Hollanda DAİŞ ile yüzleşecek mi?

Kadın Haberleri —

DAİŞ

DAİŞ

  • Hollanda vatandaşı Hasna Aarab adlı DAİŞ’li kadın, 2015-16 yıllarında Reqa’da kölesi olarak esir aldığı 2 Êzîdî kadına karşı savaş ve insanlık suçu işledi. Aarab, Hollanda’da şu anda yargılanıyor.

DAİŞ’in Şengal’de Êzîdîleri soykırımdan geçirmesinin üzerinden 10 geçti. Soykırımda 5 binden fazla Êzîdî katledildi, 7 bin kadın ve kız çocuğu köleleştirildi, 3 bine yakın kişi hala kayıp. Kaçırılan binlerce kadın Suriye, Irak, Lübnan’ın yanı sıra çetelerin dünyanın farklı yerlerindeki merkezlerinde esir alındı.

Suriye’ye götürülen kadınlar DAİŞ’in daha önce işgal ettiği Dêrazor, Minbic ve bir zamanlar kalesi olarak gördüğü Reqa’da esir alındı. Şu ana kadar 3 bin 500’den fazla Êzîdî kurtarılırken, kadınları köleleştiren kişiler de bazı ülkelerde yargılanıyor. Ancak bu yargılamalarda adalet sağlanmıyor, suçlulara çok az ceza veriliyor.

Reqa’da köleleştirildiler

Bu yargılamalardan biri de Pazartesi günü Hollanda’da yapıldı. 2015 yılında DAİŞ’e katılan 33 yaşındaki Hasna Aarab adlı Hollandalı kadın, Reqa’da 2 Êzîdî kadını köleleştirme suçundan yargılandı. Hasna Aarab, 2015-16 yıllarında çocuğu ve çete olan eşiyle Reqa’da kaldığı süreçte Reqa’da 2 Êzîdî kadını köle olarak çalıştırdı.

Aarab, ayrıca 2015-2022 yılları arasında DAİŞ terör örgütüne üye olma ve o dönem 4 yaşında olan oğlunu savaş bölgesine götürerek tehlikeye atma suçlarından da yargılanıyor. Güvenlikleri için isimleri Z. ve S. olarak belirtilen Êzîdî kadınların, o dönem Reqa’da esir olduğu kesinleşti. Hollandalı Aarab ise savunmasında, evli olduğu çete üyesi tarafından sürekli kontrol edildiğini ve kadınlara kötü muamele yapmadığını iddia etti. Dava hafta sonuna kadar sürecek.

Çeteleri hala Rojava’da

Hollanda ve Almanya gibi bazı ülkeler yargılamaları göstermelik yargılıyor, tüm çete üyelerinden hesap sormuyor. Şu anda insanlık ve savaş suçu işlemiş onlarca çete geri döndükleri ülkelerinde elleri kollarını sallayarak geziyor. Öte yandan, Kuzey ve Doğu Suriye topraklarında Özerk Yönetim’in kontrolünde olan cezaevi ve kamplarda 10 binden fazla çete tutuklu. Hollanda istihbarat servisine göre, sadece Hol Kampı’nda Hollandalı 55 çete ve 90’a yakın çocuk bulunuyor.

Özerk Yönetim, her seferinde uluslararası örgütlere, BM ve UCM’ye çeteleri yargılaması, ülkelere ise Rojava topraklarındaki DAİŞ çetesi vatandaşlarını alma çağrısı yapıyor. Ancak çağrılara hiçbir yanıt verilmiyor. Özerk Yönetim en geç Haziran 2023’te çeteleri halk mahkemelerinde yargılayacağını duyurmuştu.

Hepsi hesap verecek

İsveç’te ise ilk kez geçtiğimiz Eylül ayında, 52 yaşındaki Lina Laina Ishaq adlı İsveçli kadın da aynı suçtan yargılanıyor. İsveçli DAİŞ üyesi Lina Laina Ishaq’ın 2014-16 yılları arasında Reqa’da Êzîdî kadın ve kız çocuklarına karşı birçok suç işlediği belirtildi. LAHEY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.