72 kişiye DAİŞ / El-Kaide baskını

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avusturyalı yetkililer 11 Eylül saldırısının yıl dönümünden önce, radikal İslamcı oldukları gerekçesi ile 72 kişiye dönük önleyici baskın yaptıklarını açıkladı.

Avusturya güvenlik güçleri, New York'taki 11 Eylül saldırılarının 23. yıldönümü öncesinde, taklitçi şiddet eylemleri yaşanabileceği gerekçesiyle radikal İslamcı olduğu iddia edilen 72 kişiye yönelik baskınlar düzenledi.

Devlet Güvenlik ve İstihbarat Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 2001'deki terör saldırısının aşırılık yanlıları için sembolik bir anlam taşıdığı ve taklitçi girişimlere ilham verdiği gerekçesiyle çarşamba günkü yıl dönümü öncesinde salı günü ülke genelinde baskınlar düzenlendiği belirtildi. Yetkililer geçen yılki yıl dönümünde Viyana'nın merkez istasyonunda bir saldırı girişimini engellediklerini belirtti.

52’si cezaevinde

İçişleri Bakanı Gerdhard Karner, "72 kişiye karşı önlemler alınmıştır. Toplam dört ev araması, 39 nezarethane araması, somut bir şüphenin olduğu şüphelilerle beş görüşme gerçekleştirildi. Böylece şüphelilerle de görüşüldü. Ayrıca 20 sözlü tehdit mülakatı da gerçekleştirildi," dedi.

Karner ayrıca baskınlarda hedef alınan 72 kişiden 52'sinin halihazırda cezaevinde olduğunu söyledi. "Bunlar aynı zamanda önemli ve tutarlı tedbirler, çünkü hem yargı hem de soruşturma makamlarımız olarak biliyoruz ve tekrar tekrar görüyoruz ki bazı insanlar nihayetinde cezaevinde radikalleşiyor," dedi.

Viyana'da Taylor Swift konserlerine yönelik saldırı planını da hatırlatan Avusturyalı yetkililer, 19 yaşındaki Avusturyalı bir erkek olan ana şüphelinin DAİŞ’den ilham aldığını ve binlerce insanı öldürmeyi amaçladığını söyledi. Ayrıca 17 yaşındaki ikinci bir şüphelinin evinde de DAİŞ ve El-Kaide ile ilgili materyalleri bulduklarını belirtti.

Salı günkü operasyon kapsamında ayrıca Avusturya'daki çeşitli cezaevlerine baskınlar düzenlendi, şüpheliler sorgulandı ve radikal İslam propagandası yapıldığına dair kanıt aramak üzere cep telefonu gibi dijital cihazlara el konuldu.

İçişleri Bakanı Karner, "Açıkça görülüyor ki İslamcı aşırılık yanlılarının burada yeri yok ve onlara karşı kararlı bir şekilde harekete geçiyoruz," dedi. VİYANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.