Tel kırma dayanışması

Kadın Haberleri —

Peyas Belediyesi Barış Bilgi Evi

Peyas Belediyesi Barış Bilgi Evi

  • Peyas Belediyesi Barış Bilgi Evi, kadınlara haftada iki gün tel kırma ve dikiş-nakış eğitimi vererek, onlara hem sosyal hem de üretim alanı sağlıyor. Kurslar, yaklaşık dört ay sürecek. 

Peyas Belediyesi Barış Bilgi Evi’nde açılan kurslar, kadınlara ekonomik özgürlük ve meslek edinme fırsatı sunarken, bir yandan da dayanışma alanı olarak öne çıkıyor. Kadınlar, tel kırma ve dikiş-nakış kurslarında hem ekonomik olarak faydalanıyor hem de kendilerini geliştiriyor.

 

 

Barış Bilgi Evi’nde el sanatları öğreticisi Halime Tekdağ, kanser hastası öğrencilerinin de bulunduğunu ve merkezin aynı zamanda bir rehabilitasyon alanı olarak işlev gördüğünü belirtti. Halime Tekdağ, şu ifadeleri kullandı: “Burada sadece kurs eğitimi verilmiyor. Kadınların sorunları olduğunda, birlikte konuşup tartışıyoruz.”

 

 

Bir nefes alanı 

Haftada iki gün eğitim verdiklerini ifade eden Tekdağ, kurs süreciyle ilgili Jinnews’e şunları aktardı: “Daha önceden tel kırmayla yaptığım ürünleri getirip kadınlara gösterdim. Ürünlerim kadınların hoşuna gitti. Böylelikle kadınlar da bu kursa başladı. Kadınlar ayrıca yaptıkları ürünlerin satışını da yapmak istiyor. Kursumuz üç-dört ay sürecek. Tel kırma kursumuz bittikten sonra çanta ve nakış yapacağız. Ayrıca çocuk atölyemiz var. Kadınlar çocuklarını atölyedeki öğretmene bırakıp hem kurs eğitimi alıyor hem de kendilerine ait birkaç saat zaman ayırıyor.”

 

 

Zor şartlarda el uzattılar 

Tel kırma eğitimi alan Gülseren Döner ise burada dayanışmanın öne çıktığına işaret etti: “Zor şartlarda bizim için burayı açtılar. Buraya gelip faydalanıyoruz. Gelmeyen arkadaşlarımızın da buraya gelip faydalanmasını istiyoruz. Kadınlar buraya gelerek bir yandan da ailesine destek oluyor. Burada hem hocalarım hem de arkadaşlarımla dayanışma içerisindeyiz. Birimiz bir şey biliyorsa, bunu diğer arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. Ayrıca, burada yaptığımız ürünlerin satışı için bir yer verilmesini istiyoruz. Bu imkan sağlanırsa çok iyi olur.”

 

 

Dışarıya ihtiyaç duymuyor

Esmer Yılmaz, kursun kendisi için hem sosyal hem de üretim alanı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Dikişle başladım. Şimdi de tel kırmadayım. Kendimi biraz iyi hissetmek için buraya geldim. Dikişe ve tel kırmaya başladığımda ‘yapamam’ korkusu vardı. Ailem de bu kararımda yanımda oldu. Burada sadece tel kırma yapmıyoruz. Arkadaşlarımızla konuşmalarımız oluyor, dayanışma var. Tel kırmayla duvak, mevlit örtüsü ve eldiven yapıyoruz. Yapamayan arkadaşlarımıza da yardım ediyoruz. Ruhen iyiyiz. Ayrıca burada çocuklarıma ve eşime kıyafet dikiyorum. Artık dışarıdan almıyorum.”

 

 

Çalıştıkça mutlu oluyor 

Terzilik kursuna katılan Mevlüde Koç ise, “Evdeyken ‘Bir şeyler yapsam daha iyi’ dedim ve burada dikişe başladım. Dikiş makinesini öğrenmek istiyorum. Hocam burada çok güzel gösteriyor. Burada her şey dört dörtlük. Çalıştıktan sonra daha mutlu oldum. İyi ki buraya geldim” dedi. AMED  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.