Tanımıyor ama işbirliği yapıyor

Dünya Haberleri —

DAİŞ-Horasan işbirliği

DAİŞ-Horasan işbirliği

  • Taliban hükümetini tanımayan Batılı devletler DAİŞ-Horasan tehdidine karşı işbirliği yapıyor. Askeri ve istihbarat düzeyinde süren işbirliği için ilgililer, ‘sınırlı, dolaylı ve sadece DAİŞ-Horasan’a dönük’ diyor.

Afganistan'daki DAİŞ grubunun uluslararası alanda giderek artan kanlı saldırı karşısında, Taliban hükümetiyle Batılı ülkelerin nadir olmayan ancak karmaşık ilişkisi derinleşiyor. Taliban hükümeti üç yıl önce uluslararası topluma meydan okuyarak zaferini ilan ettiğinden beri DAİŞ-Horasan örgütü ile çatışıyor. DAİŞ-Horasan’ın Afganistan’daki saldırıları nisbeten azalsa da Mart ayında Moskova'da bir konser salonunda 140'tan fazla, Ocak ayında da İran'da bir bombalı saldırıda 90'dan fazla kişiyi öldürmesi tekrar dikkatleri üzerine çekti. Mart 2023 ile Mart 2024 arasında DAİŞ-Horasan’ın dokuz ülkede 21 uluslararası saldırı planladığı tespit edildi bunların bir kısmını uygulamayı başardı.

Şikayetçi de işbirlikçi de Batı

Bu durum Batılı devletler ile Taliban hükümetini alt düzey ilişki ve ittifaklara yönlendiriyor. Uluslararası Kriz Grubu'ndan Graeme Smith AFP'ye verdiği demeçte "Batılı istihbarat yetkilileri bana Taliban'la İD-H’ya (DAİŞ-Horasan) karşı işbirliğinin devam ettiğini, buna Taliban'ın teröristlere karşı ölümcül eylemlerde bulunmasına olanak tanıyan hedefleme bilgilerinin paylaşılmasının da dahil olduğunu söylediler" dedi.

Smith: “Batılı devletlerin Taliban'ın acımasız yönetiminden şikayet eden söylemleri ile aynı ülkelerin Taliban'ın yasaları uygulamasını istemeleri arasında bir uçurum var."

Taliban yönetimi ele geçirdiğinde büyük bir askeri teçhizat stoku ele geçirmiş olsa da analistler, istihbarat toplamadaki teknolojik eksiklikler nedeniyle örgütün kökünü kazıyabileceklerinden şüphe duyuyor.

Horasan kolu aktif hale geldi

Geleneksel olarak etkili olduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da tekrar faal hale gelen DAİŞ’e paralel Horasan kolu da Mayıs ayında Afganistan'da düzenlediği silahlı saldırıda aralarında üç İspanyol turistin de bulunduğu altı kişiyi öldürmüştü. Grup geçtiğimiz ay ülke içinde iki saldırı daha yaptı, toplam 20 kişinin ölümüne neden oldu.

Düşmanımın düşmanı

Taliban hükümet sözcüsü Zabihullah Mücahid AFP'ye yaptığı açıklamada "bu gruptan etkilenen bazı ülkelerle bazı alanlarda işbirliği yapılıyor ve biz de zaman zaman onlarla bilgi paylaşıyoruz" dedi.

Moskova’da gerçekleşen kanlı saldırı ardından Taliban ile ilişkilerini revize eden Rusya diğer Batılı devletler ile aynı kulvara girdi. Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi Dmitry Zhirnov Temmuz ayında yaptığı açıklamada “Taliban terörizmle mücadelede kesinlikle müttefikimizdir” dedi. “Terörist hücreleri ortadan kaldırmak için çalışıyorlar.”

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Michael Kurilla bu yıl İD-K'nın “altı ay gibi kısa bir süre içinde ve çok az uyarıda bulunarak ya da hiç uyarıda bulunmadan ABD ve Batı'nın yurtdışındaki çıkarlarına saldırma kapasitesini ve iradesini elinde tuttuğu” uyarısında bulundu. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.