Êzidîlerin 'Çıra'sına saldırıya tepki

Şengal saldırı açıklama

Şengal saldırı açıklama

  • Türk devletinin Şengal’deki özgür basın çalışanlarını hedef alması sonrası saldırının yaşandığı noktada bir basın açıklaması düzenleyen gazeteciler ve Şengal kurumları, Türk devletini kınadı, Irak’ı da eleştirdi.

Türk devleti, önceki gün  Çira TV ve Çira FM’de çalışan gazetecileri taşıyan bir araca yönelik Til Qeseb-Şengal karayolunda hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucunda Çira TV muhabiri Medya Hasan Kemal ve Çira FM çalışanı Murat Mirza İbrahim ile araç sürücüsü Xelef Xidir Osman yaralandı. Saldırı esnasında başka bir araçta bulunan Mecit Cemal, Ziyad Kasım isimli yurttaşlar ve 7 yaşındaki Zilan Ziyas Eliyas da yaralandı.

 

 

Saldırı, öfkemizi derinleştirecek

Saldırının yaşandığı noktada Şengal’deki kurumlar ve gazeteciler bir basın açıklaması düzenledi. Açıklama yapan İbrahim Êzidî, 2014 fermanının yıl dönümünün yaklaşması nedeniyle Til Qeseb’te haber takibi yapan arkadaşlarının hedef alındığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Arkadaşlarımızın hedef alınması biz Özgür Basın çalışanlarına geri adım attıramayacaktır. Bu saldırı düşmana, Şengal Özerk Yönetimi ve Êzidî halkı karşıtlarına olan öfkemizi daha derinleştirecektir. Bizler çalışmalarımızla Êzidî halkı içerisinde düşmana hizmet edenlerin kara yüzlerini açığa çıkarmaya devam edecek ve tüm dünyaya duyuracağız. Bu saldırılara ilişkin yalan bilgiler paylaşan ve saldırıları meşrulaştıran açıklamalar yapanların gerçek yüzlerini açığa çıkarmaya devam edeceğiz.”

İbrahim Êzidî, Irak’ın yaşanan saldırılar karşısındaki sessizliğine de işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Irak topraklarında Irak polislerinin gözleri önünde arkadaşlarımız hedef alınıyor. Gazetecilerin hedef alınması uluslararası yasaların ihlalidir ve insanlık suçudur. Irak hükümeti şu ana kadar herhangi bir tepki geliştirmiş değil.”

Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Riham Hasan da saldırının gerçekleştiği yerde açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: “Halka hizmet eden kurum ve kuruluşların hedef alınması, doğrudan halkın hedef alınması anlamına gelmektedir. Saldırı, Irak polis noktası yakınlarında gerçekleşmesine rağmen Irak’tan hala saldırıya ilişkin bir açıklama gelmemiştir. Bizler Irak’ı tutumunu netleştirmeye çağırıyoruz. Sessizlik, saldırılara ortak olmaktır.”

Saldırılara karşı durmalı

Çira TV Yönetim Kurulu da Şengal’de Özgür Basın emekçilerinin aracına düzenlenen saldırıyı şiddetle kınayarak, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’na (IFJ) gazeteciler ve insan hakları örgütlerine, Türk devletinin bu saldırılarına karşı durma, basın emekçilerini sahiplenme çağrısında bulundu. Kurul, yunları ifade etti: "Fermanın 10. yıl dönümünün yaklaştığı, Irak ve Güney Kurdistan genelinde halka yönelik saldırı ve işgal planlarının yapıldığı bir dönemde Özgür Basına yönelik saldırı tesadüfi değildir. İşgalci güçler ve devletler, suçlarını kimsenin bilmemesi, halkın yaptıklarını öğrenmemesi için basını susturmaya çalışıyor. Toplumun sesi olmak, her koşulda gerçekleri öne çıkarmak için ağır bedeller ödeyen Özgür Basın geleneğinin mensubuyuz. Fermanın hakikatini Nujîyan Erhan şahsında tüm dünyaya duyurduğumuz gibi, sonuna kadar Êzidxan’ın sesi ve rengi olmaya da devam edeceğiz. Bu tür saldırılar basın mesleğine yönelik kararlılığımızı güçlendirmektedir.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.