ermeni mezarlığı üzerine inşaat

Toplum/Yaşam Haberleri —

Xoresan Ermeni mezarlığı

Xoresan Ermeni mezarlığı

  • Erzurum’un Xoresan (Horosan) ilçesine bağlı Velibaba köyünde bulunan Ermenilere ait mezarlar definecilerin hedefinde.

24 Nisan 1915, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin örgütü Teşkilat-ı Mahsusa tarafından 250 Ermeni aydın ve siyasetçi evlerinden alınarak zorla sürgüne gönderildiği ve katledildiği bir tarih. Ermeni Soykırımı’nın başladığı gün olarak biliniyor bu tarih. Ermeni halkı, binyıllardır yaşadığı topraklarından sürgün edilirken, büyük bir katliama maruz kaldılar. Öte yandan yaşanan soykırımın üzerinden 109 yıl geçerken, şuana kadar adalet sağlanmamış durumda. Ermeni soykırımı, yüzyılın başında iktidarın içindeki karanlık odakların ve katliamcı çizginin halklara reva gördüğü bir siyasetin sembolü haline geldi. Rum, Süryani, Keldani, Kürt, Alevi ve Êzidî halklarına reva görülen ve bugün de sürdürülen katliamların başlangıcı olarak Ermenilere yönelik katliam değerlendiriliyor.

Söz konusu katliama maruz kalan Ermenilere ait bütün izler yok edilmeye çalışılırken, geriye kalan son mezarlıklar ve kiliseler ise definecilerin istilasına maruz kalıyor. Bunlardan biri ise Erzurum’un Xoresan (Horasan) ilçesine bağlı Velibaba köyündeki Ermeni mezarları.

Sadece mezarlar kaldı

Köyde ilk başlarda derviş olarak isimlendirilen Kürtler yaşarken, Timur’un Ortadoğu’ya gelişiyle soykırım başlatılır ve Kürt olarak bilinen bu dervişlerde katledilir. Dervişlerin katledilmesinden sonra 1600’lü yılların ardından Ermeniler köye yerleşir. 1915 yılında Ermeni soykırımı ile birlikte buradaki Ermeniler köyden sürgün edilirken, akıbetlerinin ne olduğu ise hala bilinmiyor. Ermenilerin ardından köyde sadece onlara ait mezarları kaldı. Köyde halk tarafından “Gor” olarak adlandırılan bu mezarlıklar ise AKP’liler ve define arayıcılarının hedefinde. Aynı zamanda geniş bir alanda yer alan bu mezarlıkların olduğu yerde köyde bulunan bazı kişiler tarafından kazı yapılarak, üzerlerine evler inşa edildi.

Köyde yaşayan yurttaşlar ise bu durumu kabul etmezken, mezarlıkların koruma altına alınmasını istiyor. MA/ERZURUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.